Vitamin, napsütés, szabad levegő
2011-11-16 - Kaptunk még pár nap haladékot, örülhetünk a késő ősz napsütésnek, de a levegő már lehűlt, csípősek, nyirkosak a reggelek, megyünk a télbe. Az időjárás változékonysága felerősíti egészségügyi panaszainkat. Sál, tea, gyümölcsök, vitaminkészítmények? Hogyan védekezzünk a betegségek ellen?
November közepe van, de már megkétszereződött a betegforgalom az orvosi rendelőkben – mondta dr. Farkas Gábor családorvos, gasztroenterológus. Szenvednek a front-érzékenyek, a szív- és érrendszeri gondokkal küszködők, és azok is, akiknek reumatikus panaszokkal kell együtt élniük. Van még egy kevés idő, az igazi tél beköszönte előtt, feltölthetjük vitaminkészleteinket természetes forrásokból.
 
A vitaminok szervezetünk katalizátorai, erősítik ellenálló-képességünket, hasznosak számunkra a betegségek kivédése és legyőzése érdekében, segítségükkel jobban bírjuk a fizikai és pszichés terhelést. A szakember azonban azt tanácsolja, hogy a vitaminokat nemünknek, korunknak megfelelően válasszuk. Vegyük figyelembe étkezési szokásainkat, életkorunkat, napi munkánkat, életkörülményeinket, esetleges krónikus betegségeinket is. Fontosnak tartja még, hogy mielőtt a patikában megvásároljuk a több ezer forintos mesterséges vitaminkészítményeket, mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal az esetleges túladagolás elkerülése érdekében. Megfelelő körültekintéssel kipróbálhatjuk a homeopátiás termékeket és illóolajokat is.
 
Bátran forduljunk a természet adta vitaminok felé! Ezek nagy előnye, hogy nem csak egy adott vitamint juttatunk be a szervezetünkbe, hanem a gyümölcsökben, zöldségekben található ásványi anyagokat, tápanyagokat és nyomelemeket is. Kiváló természetes vitaminforrás ősszel az alma, a szőlő, a cékla, a savanyított káposzta, a kivi és brokkoli. A melegítő hatású fűszernövényeink közül ízesíthetünk gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel is. A méhészeti termékek, gyógyteák jó kiegészítői lehetnek egy vitaminkúrának.

"Pár hónappal ezelőtt még bőrük védelmére hívtuk fel pácienseink figyelmét – mondta még Farkas doktor –, most azonban kifejezetten ajánlom az őszi, téli napfürdőt. Jó ellenszere lesz a szezonális depressziónak, levertségnek. Ilyen hatása van a friss levegőnek, a mozgásnak is. Az eddig leírtak azonban mit sem érnek elegendő mennyiségű – legalább hét óra – alvás nélkül, hiszen csak ezzel biztosíthatjuk, hogy szervezetünk kipihenje magát a szürke napokon. Recept nélkül ajánlom még – egyéni ízlés szerint – esténként egy-egy pohár minőségi vörösbor elfogyasztását, hiszen évezredek óta tudjuk, hogy mértékletesen fogyasztva, nem csak élvezeti cikk, hanem gyógyító hatása is van. Váljék egészségükre!"