Világsztárok és népszavalás a Summerfesten
2010-05-27 - A városközpont felújítása miatt kissé átalakul, de szerencsére nem vész el a néptáncfesztivál és népművészeti vásár Százhalombattán. A maguk műfajában világsztárként ismert előadók mellett olyan kulturális ínyencségeket is tartogat az idei Summerfest, mint a népszavalás elnevezésű performance.
Az utóbbi években megszokott nagykoncertek igazi sztárparádét ígérnek. Augusztus 16-án a Ghymes, 17-én a Budapest Klezmer Band lép a fesztivál színpadára, 19-én pedig a százhalombattai Szent István templomban indul Sebestyén Márta országos ünnepi turnéja. A világszerte nagyra becsült előadóművész, akit idén az UNESCO nagykövetének is megválasztották, pályára lépésének harmincötödik évfordulóját, augusztus 19-én pedig a születésnapját is ünnepli. Mindezek alapján országos figyelemre és neves személyiségek megjelenésére is számítani lehet a százhalombattai koncerten.

A maga műfajában szintén világsztárnak számító Oszvald Marika szintén fellép a Summerfesten, Peller Károllyal adnak operett estet a "Matrica" Múzeumban.

Abszolút újdonságnak számít a népszavalás, amely során szavalókörökbe várják majd az érdeklődőket, ahol szavalólapon húzhatják ki azt a költeményt, amelyet kifejezetten nekik mond majd el a szavazófülkében a felkért előadó. A néhány órás performance Márta István zeneszerző és Galkó Balázs "szavalásával" fejeződik be. Mivel József Attila 105 éves lenne idén, a költőóriás 105 utolsó versét adják elő.  
A vers mellett a zenét is "tömegesíti" az idei nyári ünnep. Augusztus 18-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazenekarai "lepik el" a várost. A több helyszínen folytatott koncertezést egy nagy közös hangverseny tetőzi be – a remények szerint nemcsak képletesen – a konferencia tetőteraszán, a csillagos ég alatt. 

Új elem a Summerfest történetében az is, hogy a kulturális programok mellett több szakmai tanácskozásra is sor kerül. A Magyarok Öröksége Alapítvány felvette a kapcsolatot a külügyminisztériummal egy egész napos konferencia megszervezése érdekében, aminek a kultúra nemzetközi kapcsolatokban betöltött szerepe lenne a témája. Emellett megkeresték az esélyegyenlőségi ombudsmant egy olyan tanácskozás előkészítése érdekében, amely a sérült, kihívással élő emberek kulturális lehetőségeit térképezné fel.

A Summerfest az esélyegyenlőség zászlóshajójává vált a hazai fesztiválok között, a százhalombattai kezdeményezésnek köszönhetően idén már a Művészetek Völgyében is tartanak Aranyszív Napot, ahol azok az előadók lépnek színpadra, akik a Summerfest színpadán már bemutatkoztak. Köztük van a százhalombattai Felhőjárók drámacsoport is. Rajtuk kívül a Forrás is fellép az idei Művészetek Völgyében, ahol az Aranyszív Napot Szigetvári József szervezi, koordinálja.       

De egyelőre vissza a Summerfesthez! Igazi látványosságnak ígérkezik a zenés-táncos felvonulás, ahol a világ több száz néptáncosa mellett olyan hungarikumokat csodálhatnak meg az érdeklődők, mint a mohácsi busók, vagy a hortobágyi pásztorok, csikósok, juhászok és kondások.