2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Mitták Ferenc - A bölcső
(Karácsony az első ezredfordulón)
2008-12-16 -

Az új évezred első esztendejének, az 1001. évnek az első napjaiban jeges szél száguldott a Duna-parti Báté falu házai között. A széllökések felkapták a porhót és végigterítették vele az utat, a házak tetejét, a falu mellett hömpölygő folyót. A felkorbácsolt sötétszürke habok neki-neki csapódtak a partnak, a fehér hó elolvadt a hullámokban. Esteledett. A házakban mécseseket gyújtottak, lassan elcsendesedett minden.

A Bátéi nemzetség udvarházának ebédlőjében vagy harminc ember - férfiak, nők és gyerekek - zsivajogtak. Hosszú asztalokat ültek körbe, a gerendafalakon fáklyák tüze szórta a fényt. Az asztalfőn két deli férfi ült egymás mellett, Bordaj fia Bendegúz, a nemzetségfő és Bordaj fia Bunduz, a nemzetség táltosa. Bendegúz nemzetségfő jelezte, hogy szólni kíván. Mindenki elcsendesedett. Felvette az asztalon előtte lévő kupa bort és imígyen szólt:
- Kedves nemzetségem, hű híveim, társaim! Ezt a kupa bort uralkodónkra, István királyra emelem, akit két nappal ezelőtt, az 1000. év karácsonyán, december 25-én Esztergomban királlyá koronáztunk. Nagy nap volt ez a magyarságunk életében, királyt, mégpedig keresztény királyt kapott az országunk. Olyan királyt, akinek a koronát a római pápa őszentsége küldte, és ezzel országunkat és uralkodónkat befogadták a keresztény Európába. Bunduz öcsémmel – nézett a mellette ülő férfira – ott voltunk István királlyá koronázásán, és a többi törzsfővel, nemzetségfővel hűséget esküdtünk neki. A ti nevetekben is. Éljen urunk, éljen soká István király!

- Vivát! Éljen István király! – harsogták a teremben levők. Mindenki felállt, és kiürítették a kezükben lévő boros kupákat. A gyerekek a maguk kupáiból nem bort, hanem édes nektárt kortyolgattak. Miközben a szolgák ismét teletöltötték a kupákat, Bendegúz nemzetségfő folytatta a beszédet. A többiek leültek a székekre és a lócákra:
- István urunkat karácsonykor, Jézus Krisztus születése napján koronáztuk királlyá. Jeles nap ez az életünkben: emlékeztünk a Megváltóra, királlyá kenték fel nagyfejedelmünket és elkezdtünk egy új évet, egy új évtizedet, egy új évszázadot, sőt egy új évezredet. A templomban ott állt a jászol – bölcső, Jézusunk otthona a születése után és talán a koronázás is egy új magyar hon, a magyar királyság bölcsője leend. Örvendezzünk, híveim! Mert amikor az első püspök úr imígyen kérdezte Istvánt, hogy „Akarod-e az Isten által neked átengedett országot atyáid igazsága szerint kormányozni és védelmezni?” István azt válaszolta, hogy „Akarom”.
A püspökök felkenték szent olajjal Istvánt, kardot, karpántokat, palástot, gyűrűt, jogart és bírói pálcát adtak sorba a kezébe, végezetül királyi koronát helyeztek a fejére, mondván, hogy „Fogadd az ország koronáját,... s vég nélkül uralkodj a megváltó és üdvözítő Jézus Krisztussal.”

Tőlünk, a néptől pedig azt kérdezték: „Akarjátok ennek a vezérnek, immár királynak alávetni magatokat, az ő országát erősíteni, igaz hittel megszilárdítani és parancsolatainak engedelmeskedni?” A papság és a nép egy hanggal kiáltotta: „Úgy legyen! Ámen!”
Kiáltsuk hát mi is, hogy „Éljen István király, a mi urunk!”
A Bátéi nemzetség tagjai felpattantak a helyükről és úgy harsogták: „Éljen István király, a mi urunk!” Kupáikat is kiürítették, aztán újra helyet foglaltak. A szolgák megkezdték a nagy húsos tálak behozatalát, de ekkor méltóságteljesen felemelkedett Bordaj fia Bunduz táltos, és karjait felemelve megálljt parancsolt.

- Nemzetségem, édes testvéreim! Hadd szóljak én is István urunk koronázásáról. Igaz, hogy karácsonykor volt, a keresztyények ünnepén, sokan az Isten fia születésére emlékeztek, de mi mást is ünnepeltünk. Mi István királlyá emelésével adóztunk a Föld és az Ég Urának, a Hadistennek és megünnepeltük a december 25-én kezdődő új évet. A templomi koronázás után a templomtéren a nép előtt a táltosok fehér lovat áldoztak és áldást kértek István királyra. Így kerek a világ. Azt hiszem, megférünk békében egymás mellett az új magyar királyságban mi, az őseink hitét vallók és az új hitet választó keresztyények. Védjük együtt országunkat és István királyunkat! Éljen a király!

Bunduz táltos az ég felé emelte karjait és meghajtotta magát. A többiek lassan felálltak, ránéztek Bendegúz nemzetségfőre, s mikor az bólintott, vele együtt kiáltották: „Éljen a király! Éljen István!”
A szolgák most már letették a tálakat, és a teremben levők nekikezdtek a lakomának. Együtt emlékeztek Jézus Krisztus születésére, István királlyá szentelésére és az új évre. Künn süvített a téli szél, benn reményteljes béke honolt a Bátéi nemzetség tagjai között.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.