Törődjünk magunkkal nyáron is!
2010-07-15 - A stroke nem utazik nyári szabadságra
A Magyar Hypertonia Társaság által indított „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom „Tudatos törődés” alprogramja idén nyáron a stroke és a magas vérnyomás összefüggéseinek megismertetésére helyezi a hangsúlyt.
A Százhalom Egészségügyi Központ kardiológusai segítenek a betegségek felismerésében, felhívják a figyelmet az intő jelekre, tünetekre, életmódbeli tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Dr. Ruby Erzsébet, dr. Ungvári István, dr. Buza Tibor és dr. Szász Gyula hasznos tanácsait olvashatják a Hírtükör egészségügyi rovatában.
A stroke köznyelvi elnevezése: szélütés, gutaütés. Olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat. Tíz szélütésen átesett beteg közül kilenc soha nem lesz képes többé úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt.
 
A stroke kialakulásának kockázata azonban a magas vérnyomás megfelelő kordában tartásával csökkenthető. Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát.
 
A nyári hónapokban – különösen az utazások, nyaralások alkalmával – gyakorta háttérbe szorul a rendszeres és megfelelő kezelés, felborulhatnak a korábban már kialakított helyes étkezési szokások. A szabadság alatt nem mindig jut eszünkbe időben bevenni a gyógyszereinket, és nem mindig tudunk ellenállni az étel- és italkülönlegességeknek sem. Márpedig a megfelelő védelmet – a baj megelőzését – csak a folyamatos, megszakítás nélküli kezelés biztosítja. A stroke ugyanis nem utazik nyári szabadságra.
 
Éppen ezért érdemes figyelembe venni a következő gyakorlati tanácsokat:
1.Rendszeres gyógyszerszedés esetén a hosszabb utazások előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!
2. Az utazás megkezdése előtt – és ne előző este! – ellenőrizzük, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinkből van-e elegendő a nyaralás idejére.
3. Ha hosszabb időre utazunk, mindig ellenőrizzük a gyógyszereink lejárati idejét! Lejárt szavatosságú gyógyszert soha ne szedjünk be!
4. Írjuk fel a rendszeresen szedett gyógyszereink nevét és adagolását, így ha esetleg elveszítenénk, biztosan tudjuk pótolni.
5. Soha ne felejtkezzünk el a gyógyszerek elcsomagolásáról, megfelelő módon való szállításáról! Az autó hátsó ablakában történő "napozás" például egyetlen gyógyszerkészítménynek sem használ.
6. Ha repülőn utazunk, lehetőleg bontatlan csomagolásban vigyük a készítményeket, az esetleges félreértések elkerülése érdekében.
7. Nyaralás alatt megváltozik az életvitelünk, az új napi rutinban is találjuk meg a gyógyszerbevétel lehetőség szerinti állandó időpontját.
8. Amennyiben magasvérnyomás-betegségben szenved, avagy már stroke-on is átesett, már az utazás tervezésekor fokozottan ügyeljen a napon töltött órák számára!