Zöldpillangó takarítószerek között
2012-04-26 - Sokan vártuk már a tavaszi napsugarakat, de amennyire kellemesek, annyira kíméletlenek is. Magunk és környezetünk védelme érdekében az idei nagytakarításkor használhatunk természetes tisztítószereket.
Ecet, citrom, konyhasó, szódabikarbóna, sütőpor, rizs. Ezeket a már nagymamáink által is használt, jól bevált szereket próbálhatjuk ki. Elkerülhetjük, hogy beszívjuk a vegyszeres permetet, és a lefolyókba sem kerül káros anyagokkal szennyezett víz.
 
Az ecet felhasználása az időszámításunk előtti korba nyúlik vissza, és napjainkban is több mint 6,5 tonna fogy belőle évente. Ebből az óriási mennyiségből bizonyára nem sajnálunk néhány decilitert ablaktisztításra, mosásnál a színek felfrissítésére, vagy a szőnyeget elcsúfító foltok eltávolítására. A lerakódott vízkő eltávolítására is kiválóan alkalmas.
 
A téli meghűlések időszaka lejárt, így egy-egy citromot feláldozhatunk fertőtlenítésre is. A mikróban vagy a hűtőszekrényben megtelepedett szagokat a félbevágott citrom rövid időn belül magába szívja. A fürdőszoba csempéi közötti fuga fehérebb lesz, ha egy citromlébe mártott fogkefével átdörzsöljük, és a gyümölcsfoltoktól is megszabadulhatunk ezzel a módszerrel.
 
Ha néhány kanálnyi konyhasóval kevesebbel ízesítjük ételeinket, bizonyára kivívjuk háziorvosunk elismerését, hiszen ezzel is csökkenthetjük a magas vérnyomás kockázatát. A sót edények fényesítésére, foltok eltávolítására és a zuhanyfüggönyről a peronoszpóra eltávolítására is használhatjuk.
 
A szódagyártás mellékterméke, a szódabikarbóna is sokoldalú termék. Vízlágyító és folttisztító hatású, eltűnteti a kávé- és zsírfoltokat, súrolószerként alkalmazható a vécék és a lefolyók tisztításakor, illetve fényesíthetjük vele rozsdamentes acél és fémtárgyainkat. Hasonló eredményeket érhetünk el a sütőporral is. Mielőtt a nagytakarítás végén friss virágot teszünk a vázákba, tegyünk az üvegekbe egy maréknyi rizst és töltsük félig vízzel, aztán alaposan rázzuk össze. Az apró szemcsék a kevésbé elérhető helyekről is eltávolítják a lerakódott szennyezéseket.
 
A "zöld takarítás" ráadásul jóval olcsóbb, mintha vegyszereket használnánk.