2024. május 19. - Ivó és Milán napja
Vasárnap
Min:13°
Max:24°
Hétfő
Min:14°
Max:24°
Kedd
Min:13°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:17°
Csütörtök
Min:13°
Max:23°
Kultúra, Oktatás

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09 - Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.
Vezér Mihály polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki szerint – "mint kenyérben a kovász" – nagyon komoly összetartó erőt jelent az intézmény a város életében a kulturális kincs, örökség révén. Betekintést nyerhetünk az elődök mindennapjaiba, szokásaikba, akikről tudható például, hogy máglyákat gyújtottak a Duna felett, ahol a mai generáció is megfordul, így a múlt erősíti a lokálpatriotizmust. Bárhonnan is került valaki Százhalombattára, a korábban itt élők léte, tárgyi emlékei összeköti, eggyé kovácsolja a városlakókat.

Sinka László önkormányzati képviselő, szerint "álomszerű, szép" kiállítóhelye és "csodás fekvésű" szabadtéri múzeuma van a városnak, amelyek "ékkövekként" funkcionálnak; fontos feladat ezek megóvása, fejlesztése. Emlékezetett, hogy kiemelt szerepet játszott a múzeumalapításban az egykori tanácselnök-helyettes, Ferenczi Illés, aki nagyon jó döntést hozott. Páratlan kincs rejlik a "hegyen", Poroszlai Ildikó régész, muzeológus vezetővel nagyon szép épületegyüttest alakítottak ki, aminek karbantartása nagyon fontos feladat. Sinka László ezért is javasolta az életveszélyessé vált 4. számú épület lebontás utáni újjáépítését, amire mintegy 39 millió forint városi költségvetési forrásból hamarosan sor kerül. Az tervek szerint látogatók mielőbb újra birtokba vehetik az épületet, amely ismét központi helyszíne lesz foglalkozásoknak, nyári táboroknak, rendezvényeknek.

Szabó Gábor óvárosi önkormányzati képviselő sokszor vesz részt közösségi alkalmakon a Régészeti Parkban, mint mondta örömmel tölti el, hogy számos programnak ad helyet az intézmény. Példaértékű, hogy különböző civil szervezetek – köztük a Harmónia Nyugdíjas Klub – önként segítenek a szabadtéri múzeum területének rendezésében, szépítésében.

T. Németh Gabriella intézményvezető a Halom TV-nek elmondta, hogy a téli leállás alatt is tudnak bejelentett csoportokat fogadni. A lehetőséggel sok iskola és nyugdíjas közösség él, akár tárlatvezetést, kézműves, vagy tematikus foglalkozást igényelve. Az átmeneti időszak továbbá alkalmat adott arra is, hogy felkészüljenek a nyitásra; az idei szezonra megújult a "Terek, emberek, évezredek" című állandó kiállítás, okos eszközökkel bővítették a szolgáltatást, programokkal, rendezvényekkel várják a látogatókat.
Az intézmény különböző szempontok szerint statisztikát készített a tavalyi látogatásokról, összegezték és értékelték a programokat. Megállapítható, hogy a múzeum – 3000 diákot fogadva –teljesítette a covid miatt 2019 óta húzó, iskoláknak szervezett foglalkozásokkal kapcsolatos állami pályázatban vállaltakat, aminek része, hogy a most következő 3 éves fenntartási időszakban még helytörténeti vetélkedőt és kézműves foglalkozásokat tartanak. Összességében 88, főként általános iskolai csoportot, 4800 hazai, 171 külföldi – köztük Fülöp-szigeteki – látogatót fogadtak tavaly.

Tóth Zsuzsa múzeumpedagógus a sajtónak elmondta, hogy nagyon sok energiát fektettek a megújult állandó kiállításba; a vitrinekre hosszas előkészület után kikerültek a tárgylisták. Várakozással tekintenek az Régészeti Parkban kezdődő szezonra is, különösen annak fényében, hogy újjáépül a kézművesház.
A múzeumban folytatódik a tavaly indított közösségi kiállítás-sorozat júniusban és decemberben – az intézmény születésnapján; ezekhez továbbra is történeteket, tárgyakat, fényképeket várnak a városlakóktól. Három nyári tábort is szerveznek, idén is megtartják az amatőr csillagászok által prezentált "Csillagok alatt" rendezvényt, de lesz szezonzáró is októberben, illetve mikulás program is.

Illés Orsolya PR és marketing munkatárs a Halom TV-nek elmondta, hogy egyedülálló a Régészeti Park hazai viszonylatban, kifejezetten unikális a látogatható halomsír. Szólt arról is, hogy az eddigi szellemiség jegyében, azonban új szemléletet hozva szeretnék fellendíteni a szabadtéri múzeum közösségi funkcióját, ennek része a színházi esték újbóli megrendezése. A cél, hogy a vendégek, illetve a családok minél tartalmasabb és hosszabb időt tölthessenek el a parkban a történelmi programoknak, látnivalóknak és játékoknak köszönhetően.

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
A világűr és az emberiség
2024-05-19
 A fenti címmel tart ingyenesen megtekinthető előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós a Barátság Kulturális Központban május 29-én 18 órától. 

Új szintre lépett a tenisz-infrastruktúra
2024-05-19
Modern konténer klubházat adtak át a VUK SE Teniszszakosztályának pályáinál a Városi Szabadidőközpontban. A beruházás 20 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. A 11 méter hosszú konténeregységben fűthető öltözőket, mosdókat, valamint egy edzői helyiséget alakítottak ki.

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17
Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.

Az időjárás függvényében tartják meg a főtéri, pénteki KORDA '85 koncertet
2024-05-16
A legfontosabb a május 17-i rendezvény biztonságos lebonyolítása - tájékozatott a kulturális központ.

Újabb sikeres Egészségnap
2024-05-14
A maximális létszámot kihasználva,180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, május 11-i ingyenes egészségügyi szűrőnapra.

Családi nap az összetartozás jegyében
2024-05-14
Focibajnoksággal, váltóversennyel és közös ebéddel várták az egyházközségek a felekezeti híveket az V. Ökumenikus Családi Napon május 11-én. A gyülekezeti vezetők rövid áhítatot tartottak, amit közös éneklés követett.

KORDA '85
2024-05-13
Ingyenes életműkoncert Százhalombattán a Szent István téren, 2024 05.17., 20 órától.

Éltető természet
2024-05-12
Madarak és Fák Napja alkalmából ismét óvodásokkal közösen ültetett fát Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen május 10-én.

Országos döntőbe jutott az "1-es Iskola" csapata
2024-05-10
Óriási sikert ért el az 1. Iskola IV. korcsoportos leány ötpróba csapata az Atlétikai Diákolimpia Pest vármegyei döntőjében.

Örökség
2024-05-10
A Hulladék Kommandó Társadalmi Járőrszolgálat "Örökség" című vándorkiállítása május 21-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10
Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.

Önkormányzati választások 2024
2024-05-10
A Helyi Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vette a százhalombattai önkormányzati képviselőjelölteket. 

A tánc öröme
2024-05-06
Ismét a városlakókkal közös főtéri "örömtáncot" hirdetett meg Vezér Mihály polgármester.

Újabb lépés a bajnoki cím felé!
2024-05-06
29-24-re (12-11) győzött a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában a május 4-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Városkerülés két keréken
2024-05-05
Csaknem 400-an vettek részt a Sporthalom Kft. által szervezett "Kerékre fel!" elnevezésű települési kerékpártúrán április 27-én.

Azok az 50-es évek - Eötvös-bál a rock and roll jegyében
2024-05-05
A Grease című film és az ötvenes évek Amerikáját idézte meg az Eötvös iskola alapítványi bálja a rendezvényközpontban. A parázs hangulatú est bevételét a digitális eszközpark fejlesztésére fordítja az Eötvös Effektus Alapítvány.

Faültetés a játszótéren
2024-05-05
A lakók kérése és Lukács Bernadett képviselő közbenjárása nyomán két előnevelt vörös juhar facsemetét ültetett el az Önkormányzat a dunafüredi Szivárvány téri játszótéren.

Ha május, akkor majális
2024-05-04
Zenés, táncos programokkal, dobiskolai produkcióval, tűzzsonglőr bemutatóval, vásárral, kézműves foglalkozással és vidámparkkal várták az érdeklődőket a Szent István téri munka ünnepi Battai Majálison május 1-jén. A szervező kulturális központ és a Pesovár Néptánc Suli májusfát állított a központi színpadnál.

Fiatalság bolondság...
2024-05-04
Az Önkormányzat hagyományosan "Városi Bolondballagáson" látta vendégül a jelmezbe öltözött végzős középiskolásokat a Szekeres József Konferencia Központban május 2-án. Az önfeledt hangulatot Elek Péter, a Dumaszínház humoristája emelte. A ballagókat süteménnyel és üdítővel is megvendégelte a város.

Sikeres érettségit!
2024-05-04
Az idei évben is gravírozott tollakkal kíván sikeres érettségi vizsgát az Önkormányzat. A tollakat eljuttatják az iskolákba, ahol minden diákot az asztalán várja egy köszöntő levél kíséretében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.