2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Kultúra, Oktatás

Műemlékvédelem felsőfokon
2024-03-22 - A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műemlékvédelmi szakmérnök-hallgatói Százhalombattán tartottak terepgyakorlatot.
A hallgatóknak a város főépítésze a tárgyi környezetben tartott előadást a helyi műemlékekről, azok hasznosulásáról, a többi között a "Matrica"-erőd és a Régészeti Park modernkori funkcionalitásáról. Dr. Oláh M. Zoltán elmondta, hogy a szakmérnök-jelöltek már többször ellátogattak Százhalombattára, hogy az itt végzett gyakorlat nyomán tanulmánytervek készítsenek. A konzultáció mostani témája a helyes elvek szerinti műemlékvédelem, annak településszerkezeti tervekbe és fejlesztési elképzelésekbe való illeszkedése volt.
A szakma egyik kihívása, hogyan alakítható ki új építészeti környezet a korábbról fennmaradt építészeti értékek megtartásával.
Százhalombattán védettség alatt állnak a halomsírok és a III. században épített, az egykori Pannónia határait védő római erőd fennmaradt részei, 2000 éves történelmi múltat megjelenítve. A négyzetes, fallal körülvett katonai terület egyik kapuja előtti egykori polgárváros maradványai hétvégi telkek alatt találhatóak, ami korlátot szab a tulajdonosok építési lehetőségeinek.
A rómaiak távozása után az nagyvízi meder területen lévő erőd az árvizek hatására gyorsabb ütem kezdett pusztulni, mint az országban egyéb helyein található építészeti emlékek. A terület és a környezete hasznosult a középkorban Báté falu létrejöttével, aminek temploma az erődön belül épült fel. A szenthely falait már feltárták, régészeti értelemben dokumentálták, azonban ezek műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő bemutatására még nincs konkrét terv.
A település korábbi élete a Sánc-hegy tetejére, nagyjából, az Érd-Ófalu és Százhalombatta Óváros közötti területre koncentrálódott; itt több ezer éves kultúrák hagytak nyomot. A legérdekesebb a tetőn található mintegy 400 halom, amikről elnevezték Százhalombattát. Az emlékek régészeti területen vannak, ezért nem építhető be; ennek a konfliktusnak nehéz a feloldása. A főépítész szerint, ha lenne is új építkezés, a megoldás egy kerítések, szőlőültetvények és gyümölcsfák nélküli ligetes táj lehet, ahol a füves területből kiemelkedő sírhalmok lennének az uralkodó elemek. Ezen elképzelés szerint a terület meditatív kirándulóhelyként is funkcionálna.

Dr. Vukoszlávlyev Zorán a BME egyetemi docense emlékeztetett, hogy három éve kezdődött az együttműködés Százhalombattával a római Limes határvonal örökségének megjelenítését célzó nemzetközi projekt keretében. A program során vizsgálták a "Matrica" tábort és a különböző korokhoz köthető örökségeket, illetve ennek része volt egy római kori hajó battai kikötése is 2022 nyarán.
A BME több évtizede folytat egyetemi diploma utáni műemlékvédelmi szakmérnöki képzést, kifejezetten a történeti értékekre koncentrálva. A "Matrica" tábor, mint római örökség helyszín nagyon fontos részét képezi a magyar keresztény kultúra előtti időszaknak. A mostani közös helyszíni gyakorlat a pár éve kezdett együttműködés folytatása. Felkeresték az országosan egyedülálló, bronz- és vaskori épület-rekonstrukciókat magában foglaló és Régészeti Parkot. A helyszínbejárás során begyűjtik a régészeti információkat, megismerik a terület településbeli elhelyezkedését, amik alapján a turisztikai fejlesztést és a területhasználat lehetőségit figyelembe vevő építészeti koncepció vázolható fel.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.