2024. május 19. - Ivó és Milán napja
Vasárnap
Min:13°
Max:24°
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:24°
Szerda
Min:14°
Max:18°
Csütörtök
Min:13°
Max:22°
Kultúra, Oktatás

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04 - Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?
Ezekre, és ezekhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a szeptemberben induló, “Minden út Rómába vezet" című projekt keretében a franciaországi La Rochellben lévő Lycée St Exupéry és az olaszországi Genova Liceo Classico e Linguistico “G.Mazzini" iskolájának tanulóival közösen.
Az év folyamán több eTwinning videokonferenciát tartottunk, de március 11-15. között La Rochellben személyesen is találkoztunk. A két vendégiskola 10-10 tanulóját látták vendégül a francia partnerek és gazdag programot szerveztek nekünk.
A francia iskolában 8.15-17.45-ig van tanítás kétórás ebédszünettel, ezért ezt az időt mi is együtt töltöttük. Az első délelőtt – a közös reggeli után - a bemutatkozásokkal telt: az iskolai életről és az oktatási rendszerről, a tanítás utáni és iskolán kívüli szórakozási szokásokról és lehetőségekről, valamint a városunkról és országunkról mutattunk be prezentációt egymásnak, de néhány csapatépítő játékot is játszottunk. Délután, amellett, hogy megcsodálhattuk a csodálatosan felszerelt természettudományi laborokat, érdekes kísérleteket végeztünk. Tanulmányoztuk például azokat a köveket és anyagokat, amelyeket a római utak építéséhez használtak.
Szép tavaszi időnk volt, így élvezettel vettünk részt a gyönyörű parkokban rendezett tájékozódási versenyen, a francia diákok által vezetett városnézésen, és a rövid hajókázásban. A kirándulás Saintes városba és a közeli Barzan régészeti parkba nemcsak élvezetes, hanem tanulságos is volt. Megnéztük egy római kori amfiteátrum helyreállítását, készítettünk kapcsot (fibula) római tógához, körbejártuk egy fürdő feltárt maradványait. Közben sokat tanultunk a római városok felépítéséről, az akkori életmódról és a gallokról, akik a területen éltek a római hódítás korában.
A tanultak alapján a diákok kiscsoportban megkezdték egy szabadulószoba elkészítését, melynek története a római időkben játszódik és a feladványok is ehhez az időszakhoz kapcsolódnak. De a diákok fejtettek meg titkosírást (Ceasar’s code) is és meghallgattunk egy nagyon érdekes előadást a nők szerepéről az ókori Rómában.
Az utolsó napon videokonferencia segítségével a projekt többi résztvevőjét is bevontuk a diákok által készített összefoglaló előadások megtekintésébe. Mivel Magyarországon éppen nemzeti ünnep volt, a szülők is bekapcsolódhattak a közvetítésbe. A búcsúbuli nagyon hangulatos volt, a három nemzet kedvenc zenéi váltogatták egymást, amit közös éneklés és tánc kísért, természetesen.
Ismét egy emlékezetes és tanulságos programon vettünk részt, ahol sok barátság született. A projekt itthon folytatódik, hiszen az elkészült digitális szabadulószobákkal még játszunk egy jót. Jövőre pedig vendégül látjuk partnereinket nálunk az Arany Iskolában és ellátogatunk Genovába is.

Tokaji Ildikó
projekt-koordinátor
Arany János Általános Iskola és Gimnázium


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
A világűr és az emberiség
2024-05-19
 A fenti címmel tart ingyenesen megtekinthető előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós a Barátság Kulturális Központban május 29-én 18 órától. 

Új szintre lépett a tenisz-infrastruktúra
2024-05-19
Modern konténer klubházat adtak át a VUK SE Teniszszakosztályának pályáinál a Városi Szabadidőközpontban. A beruházás 20 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. A 11 méter hosszú konténeregységben fűthető öltözőket, mosdókat, valamint egy edzői helyiséget alakítottak ki.

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17
Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.

Az időjárás függvényében tartják meg a főtéri, pénteki KORDA '85 koncertet
2024-05-16
A legfontosabb a május 17-i rendezvény biztonságos lebonyolítása - tájékozatott a kulturális központ.

Újabb sikeres Egészségnap
2024-05-14
A maximális létszámot kihasználva,180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, május 11-i ingyenes egészségügyi szűrőnapra.

Családi nap az összetartozás jegyében
2024-05-14
Focibajnoksággal, váltóversennyel és közös ebéddel várták az egyházközségek a felekezeti híveket az V. Ökumenikus Családi Napon május 11-én. A gyülekezeti vezetők rövid áhítatot tartottak, amit közös éneklés követett.

KORDA '85
2024-05-13
Ingyenes életműkoncert Százhalombattán a Szent István téren, 2024 05.17., 20 órától.

Éltető természet
2024-05-12
Madarak és Fák Napja alkalmából ismét óvodásokkal közösen ültetett fát Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen május 10-én.

Országos döntőbe jutott az "1-es Iskola" csapata
2024-05-10
Óriási sikert ért el az 1. Iskola IV. korcsoportos leány ötpróba csapata az Atlétikai Diákolimpia Pest vármegyei döntőjében.

Örökség
2024-05-10
A Hulladék Kommandó Társadalmi Járőrszolgálat "Örökség" című vándorkiállítása május 21-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10
Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.

Önkormányzati választások 2024
2024-05-10
A Helyi Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vette a százhalombattai önkormányzati képviselőjelölteket. 

A tánc öröme
2024-05-06
Ismét a városlakókkal közös főtéri "örömtáncot" hirdetett meg Vezér Mihály polgármester.

Újabb lépés a bajnoki cím felé!
2024-05-06
29-24-re (12-11) győzött a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában a május 4-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Városkerülés két keréken
2024-05-05
Csaknem 400-an vettek részt a Sporthalom Kft. által szervezett "Kerékre fel!" elnevezésű települési kerékpártúrán április 27-én.

Azok az 50-es évek - Eötvös-bál a rock and roll jegyében
2024-05-05
A Grease című film és az ötvenes évek Amerikáját idézte meg az Eötvös iskola alapítványi bálja a rendezvényközpontban. A parázs hangulatú est bevételét a digitális eszközpark fejlesztésére fordítja az Eötvös Effektus Alapítvány.

Faültetés a játszótéren
2024-05-05
A lakók kérése és Lukács Bernadett képviselő közbenjárása nyomán két előnevelt vörös juhar facsemetét ültetett el az Önkormányzat a dunafüredi Szivárvány téri játszótéren.

Ha május, akkor majális
2024-05-04
Zenés, táncos programokkal, dobiskolai produkcióval, tűzzsonglőr bemutatóval, vásárral, kézműves foglalkozással és vidámparkkal várták az érdeklődőket a Szent István téri munka ünnepi Battai Majálison május 1-jén. A szervező kulturális központ és a Pesovár Néptánc Suli májusfát állított a központi színpadnál.

Fiatalság bolondság...
2024-05-04
Az Önkormányzat hagyományosan "Városi Bolondballagáson" látta vendégül a jelmezbe öltözött végzős középiskolásokat a Szekeres József Konferencia Központban május 2-án. Az önfeledt hangulatot Elek Péter, a Dumaszínház humoristája emelte. A ballagókat süteménnyel és üdítővel is megvendégelte a város.

Sikeres érettségit!
2024-05-04
Az idei évben is gravírozott tollakkal kíván sikeres érettségi vizsgát az Önkormányzat. A tollakat eljuttatják az iskolákba, ahol minden diákot az asztalán várja egy köszöntő levél kíséretében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.