Ajándék konferencia
2010-06-07 - Ajándék konferenciát rendezett a százhalombattai Gólyahír Egyesület fennállásának tízedik évfordulója alkalmából június 3-án a százhalombattai Rendezvényközpontban. Az érdeklődő védőnők, gyermekorvosok, gyámügyi és egyéb szakemberek ingyenesen vehettek részt a rendezvényen.
Az anya- és gyermekmentéssel foglalkozó civil szervezet tevékenysége kimagaslóan példaértékű – fogalmazott Vezér Mihály polgármester. Minden közösség köszönettel tartozik missziójukért, áldozatos, következetes munkájukért.

A válságterhességet átélő nők támogatására alapított Gólyahír az elmúlt tíz év során 471 rászoruló nőnek intézte az anyaotthoni elhelyezését, 34 titkolt terhesnek biztosított szállást és ellátást saját krízisszállóján, 703 kismamának juttatott kelengyecsomagot, 223 nőt támogatott abban, hogy felvállalja nem tervezett gyermeke felnevelését, és 469 gyermek nyílt örökbefogadásában közreműködött.

Munkatársai önkéntes alapon, fizetség nélkül látják el a különösen a kezdetekkor hálátlan feladatot. Ahogyan a tanácskozás egyik előadója fogalmazott: azokban a kórházakban és gyámhivatalokban, amelyekből nyolc évvel ezelőtt kirúgták őket, most kollégaként kezelik. Feladataikat, egyebek mellett az éjjel-nappal hívható krízisvonal működtetését szinte kizárólag az egyszázalékos adófelajánlásokból látják el. Ennek összege évről évre emelkedett, tavaly elérte az 5,5 millió forintot, emellett pedig 3 milliós támogatást gyűjtöttek össze a TeleCom adományvonalának segítségével.

A civilszervezet növekvő elismertsége elsősorban annak a kitartó és önfeláldozó munkának köszönhető, amit önkéntesei végeznek élükön Mórucz Lajosné Gabival, aki szinte az összes országos rádióban, televízióban, újságban megjelent az elmúlt évek során. Megszámlálhatatlan interjút adott, rengeteg segítségre szoruló nővel beszélt és közel kétezer örökbefogadást tervező párral találkozott.

Az országos szakmai tanácskozáson az örökbefogadásról szóló törvények várható változásairól beszélt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának képviselője. A témával kapcsolatban később úgy vélekedett egy örökbefogadó szülő: egyszerűsíteni kellene a jogi szabályozást, de ehhez talán arra lenne szükség, hogy a döntéshozók is átéljék mindazt a szenvedést és örömet, amit a hiába várt gyermek majd az örökbe fogadás jelent az érintett szülőknek.

Klinikai szakpszichológusok mutatták be saját kutatásaik eredményét és tapasztalataikat azzal kapcsolatban, mit jelent a gyermek számára, ha nem várják, nem akarják, hogyan élheti meg a róla való lemondást, az elszakadást és az új családra találást. Valamennyien hangsúlyozták, fejlődése szempontjából rendkívüli jelentősége van, hogy utóbbi minél korábban megtörténjen.
Több örökbefogadó szülő is megosztotta élményeit, tapasztalatait a hallgatósággal. Mindannyian kiemelték a civil szervezet támogatásának jelentőségét és a nyílt örökbefogadás előnyeit. Ezek közül egyébként nemcsak a lelki tényezők fontosak, hiszen egy-egy betegség megállapításában, gyógyításában óriási szerepe lehet a családi anamnézisnek.    
        
A Gólyahír Egyesület jubileumi rendezvénysorozata hétvégén országos családi találkozóval folytatódik a Csónakházban. A szervezők továbbra is várják az önkéntes segítők jelentkezését a 30-251-7120-as telefonszámon!