Egészség most - Miért veszélyes az alacsony és a magas vérnyomás?
2010-08-16 -
A Százhalom Egészségügyi Központ csatlakozott a Magyar Hypertonia Társaság "Éljen 140/90 alatt!" elnevezésű mozgalmához. A "Tudatos Törődés" nevű alprogram idén nyáron a stroke és a magas vérnyomás összefüggéseinek megismertetésére helyezi a hangsúlyt. A központ szakorvosai segítenek a betegségek felismerésében, felhívják a figyelmet az intő jelekre, életmódbeli tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Az alábbiakban dr. Ruby Erzsébet kardiológus az alacsony és a magas vérnyomás veszélyeiről tájékoztat.
 
Amikor alacsony a vérnyomás, egyenetlen az agy vérellátása. Kiváltó oka lehet egy ártalmatlan szabályozási rendellenesség, vékony testalkat, pubertáskor, szív- és vérkeringésre szedett, depresszió elleni gyógyszer, vagy más nyugtató használata is. Ha az agyunk nem kap elég friss vért, szédülés, memóriazavar, zavart tudat, nemritkán fülzúgás, enerváltság, fáradékonyság és emiatt alulteljesítés, rossz koncentráció és morcos kedv léphet fel. Nőknél 100/60, férfiaknál 110/70 a határérték. Több mozgással, például kocogással, úszással és kellő mértékű folyadékfogyasztással a vérnyomás emelhető.
 
Magas vérnyomás betegségről nem akkor beszélünk, amikor valakinek felmegy a pumpája, bár való igaz, hogy a feszültség, az idegesség is előidézhet magas vérnyomást. Oka sok esetben nem ismert. Ilyenkor a vér fokozott erővel nyomódik az ér falához, aminek következtében az artéria belső felszínén sérülések alakulnak ki. E helyeken a koleszterin könnyebben rakódik le, kedvezve az érelmeszesedés kialakulásának.
 
A magas vérnyomás legegyszerűbben rendszeres méréssel szűrhető. Az egészséges felnőtteknek is érdemes megméretniük a vérnyomásukat legalább évente egyszer. A súlyosan emelkedett vérnyomás tünetei a fejfájás, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a szívdobogásérzet, a rossz közérzet és a fáradtságérzés.
 
A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet, és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), a szívelégtelenség, a perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.
 
A következő alkalommal megtudhatják, hogy mi a hipertónia betegség.