Május 11-ig lehet örökbe fogadni!
2012-05-09 - Pénteken lejár a jelentkezési határideje a „Fogadj örökbe egy közterületet” és a „fogadj örökbe egy balkonládát” akcióknak! Százhalombatta 2011-ben megnyerte a „Virágos Magyarországért” versenyt, így idén az európai Entente Florale nemzetközi versenyen képviselheti hazánkat. A város a lakosság bevonásával igyekszik még szebbé tenni a települést.
Egy település arculatát a fák, virágok, ápolt közterületek teszik barátságossá. A természetes, szép környezet nem csak látványnak kellemes, hanem egészségesebbé, tisztábbá is teszi a környezetet.
Az önkormányzat évről évre növeli a virágos közterületek számát. Városunkban – köszönhetően a minden évben meghirdetett "Virágos Százhalombatta" és "Tiszta Udvar – Rendes Ház" akcióknak – a környezetre érzékenyebb lakók már évek óta önszorgalomból gondoznak egy-egy területet, melyet ezért részben sajátjuknak is éreznek. A kertes házak előtti zöldterületeket is sokan mindenki örömére igényesen beültetik, karbantartják.
 
Az egynyári virágok a legkedveltebb és legelterjedtebb növények zöldfelület szépítésére és hasznosítására. Ez a növénycsoport rendszeres ápolást igényel, amit tavasztól akár késő őszig folyamatosan nyíló, tarka színekben pompázó virágokkal hálál meg.
 
Az önkormányzat minden évben meghirdeti virágosztási akcióit, melyet idén is megrendezünk május 2-án és 3-án. A begóniákból, petúniákból, bársony- és nebáncsvirágokból, zsályákból, törpe dáliákból és virágcsalánokból bárki ízlése szerint választhat, és legfeljebb 5 tövet vihet haza. A virágok kiosztására városrészenként kerül sor.
 
A virágosztással egyidejűleg hirdetjük meg a "Virágos Százhalombatta" és "Tiszta Udvar – Rendes Ház" akciókat, valamint 2012-től a "Fogadj örökbe egy közterületet és egy balkonládát!" elnevezésű programot is.
 
A "Fogadj örökbe egy közterületet" akcióra az önkormányzattól társasházanként átlag 50 db, egynyári növény igényelhető, melyek beültetése és gondozása a programra jelentkezők feladata. Az örökbefogadók nevét tábla jelezi majd. A növényeket közterületi részekre, főként társasházak mentén az úttest és a járda közötti zöldfelületi sávba kérjük beültetni. Ahol erre nem alkalmas a terület, a kerítések előtti zöldsávba, esetleg az arra megfelelő tartóba, edénybe lehet palántázni. A növények kiválasztásának és pontos darabszámának meghatározását megelőzően a Polgármesteri Hivatal illetékes szakembere helyszíni szemlét tart. A programra magánszemélyek és társasházi képviselők jelentkezését is várjuk. A növényeket előre egyeztetett időpontban szállítjuk ki az örökbefogadók részére.
 
A Polgármesteri Hivatal kertész szakemberei szakmai tanácsokat is szívesen adnak a telepítést megelőzően vagy a gondozási időszakban.

 
"Fogadj örökbe egy balkonládát!"
 
Utcafrontra néző balkonok díszítésére lakásonként átlag 10 db növényt ajánl fel az önkormányzat. A jelentkezőknek kell biztosítaniuk a szükséges ládákat, virágföldet és a gondoskodást.
 
A programokra május 11-ig lehet jelentkezni, de később is örömmel fogadunk közérdekű terveket és ötleteket. A jelentkezési lapok letölthetők a www.szazhalombatta.hu városi weboldalról, vagy átvehetők a Polgármesteri Hivatalban.
 
Az akciókon való részvételi szándékot egy jelentkezési lap kitöltésével és annak a Polgármesteri Hivatalba történő visszajuttatásával lehet jelezni, 2012.május 11-ig. Jelentkezést elektronikusan is elfogadunk a pr@mail.battanet.hu címre.
 
További információk kérhetők Nyilas Hajnalka városházi szóvivőtől a 06 23 540-515 telefonszámon, vagy személyesen ügyfélfogadási időben.