2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:20°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Önkormányzat

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03 - A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.
A népes közönség soraiban sok volt a fiatal érdeklődő, akik külön kérdéseikre is választ kaptak, de mód nyílt aláírás kérésre is.
 
A rendezvénynek különleges aktualitást adott, hogy Farkas Bertalan 44 évvel korábban, mostani battai látogatásával egy időben éppen az űrben tartózkodott, illetve, hogy a napokban jelentették be, hogy ismét magyar űrhajós mehet a világűrbe. Mint ismert, Farkas Bertalan 1980. május 26. és június 3. között a szovjet űrprogram keretében 8 napos űrrepülést hajtott végre fedélzeti mérnökként Valerij Kubaszov parancsnok társaságában.
 
Vezér Mihály polgármester jó barátként üdvözölte St. Martint és az űrhajóst, akik többször jártak már Százhalombattán. Legutóbb februárban Farkas Bertalan volt St. Martin koncertjén a meglepetés vendég. Örömét fejezte ki, hogy a két világhíresség ismét a város vendége, általuk megmutatkozhat a zene és a kozmosz összhangja.
A városvezető szerint Farkas Bertalan életpályájával azt üzeni, hogyha a tehetség mellé hit, kitartás, és szorgalom párosul, akkor hozzá hasonlóan – konkrét, vagy átvitt értelemben – mindenki elérheti a csillagokat. Egész életével példát mutat számunkra, amit "megsüvegel a magyar nemzet és a világ". Számos kitüntetés birtokosa, nem csak az ország tekint rá hősként, de ténylegesen megkapta a "Magyarország Hőse" elismerést. A mai napig tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek, aktívan részt vesz annak munkájában, sőt a szervezet egyik vezetője, ami rendkívüli büszkeségre ad okot.
 
Az est háziasszonya Dobos Ágnes, a Polgármesteri Hivatal sajtómunkatársa volt, akit régi ismeretség fűz Farkas Bertalanhoz. Érdekesség, hogy egymáshoz nagyon közel születtek, Ágnes Nyírkarászon, Farkas Bertalan pedig Gyulaházán. Különös egybeesés, hogy Kapu Tibor, az újonnan kiválasztott első számú űrhajós is a térségben lévő Nyíregyháza szülöttje.
A rendkívül érdekfeszítő beszélgetés során –, amely alatt a háttérben filmrészleteket, képeket vetítettek – kiderült, hogy Farkas Bertalan gyerekkorában focistának vagy mérnöknek készült, a szolnoki Kilián György Repülőműszaki Főiskolán egy osztálytársa vette fel, hogy legyenek vadászpilóták.
Elvégezte a Szovjet Repülőműszaki Főiskolát is, majd Pápán szolgáló vadászrepülő-pilótaként jelentkezett az űrhajós kiképzésre. A jelölteket a már sokrétű szűrésen, kiképzésen átesett berepülő pilóták közül válogatták, végül Magyari Bélával utazhatott a szovjet Csillagvárosba, ahol két évig képezték őket a feladatra. Komoly családi beszélgetés és feszültség előzte meg az űrutazást, hiszen felesége és szülei is féltették az úttól.
A küldetés során összekapcsolódtak a Szaljut–6 űrállomással, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin társaságában számos kísérletet hajtottak végre. Farkas Bertalan felidézte, hogy a visszatérés nem volt zökkenőmentes, ugyanis először nem indult be a főhajtómű, a földet érés során pedig óriási becsapódás érte őket.
Érdekesség, hogy eltartott egy kis ideig, amíg megszokta, hogy visszatérve már hat a gravitáció, és nem szabad csakúgy elengedni a poharat, mert összetörik.
Farkas Bertalan szerint a számos lenyűgöző élmény közül a legnagyobb az volt, amikor először látta Magyarországot a világűrből, illetve a napfelkeltét és a naplementét, továbbá a kozmikus éjszaka csillagképeit.
Beszélt arról is, hogy furcsa volt átélni a hirtelen jött népszerűséget is, de mindig igyekezett ezt a helyén kezelni.
 A rendezvényen felidézték az űrutazás 33 évfordulója alkalmából, a "Martica" Múzeumban rendezett gazdag kiállítást is, amelyen St. Martin játszott pánsípon, miközben magyarázattal egybekötve bemutatták az űrben készített színpompás felvételeket.
Nagyon sok felé jár a világban most is, különleges feladat lesz számára a kiválasztott két magyar űrhajós, Kapu Tibor és Cserényi Gyula Egyesült Államokbeli felkészítése a jövőre tervezett űrutazásra. (Fotó: Tóth Erzsébet)
 
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.