Életveszély alvás közben
2012-01-09 - A horkoló emberek gyakran válnak viccelődő megjegyzések céltáblájává, de csak kevesen tudják, hogy az éjszakai „hangoskodóknak” az életük is veszélyben van. Az alvás közben jelentkező rövidebb-hosszabb légzéskimaradás – amit a horkolás okoz – súlyos betegségek okozója lehet. Van azonban segítség, hiszen egy egyszerű, otthon elvégezhető szűrővizsgálat minimálisra csökkentheti a kockázatot.
Életünk közel egyharmad részét alvással töltjük. Ez a nyugalmi állapot biztosítja a szervezetünk regenerálódásához szükséges időt. Az áhított nyugalom azonban embertársaink egy igen jelentős hányadának csak álom marad. A horkolást ugyanis szinte rémálomként élik meg, akik az alvás közbeni légzéskimaradásból (alvási apnoé-ból) hirtelen felébredve levegő után kapkodnak. Szenved a hálótárs is, hiszen sok esetben már a füldugó sem segít, a folyamatos ébresztgetés következtében ő is kialvatlan lesz. Az állandósuló fáradtság, álmosság, ingerlékenység közös probléma. Nagyobb bajban, egészségügyi kockázatot jelentő állapotban azonban a horkoló ember van.
 
Melyek az alvás közbeni légzészavar tünetei? – kérdeztem dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus (alvásszakértő) szakorvostól.
- Napi tevékenységeink során fel sem tűnik, hogy szervezetünk megfelelő oxigénellátása érdekében folyamatosan lélegzünk. Éber állapotban a garatfeszítő izmaink biztosítják a szabad légáramlást a felső légutakon keresztül a tüdőbe. Alvás közben azonban ezek az izmaink is elernyednek, a garat szűkül, a légáramlás csökken. Normál esetben ez nem okoz gondot. Ha azonban a garat jelentősebb mértékben összeszűkül, a vér oxigénszintje csökken, a vérnyomás veszélyes ingadozásokat mutathat. Ezt az alvás közbeni légzészavart, légzéskimaradást jelzi a hangos horkolás. Központi idegrendszerünk a "vészhelyzetet" érzékelve – éjszakánként akár több százszor is – ébredési reakciót indít el. A folyamatos készenléti állapot azonban nem teszi lehetővé a pihenéshez elengedhetetlen mélyalvást.
 
- Miért vannak veszélyben a horkoló emberek?
- A pihentető alvás tartós hiánya napközben fáradékonyságot, aluszékonyságot okoz. Ezek az emberek nem tudják munkájukat megfelelően ellátni, családi és társadalmi életük minősége romlik. Autóvezetés közben balesetveszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Az álmosság befolyásolja a reakcióidőt, csökken a figyelem. A közúti balesetek közel felét az ilyen állapotban kormány mögé ülők okozzák. Az alvási apnoé-ban szenvedő betegeknél néhány év alatt jelentősen nő a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Nem ritka az érelmeszesedés, szívbetegség, szívinfarktus diagnosztizálása sem. A rizikótényezők között szerepelnek még a pszichiátriai betegségek is. Az alvási problémákban szenvedők egyharmada szorong vagy depresszióssá válik, sokan nyúlnak az alkoholhoz is.
 
- Hogyan segít a betegeknek az otthon végezhető szűrővizsgálat?
- A kivizsgálást egy viszonylag új módszerrel, az ApneaLink segítségével végezzük. Nagy előnye, hogy a szerkezet kisméretű, könnyű, hordozható, megbízható eredményt ad a szakorvos számára. Az otthoni, megszokott környezetben végezhető a szűrés, így kényelmes a pácienseknek. Az ujjra kell helyezni a készülék érzékelőjét, ami aztán egy éjszakán át folyamatosan méri és rögzíti a vér oxigénszintjét és a pulzusszámot. Az eredményeket egy számítógépes program segítségével szakorvos értékeli, majd javaslatot tesz a további teendőkre, gyógymódra.
 
A horkoló betegek otthoni szűrővizsgálata még nagyon sok településen kuriózumnak számít, Százhalombattán azonban lehetőség van ennek a módszernek a kipróbálására. Az ApneaLink-et a Százhalom Egészségügyi Központban – előzetes egyeztetés alapján dr. Farkas Gábor háziorvos rendelési ideje alatt – Varga Katalin asszisztensnél lehet átvenni. Az eszköz használatát is ő ismerteti a páciensekkel, majd továbbítja a mért adatokat a szakorvosnak. Farkas doktor elmondta a szűréssel kapcsolatban, hogy az elemzést végző szakorvos minden esetben tájékoztatja a családorvost a diagnózisról, s ha szükséges, akkor a beteg érdekében a további kezelésekről is egyeztetnek a szakemberek.