2024. július 15. - Henrik, Roland napja
Hétfő
Min:23°
Max:37°
Kedd
Min:23°
Max:36°
Szerda
Min:22°
Max:37°
Csütörtök
Min:20°
Max:36°
Péntek
Min:23°
Max:34°
Kultúra, Oktatás

Beleszületni az öko-tudatos társadalomba...
2024-06-22 - 2007-ben, amikor az Arany János Iskolaként az első Környezetvédelmi Konferenciát szerveztük, 7. éve hirdettük meg az Országos Környezetvédelmi Pályázatot Középiskolásoknak, akkor városunk támogatásával. Iskolánkban tehát ma már 24. éve profilként működik ez a terület, melynek lényegét azóta is hirdetjük, terjesztjük és beépítjük mindannyiunk életébe.
Nagyon jó tapasztalni az idő múlásával a fejlődést: követőink voltak a város iskolái (Ökoiskolák), óvodái (Zöld Szív Óvodák), és ezzel szinte minden családba beköltözött az öko-tudatosság. Azt, hogy a fenntarthatóság és környezetvédelem mindenki ügye lett az oktatás irányítói is látják: új tantárgyak jelentek meg a gimnáziumokban pl. fenntarthatóság, természettudomány, hiszen az ügy új szemléletmódot kíván az emberektől, amit tanulni, tanítani kell. Azt is jó tapasztalni, hogy az ökotudatosság, ezzel együtt a mértékletesség, az egészséges életmódra való törekvés, mindenki ügye. Immáron a pályázatunkat az általános iskolák legnagyobb diákjaira is kiterjesztettük, és a gimnáziumunkban oly népszerű Erasmus projektjeink egyik fő témája is a fenntarthatóság, tehát kiléptünk Európába is.
Az idei a 16. Konferencia, amit az Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezett. Mintegy 80 diák részvételével zajlott, és 38 tanuló készített pályázatot a meghirdetett témákban. A zsűri tagjait a DS Termelés MOL EBK szakembereiből állt össze. Kiket is találtak a legjobbaknak? A nyertesek írtak pl. az élővilág sokféleségéről, fogalmaztak diáknyelven felnőtt gondolatokat, írtak a divat és környezetvédelem kapcsolatáról, arról, hogyan lehet műbőrt kiváltani "gombabőrrel". Négyen filmeket is készítettek pl. a hétköznapi ökotechnikákról, a mobiltelefonok világában az elmagányosodásról. Rendkívül értékes, érdekes pályaművek születtek az idei tanévben is. Díjazásukat a MOL támogatta.
A Konferencia megnyitója akár pályaorientációs tájékoztatásként is megállta a helyét, hiszen dr. Sági Richárd a MOL vegyészmérnöke saját szakmájáról, egyéb rokon mérnöki szakmákról is beszélt, ami motiváció a tanulásra, a kémia érdekességeire, szeretetére.
Dr. Bajzáth Judit paleobotanikus (Martonvásár, Agroverzum) rendkívül érdekes oldalról közelítette meg a jelenlegi globális felmelegedést: a jégkorszaki eljegesedések és felmelegedések történéseiről, az akkori növény-és állatvilágról mesélt. Abban az időszakban is voltak felmelegedések, lehűlések, kihaltak élőlények és alkalmazkodás révén létrejöttek új fajok. Csakhogy abba a folyamatba az ember még nem szólt bele. Hogy mi a különbség? A felmelegedési ütem felgyorsulása: ma 10-15 év alatt 3-4 fokot is nő a Föld átlaghőmérséklete, és ez rendkívül gyors.
Halász Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa mutatta be Magyarország társulásait a Nemzeti Park társulásain keresztül. A rendkívül színes növény-és állatvilág, a védett és a fokozottan védett fajok mellett bemutatott bennszülött (endemikus) fajokat, korábbi korszakok reliktum (maradvány) fajait, a természetet érő veszélyeket és védekező eljárásokat.
Saját tanítványaink az idei tanév nyertes Erasmus pályázatait mutatták be "Zöld Arany Európában" címmel, melyben szó volt iskolánk ökoiskolai tevékenységéről, a "nulla-kilométeres" termékekről, a mediterrán diétáról, a táplálkozás jelenéről és jövőjéről, valamint az iskolai szintű fenntarthatóságról.  Másik három diákunk országos különdíjas kutatómunkájukkal a százhalombattai gyomnövényekben felhalmozódott ionkoncentráció kimutatását vázolták, mely eredménye a szennyeződések szempontjából negatív lett, ami nagyon pozitív hír.
A Konferenciát szinte a természetben tartottuk, hiszen a Csónakház területe, a Duna megáradt vizének "testközelsége", erejének látványa még hitelesebbé tette a témát. A konferenciaterem díszletét a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjainak újrafelhasznált alapanyagokból készült termékeiből rendezett kiállítás, a "Jelky Repertoart" tette színvonalasabbá.
A Konferencia célja továbbra is, hogy a mai tanulói generáció maradjon a környezetvédelem közelében, ha nem is hivatásszerűen, de hétköznapi emberként mindenképpen! Az lenne a cél, hogy a születendő gyermekek, vagy akár napjaink csecsemői bele szülessenek a környezetvédő világba, úgy ahogy már a mai kisiskolások beleszülettek a digitális világba. Nagyon fontos, hogy fiatalként, fiatal felnőttként már alapvető ingerük legyen a környezetünkre történő odafigyelés! Ahogy az egyik előadó diák hívta fel társai figyelmét: "Saját magad formáld az életed", akkor lesz számodra élhető!
Horváthné dr. Hidegh Anikó
főigazgató


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Junior Európa-bajnoki ezüstérem
2024-07-10
A dobogó második fokára állhatott fel Zilahy Boróka a Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Portugáliában megrendezett Triatlon Európa-bajnokságon, junior tereptriatlonban.

Egyházi vezetők a Reménység Szigetén
2024-07-09
"Imádságban kell hordoznunk magyarságunk jövőjét!" – fogalmazott a Százhalombattán élő dr. Fazekas István református lelkész, aki a magyarországi Erdélyi Gyülekezet vezető lelkipásztora. Az ő kezdeményezésére július 6-án a budapesti Reménység Szigetén együttműködési megállapodás jött létre Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint az Erdélyi Gyülekezet vezetősége között.  

Felújítások és karbantartás
2024-07-05
Több munkálat is zajlik Százhalombattán a nyár folyamán – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal.

Véget ért az óvodai szemészeti és ortopédia szűrővizsgálat
2024-07-04
Az Önkormányzat megbízásából ortopédiai és szemészeti szűrővizsgálatot végeztek az iskoláskorú óvodások körében májusban.

A virágos Százhalombattáért - Lezárult a jelentkezés
2024-07-04
Szép számmal jelentkeztek a Tiszta udvar – Rendes Ház versenyre. Az idén környezetünk szépítéséhez 25.000 tő egynyári virággal járult hozzá önkormányzatunk.

Kiváló tanulmányi és versenyeredmények - Elismerés a legjobbaknak
2024-07-03
A hagyományokhoz híven az Önkormányzat idén is díjazásban részesítette a kiváló és kitűnő tanulókat, illetve azokat a diákokat, akik kiemelkedően szerepeltek a tanulmányi versenyeken. Közel 200 tanuló és mintegy 50 felkészítő pedagógus munkáját ismerték el könyvutalvánnyal, illetve pénzjutalommal a június 26-i városi rendezvényen a konferencia központban.

A világ legjobb táncosai
2024-07-03
Duplán bearanyozódtak a százhalombattai Masters Academy Sportegyesület táncosai az MTMSZ-WDA Világbajnokságon, miután a Christmas Vibes és a Retro Disco csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott – tájékoztatott a klub.

Óváros szépségei művészszemmel
2024-07-02
Hangyássyné Zsuzsa helyi festőművész vezetésével a Képzőművészek Érdi Alkotói Közössége (KÉK) 20 tagja 5 napon keresztül alkotnak Százhalombattán, az Óvárosi Szerb Közösségi Klubban (Szent László út. 86.). Hétfőtől péntekig 9-16 óráig folyik a művészeti munka.

Húsz perc küzdelem az életért
2024-07-02
Az Érdi Rendőrkapitányság három rendőre sikeresen tartott életben egy eszméletét vesztett férfit Százhalombattán június 16-án.

Arany- és ezüstérem a modellvitorlás kupán
2024-07-02
Forrai Csaba és Kunvári Sándor a dobogó első, illetve a második fokára állhatott a Kassán megrendezett Szlovák Bajnokság június 29-30-i, harmadik és negyedik fordulóján.

Hősies futóest
2024-07-02
Sikeresen teljesítették a Hősök Tere Futóest távjait a SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai, akikhez egyesületen kívüli százhalombattai futók is csatlakoztak június 29-én.

Emlékezés a hagyományteremtőre - Táblaavatás az Óvárosi Búcsún
2024-07-01
A megszokottak szerint széles programkínálattal várta az érdeklődőket a háromnapos Óvárosi Búcsú június végén. A rendezvény keretében felavatták Csupics Demeter kultúrmissziót betöltő szerb tanító emléktábláját, amelyet a Zenálkó Etel Művelődési Ház falán helyeztek el, több kiválóság táblája mellé.

Köszönet és hála a Köztisztviselőknek!
2024-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a város vezetése nevében a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak a magas színvonalú, lelkiismeretes munkáért, amelyet a város szolgálatában nap, mint nap végeznek.

Hulladékból nyert energia - megkérdeztük a MOHU-t az új beruházás terveiről
2024-07-01
Mint ismeretes, az állam helyett a MOL vállalata, a MOHU Zrt. vette át az országos hulladékgazdálkodási feladatokat 2023 július 1-jétől. A cél hosszabb távon a rendszer minél hatékonyabb üzemeltetése, az újrahasznosítás növelése, illetve a lerakás jelentős csökkentése, aminek része egy zártrendszerű, környezetkímélő hulladékhasznosító-mű megépítése, melynek ideális helyszíne Százhalombatta – Szendrői Márton, a MOHU beruházási igazgatója tájékoztatta lapunkat a várható fejlesztésről, illetve megkérdeztük, hogy ez az itt lakók számára mit jelenthet.

Jutalmazásban részesültek az életmentők - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-06-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta az I. félévi záró ülését. A tárgyalt 11 napirend közül kiemelkedő jelentőséggel bírt a költségvetési rendelet módosítása, valamint a volt Százszorszép Óvoda ingatlan idősek gondozóházává történő kialakításával kapcsolatos döntések meghozatala.  A Képviselő-testület köszönetet mondott a Sporthalom Kft. két munkatársának és három érdi rendőrnek, akik újraélesztettek egy, a strandnál szívinfarktust kapott férfit.

Világkávézó az Egyes Iskolában - avagy szülő-pedagógus párbeszéd másképpen
2024-06-22
A városban egyedülálló módon, World Café (Világkávézó) összejövetelt szervezett az "egyesiskola" tanári kara június elejére, amelyre az érdeklődő szülők mellett személyes meghívást kaptak az iskola osztályainak szülői munkaközösség vezetői, az iskola pedagógusai.

Több, mint félszáz szenior úszóérem
2024-06-22
51 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Egyesület a június14-16 között, Gyulán megrendezett LIV. Országos Szenior Úszóbajnokság Dr. Regele Károly Emlékversenyen – tájékoztatott Tejes István a klub alelnöke.

Világbajnok battai táncosok
2024-06-22
Az IndeepenDance Mozgásstúdió két csapata is világbajnok lett a horvátországi Pulában, 20 ország részvételével rendezett májusi megmérettetésen.

Kiemelkedő kajakos eredmények
2024-06-22
17 érmet szereztek a Dunafüredi Vízisport Klub kajakosai a Sukorón megrendezett Wichmann Tamás Regionális Akadémia Kupán június 9-én. A battai klub utánpótlás versenyzői remekül teljesítettek a kajak-kenu Európa-bajnokság betétfutamain is – tájékoztatott Nyári Bendegúz vezetőedző.

Városvezetői megbízatás
2024-06-20
Átvették megbízólevelüket az újonnan megválasztott önkormányzati és szerb nemzetiségi önkormányzati képviselők június 20-án, megbízatásuk október 1-jével kezdődik. A román nemzetiségi önkormányzati képviselők esetében későbbi időpontban kerül sor a megbízólevelek átadására.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.