Zöldpillangó a volánnál
2011-11-23 -
Ha szerda, akkor benzinár-emelés! Már meg sem lepődünk. A legutóbbi drágulással újabb rekord született: 400 forint alatt nem igen vásárolhatunk egy liter üzemanyagot. Magyarázat, indoklás mindig van, a folyamat megállítására viszont, nincs sok esély. Mit tegyünk, ha az autót nem tudjuk nélkülözni?
Néhány apró trükk segítségével csökkenthetjük, optimalizálhatjuk a járművek üzemanyag-fogyasztását – látott el bennünket vezetéstechnikai tanácsokkal Kalácska Tibor gépjárművezető-oktató.
 
Rendszeres karbantartás, az autó megfelelő műszaki állapota, jó vezetési stílus – így foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. Ha ilyen egyszerűen megoldható a takarékoskodás, akkor bármikor, bárkinek sikerülhet! A probléma azonban ennél összetettebb.
 
Megfelelő oktánszámú benzin tankolása – ez még nem gond. A benzin-levegő keverékének megfelelő beállítását, a levegőszűrő és a gyertyák cseréjét azonban bízzuk a szerviz munkatársaira! A takarékos vezető – az oktató szerint – a motor beindítását követően rövid ideig alapjáraton járatja az autót. Elindulás után, menet közben kell üzemi hőmérsékletre (80-95 °C) melegíteni a motort kímélő üzemmódban. Ezek után is rá kell pillantani az üzemi hőmérséklet mutatójára a műszerfalon, ezzel is ellenőrizni a termosztát helyes működését. Figyelni kell emellett a fordulatszámmérő műszerre, a motorhangra, a villanóváltó jelzésére – ha van –, mert ezek is segítik a helyes sebességtartományokban történő fel-, illetve visszaváltást. Ellenőrizni kell azt is, hogy a gumiabroncsokban a gyártó által előírt légnyomás legyen.
 
Azzal is mérsékelhető a fogyasztás, ha az autóban és a tetőcsomagtartón arányosan osztjuk el rakományt. Ha a csomagtartót nem használjuk, célszerű leszerelni.