2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Mitták Ferenc - A bölcső
(Karácsony az első ezredfordulón)
2008-12-16 -

Az új évezred első esztendejének, az 1001. évnek az első napjaiban jeges szél száguldott a Duna-parti Báté falu házai között. A széllökések felkapták a porhót és végigterítették vele az utat, a házak tetejét, a falu mellett hömpölygő folyót. A felkorbácsolt sötétszürke habok neki-neki csapódtak a partnak, a fehér hó elolvadt a hullámokban. Esteledett. A házakban mécseseket gyújtottak, lassan elcsendesedett minden.

A Bátéi nemzetség udvarházának ebédlőjében vagy harminc ember - férfiak, nők és gyerekek - zsivajogtak. Hosszú asztalokat ültek körbe, a gerendafalakon fáklyák tüze szórta a fényt. Az asztalfőn két deli férfi ült egymás mellett, Bordaj fia Bendegúz, a nemzetségfő és Bordaj fia Bunduz, a nemzetség táltosa. Bendegúz nemzetségfő jelezte, hogy szólni kíván. Mindenki elcsendesedett. Felvette az asztalon előtte lévő kupa bort és imígyen szólt:
- Kedves nemzetségem, hű híveim, társaim! Ezt a kupa bort uralkodónkra, István királyra emelem, akit két nappal ezelőtt, az 1000. év karácsonyán, december 25-én Esztergomban királlyá koronáztunk. Nagy nap volt ez a magyarságunk életében, királyt, mégpedig keresztény királyt kapott az országunk. Olyan királyt, akinek a koronát a római pápa őszentsége küldte, és ezzel országunkat és uralkodónkat befogadták a keresztény Európába. Bunduz öcsémmel – nézett a mellette ülő férfira – ott voltunk István királlyá koronázásán, és a többi törzsfővel, nemzetségfővel hűséget esküdtünk neki. A ti nevetekben is. Éljen urunk, éljen soká István király!

- Vivát! Éljen István király! – harsogták a teremben levők. Mindenki felállt, és kiürítették a kezükben lévő boros kupákat. A gyerekek a maguk kupáiból nem bort, hanem édes nektárt kortyolgattak. Miközben a szolgák ismét teletöltötték a kupákat, Bendegúz nemzetségfő folytatta a beszédet. A többiek leültek a székekre és a lócákra:
- István urunkat karácsonykor, Jézus Krisztus születése napján koronáztuk királlyá. Jeles nap ez az életünkben: emlékeztünk a Megváltóra, királlyá kenték fel nagyfejedelmünket és elkezdtünk egy új évet, egy új évtizedet, egy új évszázadot, sőt egy új évezredet. A templomban ott állt a jászol – bölcső, Jézusunk otthona a születése után és talán a koronázás is egy új magyar hon, a magyar királyság bölcsője leend. Örvendezzünk, híveim! Mert amikor az első püspök úr imígyen kérdezte Istvánt, hogy „Akarod-e az Isten által neked átengedett országot atyáid igazsága szerint kormányozni és védelmezni?” István azt válaszolta, hogy „Akarom”.
A püspökök felkenték szent olajjal Istvánt, kardot, karpántokat, palástot, gyűrűt, jogart és bírói pálcát adtak sorba a kezébe, végezetül királyi koronát helyeztek a fejére, mondván, hogy „Fogadd az ország koronáját,... s vég nélkül uralkodj a megváltó és üdvözítő Jézus Krisztussal.”

Tőlünk, a néptől pedig azt kérdezték: „Akarjátok ennek a vezérnek, immár királynak alávetni magatokat, az ő országát erősíteni, igaz hittel megszilárdítani és parancsolatainak engedelmeskedni?” A papság és a nép egy hanggal kiáltotta: „Úgy legyen! Ámen!”
Kiáltsuk hát mi is, hogy „Éljen István király, a mi urunk!”
A Bátéi nemzetség tagjai felpattantak a helyükről és úgy harsogták: „Éljen István király, a mi urunk!” Kupáikat is kiürítették, aztán újra helyet foglaltak. A szolgák megkezdték a nagy húsos tálak behozatalát, de ekkor méltóságteljesen felemelkedett Bordaj fia Bunduz táltos, és karjait felemelve megálljt parancsolt.

- Nemzetségem, édes testvéreim! Hadd szóljak én is István urunk koronázásáról. Igaz, hogy karácsonykor volt, a keresztyények ünnepén, sokan az Isten fia születésére emlékeztek, de mi mást is ünnepeltünk. Mi István királlyá emelésével adóztunk a Föld és az Ég Urának, a Hadistennek és megünnepeltük a december 25-én kezdődő új évet. A templomi koronázás után a templomtéren a nép előtt a táltosok fehér lovat áldoztak és áldást kértek István királyra. Így kerek a világ. Azt hiszem, megférünk békében egymás mellett az új magyar királyságban mi, az őseink hitét vallók és az új hitet választó keresztyények. Védjük együtt országunkat és István királyunkat! Éljen a király!

Bunduz táltos az ég felé emelte karjait és meghajtotta magát. A többiek lassan felálltak, ránéztek Bendegúz nemzetségfőre, s mikor az bólintott, vele együtt kiáltották: „Éljen a király! Éljen István!”
A szolgák most már letették a tálakat, és a teremben levők nekikezdtek a lakomának. Együtt emlékeztek Jézus Krisztus születésére, István királlyá szentelésére és az új évre. Künn süvített a téli szél, benn reményteljes béke honolt a Bátéi nemzetség tagjai között.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.