A finn és az infraszauna
2011-02-02 -
- A szaunáról a legtöbb embernek a forróság, majd a jéghideg víz jut eszébe. Mi a különbség a hagyományos és az infraszauna között?
- Ahogy mondtad, a forró levegő. A hagyományos szaunában egy rendkívül magas, 70-100 fokos kabinba lépsz be, míg az infraszauna kellemes, szobahőmérsékletű kabin, ami a kezelés alatt 60 fokra melegszik fel. A kabin falába körbe lávaköveket építettek be, így a meleg egyenletesen, minden irányból érkezik. Élettani hatásuk lényegében ugyanaz. A Physio Zone Stúdió infraszaunával várja kedves vendégeit.

- Mire jó a szaunázás?
-A szaunázás az egész szervezetre hatással van, ellazít, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, fokozza az anyagcserét. Csökkenti az izületi, reumatikus és izomfájdalmakat, relaxáló hatású. A fokozott verejtékezés segít a salakanyagok bőrön keresztüli kiválasztásában, nemcsak tisztítja a bőrt, de feszesebbé is teszi. Jó hatással van a szív- és érrendszeri, krónikus asztmatikus betegségekre. Sportolóknak bemelegítésre, edzés levezetésére is ajánlatos. Stúdiónkban az alakformálás szerves részeként alkalmazzuk.

- Lehet fogyni az infraszauna használatával?
- Igen, lehet! Heti 2-3 alkalom szauna, megfelelő, szakember által összeállított diéta és bőséges folyadékfogyasztás mellett gyors eredmény érhető el olyanoknál, akiknél a túlsúly nem évek alatt halmozódott fel. A fogyásért tenni kell valamit, ezt ne felejtsük el!

- Mennyi időt töltsünk az infra kabinban?
- Ez nem "Ki bírja tovább?" verseny! Annyi ideig maradjunk a szaunában, amíg jól esik, ez személyenként változó. Akár 8-10 percenként kijöhet a vendég, majd egy hűtő tusolás után folytathatja a kezelést. Stúdiónk szaunájában egyszerre két személy is elfér, társaságban gyorsabban múlik az idő.

- Kiknek nem ajánlatos a szaunázás?
-Várandós kismamáknak (ha már a terhesség előtt is járt, és ha nem okoz panaszt, akkor igen), lázas betegnek, fertőző betegségben szenvedőknek. Akut légzési, keringési panaszok mellett, gyulladásban lévő visszér, trombózis, kezeletlen vérnyomásprobléma esetén.

- Mivel fejezzük be a szaunázást?
- Szaunázás után pihenjünk egy kicsit, ne kapkodjunk, élvezzük a kellemes érzést, amit a meleg vált ki. Tusoljunk le langyos, vagy hideg, de semmiképpen sem forró vízzel. Ne használjunk tusfürdőt, vagy szappant, mert ezek újból "eltömíthetik" a bőr pórusait. Igyunk sok folyadékot, mondjuk ásványvizet, zöldteát. Ne együnk nehéz, fűszeres ételeket, és tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól is. A Physio Zone biztosítja vendégeinek a szaunázáshoz szükséges tusolási lehetőséget, törölközőt, ásványvizet. (A kérdésekre válaszolt: Borzas Gabriella, a Physio Zone Stúdió terapeutája.)