Támadnak a színváltós vérszívók
2011-10-03 - Nem egy új fantasztikus film vagy regény ajánlóját olvashatják. Ebben az időszakban sajnos életünk főszereplője lehet egy hívatlan élősködő, a fejtetű.
Elkezdődött a tanév, benépesültek az óvodák, iskolák. Sajnos, nem csak a gyerekek vették birtokukba ismét az intézményeket, hanem a nemkívánatos rovarlakók is elszaporodhatnak a csoportszobákban és a tantermekben.

"A fejtetvesség évek óta visszatérő jelenség az őszi időszakban. A gyerekek egymáshoz hajolnak játék közben, sugdolóznak, hajuk összeér vagy fésűt cserélnek egy-egy úszásóra után. Ezzel máris lehetőségük van a rovaroknak átvándorolni egyik buksiról a másikra. Sajnos, ezek az állatok nem válogatnak. A legápoltabb hajban is táplálékot kereshetnek maguknak"– mondta el Szikszai-Gál Éva iskolai védőnő.

Ez a szárnyatlan vérszívó rovar egész életciklusát az emberi fejbőrön tölti. Karmos, rövid lábával rögzíti magát, szürkés vagy vörösesbarnás árnyalatát a hajszínhez igazítja. Nagyon szapora. Egy nőstény naponta 6-8 ovális alakú, gyöngyházfényű petét (serkét) rak, amelyek egy hét alatt kikelnek. Fertőző betegséget ugyan nem terjesztenek, de a táplálkozás – vérszívás – során befecskendezett nyáluk 15-30 perc múlva viszkető érzést kelt. Vakaródzáskor a fejbőr felsebezhető, ennek következménye másodlagos bőrgyulladás lehet.

"Van megoldás a vérszívók ellen – sorolta a szakember. Elsősorban a megelőzés szülői gondoskodással. A gyermekek tisztálkodását rendszeresen, fokozott figyelemmel ellenőrizzék. Minimum heti rendszerességgel vizsgálják át a fejbőrt és a hajat. Tegyék ezt meg rögtön abban az esetben is, ha a füle mögött, tarkója környékén vakaródzik gyermekünk. Akkor is van ellenszer, ha a gyermekközösségből már az otthonukba került a tetű. A gyógyszertárakban sampont, spray-t vagy hajszeszt vásárolhatnak, melyek többszöri alkalmazás után kiváló irtószerek. A kezelést érdemes mindegyik családtagon elvégezni. A tetűmentesség azonban csak időleges lehet, ezért a gyakori ellenőrzésről a továbbiakban se feledkezzenek meg!"