2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:20°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Önkormányzat

"A világ legszebb himnusza a miénk" - Díjátadóval és díszelőadással egybekötött ünnepség a magyar kultúra tiszteletére
2024-01-23 - Hagyományosan nagyszabású városi rendezvénnyel emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról a Barátság Kulturális Központban, január 21-én. A jeles nap január 22-éhez kötődik; Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Vezér Mihály polgármester köszöntőjében a többi között a címben idézett gondolat jegyében a nagyhatású költeményről, a kultúra kiemelt szerepéről beszélt.
Az ünnepség ezúttal is a Himnusz közös szavalásával kezdődött, Nagy Péter János színművész közreműködésével. Átadták a "Zenálkó Etel Közművelődésért Szolgálati Díjat" és a "Kultúráért Százhalombatta Díjat", majd a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház "Csodavárók" című új táncszínházi előadását láthatta a közönség.

Az ünnepségen megjelent, többek között dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, Pataki András a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, Bóna Zoltán és dr. Aradszki András országgyűlési képviselők, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek illetve Lukács Bernadett és Szabó Zoltán önkormányzati képviselők.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében a Himnuszról szólva úgy fogalmazott, hogy csodálatos mű született, amelyet 1903-tól közmegegyezés szerint már nemzeti énekünknek tekintettünk, a hivatalos nemzeti himnusszá válását a magyar alkotmány 1989-es módosítása hozta meg. A világ legszebb Himnusza a miénk, felöleli történelmünk jeles eseményeit, melyek között sok tragédia is volt, "de él nemzet e hazán", ami erőt adva tettekre sarkall.
Cselekvésre sarkall az igazi, mély emberi érzelmeket kifejezni képes kultúra is, amely alapvetően az együvé tartozásról szól, akár egy kisebb települést, nagyobb várost, egy nemzetet, országot, vagy az Európai Uniót, az egyetemes emberi közösséget tekintve. Az igazi kultúra összefogásra buzdít, nem kirekesztő, hanem szereteten alapulva motivál a jó cél elérése érdekében. Mindenkihez szól, nem igényel mély előképzettséget, nyelvi tudást; érzelmeket kiváltva érthetővé válnak kifejező eszközei, erősítve egy adott közösséget.
Egy önkormányzat, egy állam a kultúrát úgy erősítheti, ha közvetlen irányítás helyett szabadságot adva támogatja azt, a minél hatékonyabb és boldogabb társadalmi lét érdekében – mondta a polgármester. A kultúrát nem lehet megörökölni, újra és újra tenni kell azért, hogy minden nemzedék magáénak érezze, és folyamatosan gyarapítsa; nélküle sokkal silányabb, érzelemszegényebb lenne az élet. Nagyon fontos a kulturális misszió folytatása, amiben meghatározó a Szigetvári József által vezetett Forrás Néptáncegyüttes Független Színház. A város minden évben díjazza a kulturális területen alkotókat, akik szintén maradandó értéket teremtenek – fogalmazott Vezér Mihály.

Pataki András a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke egy katolikus zsinati idézettel kezdte beszédét, amely szerint az ember csak a kultúra szellemi közegében tud élni és fejlődni. A többi között arról szólt, hogy mindannyiunk feladata saját kultúránk napi szinten történő átélése, életté váltása, el kell vinnünk a benne rejlő örömhírt oda, ahol azt még nem hallották. Általunk testesül meg és teljesedik ki a kultúra, aminek, ha bölcsője, otthona van a magyar társadalomban, akkor az nem fog elmúlni. Itt élünk, virágzunk a Kárpát-medencében, a magyar kultúra átélésében van mindannyiunk jövője. Pataki András beszédét Nagy László "Tűz" című versével zárta, amely a kultúra üzenetétnek közvetítését vállaló hivatást énekli meg.

Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár a sajtó kérdésére válaszolva kiemelten fontosnak nevezte, hogy a felnövekvő nemzedéknek saját kultúrája, identitása legyen; ezt a célt szolgálják a nemzeti nevelést megjelenítő programok, tantárgyak. Eredményesnek tartja az általa indított "Így tedd rá" programot, amely élményalapon, korosztályi sajátosságok mentén törekszik a kulturális értékek átadására.

Nagy Balázs alpolgármester szerint Százhalombatta részese a nemzetközi kulturális életnek is; nemzetközi néptáncfesztivált rendez a város, illetve sikeres külföldi turnékon vesznek részt a néptáncosok. Sokrétű, pezsgő a helyi kulturális élet, aminek elkötelezett támogatója az Önkormányzat; Százhalombatta jóval több, mint iparváros – tette hozzá. Tisztelet és köszönet jár a kulturális területen korábban dolgozóknak és a jelenlegi munkatársaknak.

Átadták a "Zenálkó Etel Közművelődésért Szolgálati Díjat", melyet minden évben a Barátság Kulturális Központ olyan művelődésszervező, illetve technikai munkatársa kapja, akik hosszú éveket töltöttek el a kultúra és a közönség, a közösség szolgálatában.
A dolgozók titkos szavazatai alapján Ilyés Zoltán, hangtechnikáért felelő szakember vehetett át elismerést felelősségteljes munkája nyomán. A díjat másodszor érdemelte ki, amely tény önmagáért beszél.
A szakmai munkatársak közül Mahál-Kicikudisz Alexandra, a BKK igazgató helyettese részesült az elismerésben. Az intézmény meghatározó kollégája, arca, országosan kiemelkedő közművelődési szakember. Igazi motor, példakép, csapatjátékos, akire mindig és mindenben mindenki számíthat. Nem véletlen, hogy a kulturális központ közössége immár másodszor szavazta meg számára a díjat.

A "Kultúráért Százhalombatta Díjat" Házi Tamás, a Batta Balett Stúdió vezetője vehette át.
Az önkormányzati rendelet értelmében az elismerés a kultúra, a művészet területén dolgozó azon személyeknek, közösségeknek, adományozható, akik/amelyek legalább 5 éves kiemelkedő szakmai múlttal, példamutató magatartással, aktív közéleti tevékenységgel rendelkeznek, és magas színvonalú munkájukkal elősegítik Százhalombattán a kultúra, illetve a művelődés fejlődését. A díj odaítélésére a Képviselő-testület Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága tesz javaslatot.

Házi Tamás balettművész nevét sokan ismerik a városban, elhívatottan, felelősségteljesen, precízen végzi munkáját. Ő szervezte az első "Táncolj Százhalombatta" mozgalmat a Szent István téren, amit azóta 2 újabb közös táncprogram is követett. Nevéhez fűződik az immár 10. alkalommal megrendezett, "Proseccós éjszakák" elnevezésű, – az Önkormányzatnak köszönhetően – ingyenesen látogatható programsorozat is.  Alapítója és vezetője a Batta Balett Stúdiónak, ahol számos óvodás és kisiskolás gyermeket, illetve már felnőtt tánckedvelőt oktatnak a mozgás szeretetére.
Házi Tamás számtalan jótékonysági esemény szervezésében is közreműködött, a covid időszakban az egészségügyi dolgozók számára kezdeményezett jótékonysági gyűjtést, amihez az Önkormányzat is csatlakozott, illetve az orosz-ukrán háború elöl menekülő családok gyermekeit – térítésmentesen – befogadta a tánccsoportba.
A díjazott meghatottan mondott köszönetet a városnak az elismerésért, illetve a jelenlévőknek, hogy "kultúrával és szertettel töltik meg a teret". Reményét fejezte ki, hogy még sokáig folytathatja munkáját, és maradandót tud alkotni a támogató közösségben.

A városi ünnepség a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház "Csodavárók" című új táncszínházi díszelőadásával zárult.
A darab két teltházas előadáson már sikert aratott tavaly decemberben.
A rendkívül látványos, nagyszabású alkotásban az együttes minden korosztálya virtuóz tánctudásról tett bizonyságot. A műsort a Bara Zenakar játéka és Zsikó Zsuzsanna éneke tette teljessé.
A rendező Szigetvári József, a megszokottnál tágabban értelmezve irányítja rá a figyelmet létünk valódi csodáira, a mindennap során megtapasztalható értékekre. A művészeti vezető megfogalmazása szerint életünk során szinte folyamatosan várjuk a csodát, valami fantasztikus nagy dolgot, miközben a hétköznapok csodáit nem is vesszük észre. Pedig naponta történik valami, ami a teremtéshez, az emberi léthez, életünkhöz kötődik, apró szinte észrevétlen örömök és csodák szövik át életünket.
Történelmi események, pillanatok, az emberi élet jeles napjai, az ünnepek, vagy csak egy hétköznap, önmagában számos csodálatos pillanatot rejthet, amely lehet akár csak a túlélés, vagy a megélés.
A Csodavárók erről szól, olyan pillanatokat, eseményeket, helyzeteket mutat be, amely bármelyikünkkel megtörtént már, vagy megtörténhet. Egy biztos, a néző számára minden ismerős lesz, mert vagy saját maga is átélte, vagy hallott erről a nagyszüleitől, esetleg olvasott erről a történelemkönyvben.
A Csodavárók igazi Kárpát-medencei magyar történet, amely lehetőséget nyújt az önmagunkkal, sorsunkkal, életünkkel, családunkkal történő meghitt találkozásra. A cél, hogy a néző érzelemgazdagon, ne csodaváróként, hanem a csodát megtalálóként távozzon a nézőtérről.

A városi ünnepségen túl, gazdag programsorozattal tiszteleg a kultúra előtt Százhalombatta a Magyar Kultúra Hetében, amely február 11-éig tart. Részletek a Barátság Kulturális Központ honlapján.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.