2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Kultúra, Oktatás

A kultúra ünnepe - Kozmikus zenei élmény, meglepetés vendéggel
2024-02-13 - "Valóra vált álmok" címmel St. Martin, szaxofon-, klarinét- és pánsípművész teltházas zenekari koncertjével zárult a Magyar Kultúra Hete a Barátság Kulturális Központban február 11-én. A programsorozat utolsó napján megnyitották az Iharos Népművészeti Egyesület "Szívvel-Lélekkel" kiállítását is.
A rendezvényen díszvendégként részt vett az első magyar űrhajós Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, a többi között a Magyar Kultúra Lovagja elismerés birtokosa, akinek kiállítást és előadásokat is szervezett a város 2013-ban. Az egyebek mellett a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje címmel kitüntetett St. Martin közel 10 éven keresztül adott ünnepi koncertet, volt kiállítása, könyvbemutatója a "Matrica" Múzeumban, városi és egyéb rendezvényen is fellépett.

A művész a sajtónak elmondta, hogy 30 éve jár Százhalombattára különböző események okán, nagyon sok barátot, ismerőst köszönthet. A mostani nagyszabású kultúra heti zenekari koncert az elmúlt három évtized megpecsételése azért is, mert a St. Martin produkció is ezt a kerek jubileumot ünnepli az idei első nagy fellépéssel. Reményei szerint sokakat megérintett mér eddig is az általa kínált színes zenei hangulat. Folytonos megújulásra törekszik saját szerzeményein, klasszikus feldolgozásokon keresztül. A változatos hangzás záloga a mediterráneum, a dél-szláv muzsika, illetve a világzene, amelyekre mindig ráhangolódott a közönség.

Vezér Mihály polgármester a két illusztris személy társaságában köszöntötte a közönséget. A városvezetőt évtizedek óta számos emlék fűzi mindkettőjükhöz, akik baráti szálakkal kötődnek Százhalombattához is, ahol otthon érezhetik magukat.
A polgármester felidézte, hogy felejthetetlen élmény volt, amikor Farkas Bertalan 1980-ban, 8 napos űrbéli tartózkodása során egy alkalommal esti mesét olvasott fel a magyar gyerekeknek, ami során látható volt a magával vitt a tv-maci is.
Szólt arról, hogy Farkas Bertalan kiváló vadászpilóta volt, aki olyan jól teljesített egy Szovjetunióban tartott hadgyakorlaton, hogy marasztalni akarták.
A polgármester emlékeztetett, hogy az űrutazás 33 évfordulója alkalmából, a "Martica" Múzeumban rendezett kiállításon St. Martin játszott pánsípon, miközben magyarázattal egybekötve bemutatták az űrben készített színpompás felvételeket.

Farkas Bertalan pontosította a szovjet hadgyakorlaton történeteket; egy olyan robotrepülőt lőtt le gépéről rakétával, amit nem neki, hanem csak az utána következőknek kellett volna megsemmisíteniük, ő azonban egyből eltalálta – nos, ez volt az, ami nagy tetszést váltott ki.
Hét évet szolgált Pápán, amely időszak alatt nagyon sok élményben volt része, a többi között fiatal pilótaként rendkívüli precizitást és tapasztalatot igénylő kötelékben való repüléseket is végrehajtott.
Űrhajósnak 95 társa közül választották ki, először 27-en, 11-en, majd 7-en, végül – ekkor már a Szovjet Űrbizottság döntése alapján – 4 maradtak. Társaival ezután a Szovjetunióban, Csillagvárosban egy hónapos kiképzést kapott, ami után Magyari Béla és ő lett a két végső jelölt.
Legnagyobb élményei között tartja számon, amikor először látta Magyarországot a világűrből, illetve a napfelkeltét és a naplementét, továbbá a kozmikus éjszaka csillagképeit.
Farkas Bertalan szólt arról is, hogy számára nagyon sokat adnak a zenei művek, mert a lélekemelő dallamok segítenek átlendülni a nehézségeken, vagy éppen örömteli hangulatot teremtenek, megragadva a fantáziát. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a meghívásért.

Az est zárásaként Sinka László szűkebb körben külön is köszöntötte a vendégeket, akikkel szoros baráti kapcsolatot ápol. Az önkormányzati képviselő, tanácsnok szerint különleges nagykövetek érkeztek a városba; St. Martin nagyszerű, elismert művész, Farkas Bertalan pedig az eddigi egyetlen magyar, aki meghódította a világűrt; ő örök büszkesége a hazának. Az 1980-as olimpiai sikerek mellett "végtelen boldogságot" jelentett az űrutazás is. Hozzátette: mindketten nagyszerű barátai Százhalombattának.

A programsorozat részeként megnyitották az Iharos Népművészeti Egyesület "Szívvel-Lélekkel" című kiállítását is, felölelve 57 népi kézműves, 31 szakágban alkotott munkáját.

A február 25-ig megtekinthető tárlaton helyet kapott a női és a férfi minőség,  az ünnepnapok és szakralitás, illetve a mindennapok világa. A kiállítási tárgyak mintegy harmada kifejezetten erre a vándorkiállítás-sorozatra készült. Fő csapás; motívum, technika a múltból, de kifejezetten a mának. (Fotó: Tóth Erzsébet)

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.