Elkészült a Gólyahír krízislakása - Menedék a titkolt terheseknek
2009-08-13 - Lakásavató ünnepséget rendez a százhalombattai Gólyahír Egyesület augusztus 11-én Százhalombattán. A jövőben krízisotthonként szolgáló ingatlant adományokból vásárolta a civil szervezet.
A nyílt örökbefogadással foglalkozó Gólyahír Egyesület közel egy évtizede segíti szerető és biztonságos családi környezetbe azokat a kisbabákat, akiket édesanyjuk illetve szüleik nem tudnak vállalni. Emellett támaszt nyújt a várandósság időszakában nehéz helyzete jutott kismamáknak, hogy felelősségteljes döntést tudjanak hozni születendő gyermekük sorsáról. Az országos tevékenységet folytató százhalombattai civil szervezetnek eddig nagy gondot okozott a terhességet titkoló kismamák elhelyezése, ám mostantól egy erre a célra kialakított, saját tulajdonú krízislakásban tudják fogadni őket.

A Gólyahír Egyesület krízislakásához adományokból gyűlt össze a szükséges összeg. A 12 millió forintos lakás árának negyedét a Magyar Telekom 1788-as adományvonalán keresztül érkezett felajánlások teszik ki. A fennmaradó részt a több év alatt összegyűjtött 1%-os adó felajánlásokból sikerült fedeznie a szervezetnek. A szükséges átalakításokat önkéntes munkával végezték el, főként “gólyahíres apukák”.  A lakás 56 ngyzetméter, az egy plusz két fél szoba négy-hat várandós nő egyidejű befogadására alkalmas. Az életet adó anyák 2009. augusztus 20-tól vehetik igénybe a Gólyahír Egyesület új segítő szolgáltatását és legfeljebb gyermekük megszületéséig maradhatnak a krízisotthonban. Addig azonban ingyenes és teljes ellátást biztosít számukra az egyesület. 

A Gólyahír Egyesület fennállása óta 415 kisgyermek nyílt örökbefogadásában segített az ország minden táján. A szervezetnek az összes megyében van telefonos munkatársa, akit napi 24 órában hívhatnak a krízishelyzetbe került várandósok, illtve az örökbefogadást tervező párok. A Gólyahírnek 25 önkéntes dolgozik, vezetőjük a százhalombattai Mórucz Lajosné, az egyesület alapító elnöke. Az egykori védőnő 2000 márciusában, a százhalombattai bölcsődében alapította meg a civil szervezetet. Munkáját 2002-ben Pro Caritate Díjjal, 2006-ban pedig a Magyar Védőnők Egyesületének Díjával ismerték el. Az egyesületet a Nonprofit Szövetség tavaly az Év Szervezetének választotta, Mórucz Lajosné a TV Ügyvédjének Érted Érmét és a Promenád Díjat  is megkapta.


További információk a Gólyahír Egyesület tevékenységéről

Az újszülöttgyilkosságok megelőzéséért!

Sokszor hallani a híradásokban megölt, elhagyott újszülöttekről. Az ezen súlyos esetekben érintett anyákat elítéli a közvélemény, de kapnak-e segítséget ahhoz, hogy más utat válasszanak kilátástalannak látszó helyzetükben? Mi segítséget nyújtunk nekik.

A Gólyahír Egyesület azért alakult, hogy az ilyen eseteket megelőzzük. A megelőzés szakembereivel, a védőnőkkel fogtunk össze, hogy ezt megvalósítsuk. Ha az anya helyzetét nézzük (hiszen ő az, aki elpusztítja nem kívánt gyermekét) magára maradt, kétségbeesett, kilátástalan, igazán "terhes" állapotban lévő nőkről van szó.

Az igazi megelőzés szerintünk az, hogy ebben a magára maradt helyzetében legyen egy szalmaszál, egy megértő hang, aki meghallgatja, ráfigyel, és akivel beszélhet problémájáról őszintén, annak veszélye nélkül, hogy elítélik vagy rábeszélik valamilyen, általuk helyesnek vélt megoldásra.

Legfőbb elvünk a gyermek életének megmentése. Segítünk megőrizni a titkolt terhességet! Ebben nyújt segítséget az inkubátor program is, ám képesek-e a titkolt terhes anyák szülés után, a titokban, egyedül, valahol megszült gyermekükkel felkerekedni, buszon, vonaton, héven stb. nekiindulni, és egy inkubátort keresni? Ez már csak "utókezelés"! A megelőzés sokkal hamarabb kell, hogy kezdődjön, lehetőleg a szülés előtti hónapokban.

Hogyan segítünk még?

Reggel 6-tól 22-óráig, ingyen hívható telefonvonalat működtetünk, hogy a kétségbeesett, krízishelyzetben lévő várandós anyák, akik nem kívánt gyermeket várnak, megtaláljanak bennünket. Azért, hogy meg tudják beszélni gondjaikat (inkognitóban, de őszintén) egy hozzáértő szakemberrel.

Erre az esetre specializálódott szakemberek, főleg védőnők fogadják a telefonhívásokat. Az ország minden megyéjében van segítőnk, aki az anya környezetében tud segíteni, ha kell személyesen is. Mobiltelefonon elérhetők, mert mi ezt a feladatot munka mellett, szabadidőnkben látjuk el, karitatív, önként vállalt feladatként, és közben éljük megszokott életünket, nem pedig egy helységben ülve várjuk a hozzánk fordulókat.  Az ügyeletre (ingyen számra) befutott hívásokat az illetékes megyei segítőkhöz átirányítjuk, hogy minden megyei telefonos munkatársunk ingyen hívható legyen. A családsegítő szolgálattal, a gyermekjóléti szolgálattal, illetve a védőnői szolgálattal együttműködve segítünk kelengye, babakocsi, kiságy, vagy segély megszerzésében illetve anyaotthonos elhelyezésben is.

Aki nem tudja vállalni gyermekét, felvilágosítjuk, hogy milyen lehetőségei vannak a gyermek sorsát illetően, és ezek a különböző megoldások milyen hatással vannak a gyermekre és őrá. A különböző lehetőségek között megemlítjük a nyílt örökbeadást is, /amelyben tudunk segíteni neki/ ha nem tudja, vagy nem akarja vállalni, gyermeke felnevelését. Így Ő gondoskodhat neki szerető családról, megismerheti az örökbefogadó szülőket, és megnyugvással bízhatja rájuk gyermeke nevelését.

Szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy a "terhesekből" várandós anyákká válhassanak, tudjanak arról, hogy segítséget kérhetnek, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Célunk, hogy felelősségteljes döntést tudjanak hozni önmaguk, és gyermekük sorsáról, és csak végső esetben adják örökbe gyermeküket, ha nem tudják vállalni felnevelését.
 
Mórucz Lajosné
a Gólyahír Egyesület elnöke