Egészség karnyújtásnyira
2012-01-18 -
Új lehetőség nyílt a ráckevei termál- és élményfürdőben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) kötött megállapodás értelmében mostantól OEP beutalóval is igénybe lehet venni a fürdő és gyógyászati szolgáltatásokat. A hagyományosnak mondható gyógymasszázson és gyógytornán túl balneoterápián és tangentor kezelésen is részt vehetnek a gyógyulni vágyók.
 
A balneoterápia a gyógyvíz gyógyítási célokra való felhasználásával foglalkozik. Egész konkrétan gyógyvizes ülőfürdőzést takar. Balneoterápiával megelőzhetők, kezelhetők ízületi gyulladások és elváltozások, porckorong-megbetegedések, mozgásszervi fejlődési és tartási rendellenességek, felső légúti, emésztőrendszeri, egyes szív- és keringési betegségek, bizonyos idegfájdalmak és bőrbántalmak.
 
A tangentor kezelést egy gyógyvízzel megtöltött orvosi kádban végzik. A kezelés mindig egyéni, hiszen a test megbetegedései is mindig egyéni jellegűek. A speciális kádban egy szabályozható erősségű, és irányítható vízsugárral végzik a kezelést. A tangentoros kezelés, rezgésbe hozza a lágy szöveteket, ezáltal serkenti a vér és a nyirokkeringést, így fokozza az anyagcserét, hozzájárul a szervezet méregtelenítési folyamataihoz. A kezelés időtartama általában 20 perc, de a sikeres eredmény érdekében több kezelésre is szükség van. Ajánlott mozgásszervi megbetegedések esetén, izomfeszültségek oldására, sérülés vagy műtét után, keringési problémákra, idegrendszeri megbetegedésekre.
 
A vízben alkalmazott mozgásterápia, a víz alatti gyógytorna ma már igen népszerű, és rendkívül hatékony kezelési módszer. A szárazföldi mozgásnál a gravitáció, valamint a külső ellenállás befolyásolja a mozgáshoz szükséges erőt és az izommunkát. Ezzel szemben a vízben - a víz mélységétől függően - jóval kisebb gravitációs erő érvényesül. A vízben történő mozgást alapvetően a víz fizikai tulajdonságai befolyásolják. Izomerősítésre, edzésre használhatjuk a víz ellenállását, pl. vízben gyalogláskor, vagy ha a víz felhajtóereje ellenében végeztetjük a mozgást. A víz hőmérséklete befolyásolja a testünk hőtermelését, és a mozgás szempontjából alapvetően az izomtónusra hat. A vízbe merülő testre, testrészre ható felhajtóerő, az ellazított testet, testrészt a víz felszíne felé mozdítja, tehát akár passzívan is létrehoz elmozdulást, de segíti a felszín felé irányuló aktív mozgásokat is. A víz alatti gyógytorna alkalmazási köre igen szerteágazó. Szinte minden klinikai területen eredményesen alkalmazható. Használjuk a mozgásterjedelem növelésére, izomerősítésre, a koordináció javítására, a keringés fokozására, erő, állóképesség növelésére, de a légzés szabályozását is segíti.
 
A gyógymasszázst gyógyító jelleggel végzik, általában orvosi utasításra. A gyógymasszázs kifejezetten a nem teljes értékűen működő testrészekre irányul. A kezelés időtartama teljes mértékben a panasz mennyiségétől és erősségétől függ.
A gyógymasszázs, amellett, hogy enyhíti a panaszokat, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, ellazítja az izmokat, növeli a teljesítményt, továbbá az immunrendszerre is pozitív hatással van. Elsősorban az idegvégződésekre gyakorolt behatás által gátolja a fájdalmas ingerek eljutását az agyba, tehát hasonlóképpen csillapítja a fájdalmat, mint a fájdalomcsillapító tabletták. A gyógymasszázs nyugtató hatása is közismert, hiszen az izmok ellazítása stressz oldó hatással bír.
 
A gyógymasszázs igen hasznos vérkeringési problémák és anyagcsere, illetve emésztési problémák esetén. Mivel erős stressz oldó hatása van, ezért stresszből eredő fejfájás, illetve alvászavarok esetén is pozitív hatással van a páciensre. Izomlazító hatása miatt izomgörcsök, húzódásos panaszok, továbbá váll-, nyak- és hátfájás esetén is alkalmazható. Az ülőmunkából adódó összes ortopéd problémát, ami rossz tartásból ered, hatékonyan javítja a gyógymasszázs. Leginkább azok élvezhetik ezeket az előnyöket, akik erős fizikai vagy szellemi megterhelésnek vannak kitéve huzamosabb időn keresztül.
 
Az új lehetőséggel sokat spórolhatnak azok, akik eddig távolabbra eső gyógyfürdőkbe jártak, hogy OEP beutalójukat felhasználják. Amennyiben élni szeretne a lehetőséggel, kérjen beutalót reumatológus szakorvosától az Aqua Land gyógyászati szolgáltatásaihoz. A kezelések jótékony hatásairól tájékozódhatnak a fürdő recepcióján és a weboldalon. (www.aqua-land.hu)