2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Jegyzet

Jani Bácsi!
2024-06-06 - Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 
Először nem alakultak jól a dolgok kettőnk között, mert az óvodás korú Ádám fiam azzal szórakozott, hogy becsöngetett Jani Bácsihoz, majd elszaladt. Mire felértem Jani Bácsi emeletére már várt, és kérdőre is volt Ádám tette miatt. Azzal próbáltam védekezni, hogy még fel sem éri Ádám a csengőt. Erre Jani Bácsi megmutatta Ádám trükkjét, mert kifigyelte. Ádám fellép néhány lépcsőt, majd a korlátba kapaszkodva eléri a csengőt – mondta Jani Bácsi. Magam is meglepődtem Ádám kreativitásán.
 
Telt múlt az idő, és Jani Bácsi és kedves feleségének Óriási szíve "megszelídítette" Ádám és Dani fiaim gyermeki huncutságait. Ennek első jele az volt, hogy mire felértek a lakásba mindig rágtak valami édességet, és persze maszatosak is voltak. Jani Bácsiék alig várták, hogy a két gyereknek valami csokit dugjanak a kezébe vagy a zsebébe.
 
Jani Bácsiékat nagyon megszerettem a nagy betűs EMBERSÉGÜK és mérhetetlen türelmük miatt. Az idős házaspárnak nem csak nagy szíve volt, hanem az intelligencia és a lexikális tudás bámulatba ejtő egyvelegének birtokosai voltak. Négy nyelven beszéltek, sok helyen jártak, komoly helyen dolgoztak.
 
Jani Bácsi kicsit olyan volt, mintha a két kisgyermekem nagyapja lett volna. Sokszor cseréltünk recepteket, és nagyon sokszor adtak jó tanácsokat szinte minden témában!
Volt tavalyelőtt egy kérése az idős házaspárnak. Kértek egy padot a ház elé. Pont akkor nem volt készleten, gyorsan összeraktunk Danival egyet raklapból, majd amikor megjött az új pad, kicseréltük. Sokszor üldögéltek azon a padon együtt, olykor a két nagyszerű, felnőtt fiaikkal.
 
2023-ban megtörtént a tragédia! Hatvanhárom házasságban töltött év után, sajnos itt hagyott minket Jani Bácsi felesége. Összefutottam Jani Bácsival a lépcsőházban, és próbáltam valahogy a részvétemet kifejezni, de valami mérhetetlen szomorúság láttán, próbáltam rövidre fogni és még az első mondat végéig sem jutottam, Jani Bácsi zokogásban tört ki. Nem akartam megnehezíteni könnyeimmel Jani Bácsi küzdelmét a fájdalommal, és ha nehezen is, de tartottam magam. Jani Bácsi nagy nehezen felemelte a fejét, és rám emelte könnyes tekintetét. Remegő kézzel a zsebéből kihúzott, és átnyújtott két borítékot. Csak annyit mondott: "a feleségem egyik utolsó kívánsága volt! Ez a két gyereké!"
 
Először nem is értettem, de meggyőztem magam, hogy biztos valami szép levelet írt Ádámnak meg Daninak Jani Bácsi elhunyt párja. Hazafelé a lépcsőket róva, csak az járt az eszembe, hogy ilyen sokáig, hogy lehet tökéletes harmóniában élni egymással? Mi a titok?
 
A lakásba érve elmondtam a srácoknak mi történt imént a lépcsőházban, és átadtam a nekik a borítékokat. Izgatottan bontották ki, pénz volt benne! Ádám könnyezett Dani úgy sírt, mint kiskorában. Rég láttam ilyennek a két gyereket. Nagyon büszke voltam-vagyok rájuk, hogy átérezték, megértették és mélyen megérintette Őket ez a leírhatatlan gesztus, ami az elhunyt léleknemességét piedesztálra emelte. Nem a pénz nagyságrendje vagy értéke számított, hanem az, hogy gondolt ránk.
 
Ahányszor hazaérek vagy elmegyek otthonról, automatikusan ránézek a ház előtt lévő padra. Valaki nagyon hiányzik róla!
 
Szalai Attila

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.