2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Mitták Ferenc - A bölcső
(Karácsony az első ezredfordulón)
2008-12-16 -

Az új évezred első esztendejének, az 1001. évnek az első napjaiban jeges szél száguldott a Duna-parti Báté falu házai között. A széllökések felkapták a porhót és végigterítették vele az utat, a házak tetejét, a falu mellett hömpölygő folyót. A felkorbácsolt sötétszürke habok neki-neki csapódtak a partnak, a fehér hó elolvadt a hullámokban. Esteledett. A házakban mécseseket gyújtottak, lassan elcsendesedett minden.

A Bátéi nemzetség udvarházának ebédlőjében vagy harminc ember - férfiak, nők és gyerekek - zsivajogtak. Hosszú asztalokat ültek körbe, a gerendafalakon fáklyák tüze szórta a fényt. Az asztalfőn két deli férfi ült egymás mellett, Bordaj fia Bendegúz, a nemzetségfő és Bordaj fia Bunduz, a nemzetség táltosa. Bendegúz nemzetségfő jelezte, hogy szólni kíván. Mindenki elcsendesedett. Felvette az asztalon előtte lévő kupa bort és imígyen szólt:
- Kedves nemzetségem, hű híveim, társaim! Ezt a kupa bort uralkodónkra, István királyra emelem, akit két nappal ezelőtt, az 1000. év karácsonyán, december 25-én Esztergomban királlyá koronáztunk. Nagy nap volt ez a magyarságunk életében, királyt, mégpedig keresztény királyt kapott az országunk. Olyan királyt, akinek a koronát a római pápa őszentsége küldte, és ezzel országunkat és uralkodónkat befogadták a keresztény Európába. Bunduz öcsémmel – nézett a mellette ülő férfira – ott voltunk István királlyá koronázásán, és a többi törzsfővel, nemzetségfővel hűséget esküdtünk neki. A ti nevetekben is. Éljen urunk, éljen soká István király!

- Vivát! Éljen István király! – harsogták a teremben levők. Mindenki felállt, és kiürítették a kezükben lévő boros kupákat. A gyerekek a maguk kupáiból nem bort, hanem édes nektárt kortyolgattak. Miközben a szolgák ismét teletöltötték a kupákat, Bendegúz nemzetségfő folytatta a beszédet. A többiek leültek a székekre és a lócákra:
- István urunkat karácsonykor, Jézus Krisztus születése napján koronáztuk királlyá. Jeles nap ez az életünkben: emlékeztünk a Megváltóra, királlyá kenték fel nagyfejedelmünket és elkezdtünk egy új évet, egy új évtizedet, egy új évszázadot, sőt egy új évezredet. A templomban ott állt a jászol – bölcső, Jézusunk otthona a születése után és talán a koronázás is egy új magyar hon, a magyar királyság bölcsője leend. Örvendezzünk, híveim! Mert amikor az első püspök úr imígyen kérdezte Istvánt, hogy „Akarod-e az Isten által neked átengedett országot atyáid igazsága szerint kormányozni és védelmezni?” István azt válaszolta, hogy „Akarom”.
A püspökök felkenték szent olajjal Istvánt, kardot, karpántokat, palástot, gyűrűt, jogart és bírói pálcát adtak sorba a kezébe, végezetül királyi koronát helyeztek a fejére, mondván, hogy „Fogadd az ország koronáját,... s vég nélkül uralkodj a megváltó és üdvözítő Jézus Krisztussal.”

Tőlünk, a néptől pedig azt kérdezték: „Akarjátok ennek a vezérnek, immár királynak alávetni magatokat, az ő országát erősíteni, igaz hittel megszilárdítani és parancsolatainak engedelmeskedni?” A papság és a nép egy hanggal kiáltotta: „Úgy legyen! Ámen!”
Kiáltsuk hát mi is, hogy „Éljen István király, a mi urunk!”
A Bátéi nemzetség tagjai felpattantak a helyükről és úgy harsogták: „Éljen István király, a mi urunk!” Kupáikat is kiürítették, aztán újra helyet foglaltak. A szolgák megkezdték a nagy húsos tálak behozatalát, de ekkor méltóságteljesen felemelkedett Bordaj fia Bunduz táltos, és karjait felemelve megálljt parancsolt.

- Nemzetségem, édes testvéreim! Hadd szóljak én is István urunk koronázásáról. Igaz, hogy karácsonykor volt, a keresztyények ünnepén, sokan az Isten fia születésére emlékeztek, de mi mást is ünnepeltünk. Mi István királlyá emelésével adóztunk a Föld és az Ég Urának, a Hadistennek és megünnepeltük a december 25-én kezdődő új évet. A templomi koronázás után a templomtéren a nép előtt a táltosok fehér lovat áldoztak és áldást kértek István királyra. Így kerek a világ. Azt hiszem, megférünk békében egymás mellett az új magyar királyságban mi, az őseink hitét vallók és az új hitet választó keresztyények. Védjük együtt országunkat és István királyunkat! Éljen a király!

Bunduz táltos az ég felé emelte karjait és meghajtotta magát. A többiek lassan felálltak, ránéztek Bendegúz nemzetségfőre, s mikor az bólintott, vele együtt kiáltották: „Éljen a király! Éljen István!”
A szolgák most már letették a tálakat, és a teremben levők nekikezdtek a lakomának. Együtt emlékeztek Jézus Krisztus születésére, István királlyá szentelésére és az új évre. Künn süvített a téli szél, benn reményteljes béke honolt a Bátéi nemzetség tagjai között.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.