XIX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
2012-08-01 - Százhalombatta- Ráckeve-Tököl
2012. augusztus 12-22.
Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.
 
Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a "kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.
Három ilyen "árnyékban lévő" település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.
 
1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József - Százhalombattáról, Budai Gábor - Ráckevéről és Halász László - Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.
A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 19 évben közel 150.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 21 ország mutatkozik be.
A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.
A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 19 év során. Idén 21 ország lesz jelen.
 
A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.
Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Burjátiából, Mexikóból, Dagesztánból, Peruból, Indiából, Nepálból, Costa Ricából, Venezuelából, Tajvanról, Grúziából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a Csík zenekar Lélekképek című lemezbemutató előadása, valamint Berecz András önálló estje.
 
Gasztro túra a Summerfesten: Három százhalombattai étterem kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, sajátos gasztro-programmal. A Halászcsárda mezőföldi, a Harcsa Csárda erdélyi, az Ebatta pedig felvidéki ételkülönlegességeket kínál, amelyeket csak és kizárólag a fesztivál idején találhatók meg az étlapjaikon. A vacsoraesteket élő népzenével fűszerezik! Bővebb információ a www.summerfest.hu weboldalon található!
 
A rendezvény százhalombattai programelemei:
SZTÁRFELLÉPŐK:
Berecz András: MINDEN AMI BERECZ önálló est
augusztus 15-én 19 órakor
CSÍK ZENEKAR: Lélekképek lemezbemutató koncert
augusztus 16-án 22 órakor
PÁL ÉS CSALÁDJA KONCERT
augusztus 17-én 19 órakor
 
Ki játszik ilyet?
Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2012. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 21 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!
 
Táncpanoráma 2012. augusztus 16-19 között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében
Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.
 
Népek bálja 2012. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér
Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.
Ökumenikus szertartás a békéért 2012. augusztus 18. 11 órakor, Szent István templom
A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!
 
Nyári karnevál 2012. augusztus 18. 23,00 órakor, Fesztiválklub
Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.
Belépés csak jelmezben!
 
Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban
A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. Idén nemzetközi esküvői népviseletek adják meg e kiállítás egyediségét!
 
Summerfest sokadalom
Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!
 
Világ Zene és nemzetközi táncház augusztus 16-19 este 7 órától 10 óráig
Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.
 
Fesztiválklub és Folk kocsma augusztus 14-21 között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér)
Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.
 
A Summerfest rendezvényeinek helyszínei akadálymentesek, a Nyitó- és Záróceremónián jeltolmácsok segítik a siketeket és nagyothallókat.
 
 
JEGYVÁSÁRLÁS ÉS PROGRAMOK:
www.summerfest.hu vagy www.battanet.hu
 
A résztvevőkről:
Argentína: A Malevaje Porteno egy tehetséges zenei kvartettből és balettosokból álló együttes, amely feladatának tekinti, hogy átadja az argentin zene és tánc okozta örömet, Argentínában és az egész világban. Ahogy ők mondják: "Mi úgy szeretjük és ismerjük a tangót, mint ahogy a nemzeti kultúránkat szeretjük és ismerjük. Az a vágyunk, hogy minél több helyen megismerjék a kultúránkat, megszeressék a tangót, de a legfontosabb mégis az, hogy a tánc által mindenki gazdagodjon, és szociális kapcsolatokat tudjunk kialakítani."
 
Burjátia: A Selenga Folk Ensemble Ulan-Udéban, a Burját Köztársaság központjában dolgozik. Nevüket a Burját Köztársaság leghosszabb folyójáról kapták, együttesük 1992-ben alakult. Az együttes 12 párból, 8 zenészből, és 3 szólistából áll. A zenekar tagjai csak autentikus burját hangszereken játszanak, mint például a morin-khuur, yochin és limba. Ez együttes repertoárjában szerepelnek burját, mongol és orosz eredetű autentikus táncok is.
 
Costa Rica: A csoport 1970-ben alakult San Joséban. A csoport életében a tánc és a zene mellett fontos a színház és a költészet is. A csoport neve az 1568-ban a spanyol uralom ellen fellázadt costa rica-i Turichiqui-ról kapta a nevét. A csoport 1970 óta sok változáson ment keresztül, de napjainkban már csak a autentikus tánc a fő profilja.
 
Csehország: A Brno Folk Ensemble Brno városának táncegyüttese. Az együttes két régió táncát hozta a Fesztiválra, Moravian Wallachia és Luhacovske Zálesí. Az együttes Gúlaná-ból való táncát egy hetvenéves pár fogja eltáncolni.
 
Dagesztán: Dagesztán fővárosából, Makhacskalából érkező csoport feladatának tekinti a dagesztáni kultúra megismertetését a világgal és Oroszország más tájaival. Az Észak-kaukázusi hegyi viharok dübörgő erejével érkeznek hozzánk az Echo of the Mountains táncosai.
 
Grúzia: A grúz folklór jeles képviselője a GRAALI néptáncegyüttes, amely a világ számos országában nagy hatással volt a közönség szívére.
 
Spanyolország - Kanári – szigetek: Az együttes központja a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek, fő szigetén Tenerifén található. A Kanári-táncok visszavezetnek a 15.-16. századba, hisz gyökerük olyan mélyre nyúlik vissza. A csoport célja az, hogy megismertesse ezt a kultúrát a közönséggel, és hogy egy kis időre is IV. Fülöp udvarában érezhessék magukat.
 
Lengyelország: A Gorzowiaci néptáncegyüttes 1975-ben alakult Gorzow Wielkopolski-ban. A csoport tagja helyi középiskolások, akik a nyugat-lengyelországi régió amatőr képviselői.
 
Macedónia: A csapat 1994-ben alakult Bitola városában. Az együttesnek 300 fiatal táncossa van, fiúk és lányok egyaránt. Az együttes célja a bőséges macedón kultúra gyöngyszemeinek megismertetése a világgal és a macedón emberekkel.
 
Mexikó: A México arte y tradíción 1997-ben alakult Monterreyben. Az együttest 35 táncos alkotja, és az alapításuk óta bejárták a világot, és a mexikói kultúra legjavát megismertették a fesztiválok nézőivel. Céljuk, hogy a mexikóról kialakított képet a tánc és a zene által megváltoztassák az emberekben.
 
Olaszország: A csoport "Sbandieratori Ducato Caetani" 1996. szeptember 2-án született azzal a céllal, hogy az ősi zászlóforgatás kultúráját őrizze és továbbadja a jövő nemzedékének, valamint megismertesse a világgal. A történelmi hátterüket a nagy Caetani család reprezentálja.
 
Oroszország: Sloboda néptáncegyüttes 20 éve alakult, a Kirovi folklórház kereti között. A csoport célja a Volga menti hagyományos kultúrák felkutatása, amely magába foglalja, nem csak a táncokat, hanem a játékokat és a dalokat is, és előadása.
 
Peru: Az együttes 2005-ben alakult újjá. Vezetője Carlos Granthon, akinek célja az volt, hogy a perui hagyományokat új perspektívába helyezze. Ehhez talált segítő fiatalokat a Catolica Pontificia del Peru Egyetemen, ahol Carlos Granthon az egyik tanár.
 
Szardínia: A társaság 1928-ban alakult Quartu Selena Sardegna városában. Az együttes alapítója Henry Cabras volt, akinek a célja az volt, hogy a szárd kultúra fokozatos hanyatlását megállítsa. Az együttes egészen a kora szárd hagyományokig visszanyúl.
 
Tajvan: A csoportot 1999-ben alapította Gu Zhecheng tanszékvezető professzor. Az együttest 2001 óta 6 alkalommal részesítette kiváló csapat díjban a Kulturális Ügyek tanácsa, valamint megnyerte az Országos Hallgatói táncverseny első díját is.
 
Thaiföld: Az együttes 1980-ban alakult Niparat Kanjanachote vezetésével, és az elmúlt 32 évben az együttes a Pibulsongkram Rjabhat Egyetem égisze alatt működik. Niparat igazgató úrnak az volt a célja az együttes megalakítással, hogy a sokszínű thai kultúrát megismertethesse a világgal.
 
Venezuela: A csapat egyetlen célja az, hogy kifejezze és terjessze a sokszínű venezuelai kultúrát a saját országában és a világon mindenfele. Az együttes első nagy díját 1994-ben kapta meg első nagy díját az Arany Tiuna díjat, amivel országos szinten elismertséget szerzett.
 
Magyarország
 
A részletes program letölthető innen!