Kiszorulnak a bázisról?
2009-12-09 - A Százhalombattai Lövész Klub (korábban Olaj Lövész Klub) 1963-ban alakult, néhány évig kevesebbet lehetett hallani róla, mostanában azonban mintha reneszánszát élné. Joó Éva olimpikon, világbajnok és világcsúcstartó, Török Nóra világbajnoki negyedik helyezett utódai az év legeredményesebb egyesülete címet vívták ki a novemberi Országos Serdülő Bajnokságon.
A patinás városi lövész klub azonban jelenleg olyan problémával áll szemben, amit önerőből nem tud megoldani. Kéri Attila, a klub elnöke a következőket mondta el a Hírtükörnek:
- A jelenlegi lőtér 1980-ban épült, mint Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) bázis, a vállalatok és a lakosság összefogásával, társadalmi munkában. A telket a Benta TSZ biztosította ingyen, ám erről írásos dokumentum, szerződés nem készült. 1990-ben az MHSZ az épületet átadta a Nemzeti Vagyonigazgatóságnak, 2008-ban egy százhalombattai vállalkozó megvásárolta a vagyonkezelőtől, és idén áprilistól a rezsiköltségeken felül 105 ezer forintos bérleti díjat követel a klubtól. Korábban itt működött az Energia Modellező Klub is, de mivel a magas bérleti díjat nem tudták megfizetni, kiköltöztek az épületből.

A Lövész Klub három helyiséget használt, az egyiket lőtérként, a másikat raktárként, a harmadikat pedig tartózkodóként. Hogy spóroljanak, az egyik helyiség használatáról már áprilisban lemondtak, így azonban kevesebben és kevesebbet tudnak edzeni, gyakorolni.
Az első nyolc havi bérleti díjat az önkormányzati sportalapból elnyert 800 ezer forintos támogatásból kifizették, majd a novemberi testületi ülésen további négyhavi bérleti díj kifizetését szavazta meg a testület. Ez azt jelenti, hogy 2010. április 1-jéig rendeződött a helyzetük, de kérdés, mi lesz ezután? A két klub az önkormányzattal közösen keresi a megoldást.

A klubelnök arról is beszámolt, hogy a szakmai irányítást két edző végzi társadalmi munkában, ötven tagot tartanak nyilván a tíz éves korosztálytól a hatvan évesig. Kiadásaik között nem kis tétel a lőszer, a lőlapok folyamatos beszerzése és a versenyekre történő utaztatás. Ha eredményesek akarnak maradni, vállalniuk kell a gyakori versenyzéssel járó költségeket, szerencsére ebben nagyon sokat segítenek a szülők.

A bevételeik között önkormányzati támogatás, pályázati összegek, tagdíjak és szülői segítség szerepel. Egyik nélkül sem tudnának működni.

A bérleti díj azonban a legnagyobb anyagi terhük, és ha nem találnak megoldást, működésük végső határához érnek. Természetesen, bízik benne, hogy erre nem kerül sor, és folytathatják azt a szakmai munkát, amely az idei évben kiemelkedő eredményeket hozott.