Allergia-szűrés
2011-03-28 - Március 11-én ismét allergia-szűrésre várták az érintetteket a Százhalom Egészségügyi Központban. Dr. Radeczky Éva, allergológus szakorvos tájékoztatása szerint az idei első alkalommal 36 beteg kereste fel a rendelést, többségükben már tapasztalt, allergiával kezelt páciensek.
A doktornő elmondta, mindenütt növekszik az allergiások száma, akik jellemzően többféle ingerre érzékenyek. Alapja lehet genetikai is, illetve valamilyen állandósult por- vagy állatszőr-érzékenység, erre épülhet rá a szezonális – leggyakrabban valamilyen pollen- – allergia. A szakorvos rámutatott arra a tendenciára is, hogy egyre több a két évnél fiatalabb csecsemők és a hatvan év felettiek között az új allergiások száma.

Arra a kérdésre, tehetünk-e bármit immunrendszerünk túlzott érzékenysége ellen, a doktornő felhívta a figyelmet az egészséges életmódra, de hozzátette, olyan tömegben találkozunk különféle kemikáliákkal, hogy kivédésük szinte lehetetlen. Ugyanakkor az egyre elterjedtebb oltások miatt ugyan elkerülhetünk különböző súlyos betegségeket, de így immunrendszerünk is edzés nélkül marad. A másik jellemző probléma, hogy ha elkapunk egy betegséget, sokszor nem kúráljuk ki magunkat teljesen, ami szintén allergiához vezethet.

Létezik egy újtípusú immunterápia, aminek borsos árát (cca. 35000 forint) ugyan nem támogatja a társadalombiztosítás, de azoknak, akik egy, maximum két-három ingerre érzékenyek, megoldás lehet ez a napi körülbelül két perc odafigyelést igénylő kúra a kiemelten nehéz szezon 5-6 hónapjára.
Tavasszal lehetőség szerint még néhány további alkalommal is lesz hasonló lakossági szűrés. Allergia-vizsgálatot csak tünetmentes állapotban lehet végezni, ugyanakkor azt is kérik a betegektől, hogy előtte hagyják abba az allergia-gyógyszerek szedését.