Folyamatosan vizsgálódik a mobil labor - Biztonságosak a minősített biotermékek
2011-03-18 -
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tavaly üzembe állított három mozgó laboratóriuma az eddig elvégzett 200 vizsgálat eredményei alapján kiváló minőségűnek találta a hazai biotermékeket.

Folyamatosan dolgozik a hazai bio élelmiszerek ellenőrzését végző három mozgó laboratórium, melyeket tavaly állított rendszerbe a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A speciálisan felszerelt mobil laboratóriumokban eddig több mint 200 mintát vizsgáltak meg. Az eredmények alapján bebizonyosodott, hogy a minősített, hologramos tanúsítvánnyal (késztermékeknél HU-Öko-01 jelöléssel) ellátott biotermékek kiváló minőségűek és biztonságosak a fogyasztók számára.

A vizsgálatok során a nitrát felhalmozására hajlamos zöldségfélékben mért legmagasabb érték messze a megengedett maximális határértékek alatt volt, a legtöbb esetben a határértékek felét sem érte el. A gombatoxinok tekintetében a minták 90 százalékában nem is volt kimutatható biológiai eredetű szennyeződés. A beltartalmi jellemzőket illetően a bio szemesterményekben (pl. biobúza esetében) a szakemberek az előírtnál jobb fehérje és sikérértékeket mértek.

A fenti eredmények a a fogyasztók által behozott mintákra is igazak voltak, melyekre a cég továbbra is számít, hogy így ne csak az eredet helyén, de a bevásárló kosarakba került bio élelmiszerek minőségét, megfelelőségét is ellenőrizni tudja.

A három mobil laboratórium március 26-án működés közben is megtekinthető a békéscsabai 19. Országos Biokultúra találkozón (Békéscsabán, a Kőrösök Völgye Látogatóközpontban Békéscsaba, Széchenyi Liget