A stroke is kampányol!
2010-09-23 -
A Magyar Hypertonia Társaság által indított "Éljen 140/90 alatt!" mozgalom "Tudatos Törődés" alprogramja idén a stroke és a magas vérnyomás összefüggéseinek megismertetésére helyezi a hangsúlyt.
A Százhalom Egészségügyi Központ szakorvosai segítenek a betegségek felismerésében, felhívják a figyelmet az intő jelekre, tünetekre, életmódbeli tanácsokkal látják el az érdeklődőket!
 
Mit lát a szemész a hipertóniából?
 
Dr. Fecser Emese szemész szakorvos válaszol
 
A szemfenéki vizsgálat lehetőséget ad a látóideg, az érképletek, a sárgafolt/macula/ valamint a retina egyéb területének vizsgálatára. A szemfenéki érstátusz mindig fontos információval szolgál és ennek különösen a hypertoniás és diabeteses betegek esetében van jelentősége.
 
Hypertoniás betegek vizsgálata során külön figyeljük az erek állapotát és a retinán jelentkező tüneteket:
 
az elváltozások csak az ereket érintik kezdeti stádiumban, a retina nem érintett - ez az angiopathia hypertonica. Ekkor az erek fokozottabb kanyargósságát, az érkereszteződésekben kialakult benyomódást ún. kereszteződési tüneteket találjuk. Mindaddig, amíg csak ezen értüneteket észleljük, figyelmeztető jelnek tekintjük.
az erek behüvelyezettsége (az erek rézdrótra, ezüstdrótra emlékeztető rajzolata) és a retinális tünetek (ödéma, gyapottépésszerű gócok, kemény exudatumok, vérzések, papilla ödéma) megjelenése komolyabb megítélést igényel!
 
A folyamat előrehaladtával másodlagos artériás vagy vénás occlusio/elzáródás/ és az érfal fibrinoid necrosisa alakul ki, aminek következményeit látjuk a retinán, és ebből tudunk következtetni a vese, a szív és az agy ereinek állapotára. Az érelváltozások mindig megelőzik a retinán észlelhető elváltozásokat. A látóélesség akkor csökken, ha a látóideg vagy a sárgafolt/macula/ érintett.
A tüneteknek megfelelően a hypertoniát stádiumokba csoportosítjuk 1-től 4-ig.
A betegség kezelése elsősorban belgyógyászati! A betegek rendszeres szemészeti kontrollt igényelnek, kezdetben évente, majd a tünetek megjelenését követően a szemész javaslata szerint.
A szövődményesen kialakult vénás occlusio, az esetleges üvegtestbe törő vérzés kezelése szemész szakorvosi feladat.