2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Önkormányzat

Karácsonyi csoda - Közös fenyődíszítések városszerte
2023-12-19 - Az óvodásokkal és a kisiskolásokkal együtt díszítette fel a Szent István terén felállított óriásfenyőt Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, illetve Lukács Bernadett és Szabó Zoltán képviselők. A hagyományokhoz híven, településrészenként is sor került a lakókkal közös fadíszítésre.
Vezér Mihály polgármester főtéri köszöntőjében kiemelte, hogy a városvezetők számára mindig nagyon fontosak a gyerekek, akik a jövőt építik majd; ezt nem csak szavakban, hanem tettekben is igyekszi kifejezésre juttatni az Önkormányzat.
A Karácsony alkalmat ad egymás és a családtagok megajándékozására, azonban a legnagyobb ajándék, ami adható, a szeretet – mondta a polgármester. Felhívta a figyelmet az idén újdonságként kialakított főtéri jégpályára, illetve a kisvasútra és a körhintára.
A fenyőfán a városvezetőkkel együtt helyezték el saját készítésű díszeiket gyerekek, akiknek a Csurgó zenekar adott vidám koncertet. Az ünnep folytatásaként az Önkormányzat ezúttal is kakaópartin vendégelte meg az óvodásokat és a kisiskolásokat, akik tartalmas, színes műsorral készültek az eseményre.

Településrészenként is sor került a lakókkal közös fadíszítésre, amely során a Canticum Novum Vegyeskar előadása emelte az ünnepi hangulatot.

Az újtelep-urbáriumi díszítésen Vezér Mihály a településrész képviselőjeként is köszönetet mondott a kórus tagjainak és dr. Csehák Izolda karnagynak, hogy minden évben fellépnek az eseményen. Örömét fejezte ki, hogy a sok teendő ellenére megjelentek a városlakók az ünnepségen, hogy együtt, szeretetben töltsék el a meghitt perceket. Közösen díszíthetik fel a karácsonyfát, ami a szeretetet, a békére és a boldogságra való örök vágyat szimbolizálja. A polgármester a Képviselő-testület nevében is áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben megélt, eredményekben gazdag új esztendőt kívánt minden "jóakaratú" százhalombattai lakónak.
Vezér Mihály a sajtónak felidézte, hogy a rendszerváltoztatás után eleinte csekély érdeklődés mellett a főtéren szétszórt szalmán betlehemezés zajlott a Forrás Néptáncegyüttes szerepjátékával, később már sátrat is állítottak ehhez. Pár évvel ezután már felállítottak a kisebb méretű "mindenki fáját", aminek időpontja rendszeresen Adventhez igazodott, szerényebb fények is kigyúltak. Az igényekhez igazodva bővült az ünneplés a továbbiakban műsorral, előadóművészekkel, fényfelgyújtással, lézershowal, immár pedig jégpályával, kisvasúttal és körhintával.
A polgármester szerint mindenképpen szükséges a folytatás, mert az ilyenkor együtt megélt közös élmény, a "lelkekben gyújtott fény", erősíti a közösségi összetartozást, jócselekedetekre hangol és így történik meg "a karácsonyi csoda". Számára is mélyreható emlékként ivódtak be a Herenden szerzett gyermekkori élmények; a fenyőállítás - igazi gyertyákkal, a nagy havazások, a szabadtéri korcsolyázás, a jéghoki meccsek.
Nagy Balázs alpolgármester elmondása szerint évek óta "ambivalens" érzésekkel telik az Advent; sok elintézni való és ünnepi teendő jellemzi az utolsó hónapot, ugyanakkor ez az időszak – ahogyan a természet is teszi – az elcsendesedésről is szól. Törekedni kell arra, hogy ne rohanás, a vásárlás, hanem az egymással töltött minél több idő legyen az igazi ajándék. Igyekszik jelen lenni a városi karácsonyi rendezvényeken, mert ezen közösségi alkalmakon mindenki sok értékkel gazdagodik, ami segíti a "szentestére" való lelki ráhangolódást. A legjobban várt ünnep a Karácsony, amikor a családdal való közös ünneplés jelenti a legnagyobb megnyugvást – fogalmazott Nagy Balázs.

Díszbe öltözött a dunafüredi Napsugár téren felállított fenyő is. Sinka László városrészi képviselő köszönetet mondott a kórusnak, hogy a megjelentek mindig számíthatnak a szép énekekre. Fontosnak nevezte a négy helyszínen tartott közös ünneplést, mert ezek megnyugvást adnak a sok gond és baj közepette, csakúgy, mint a családdal, barátokkal ilyenkor töltött boldog percek. A jövőt illetően azt kívánta, hogy mindenki érje el céljait, sok szép pillanatot megélve.
Sinka László a sajtónak felidézte, hogy gyermekkorában nem volt lehetőség köztéri fenyődíszítésre, pedig ezen alkalmakkor jobban megnyílnak a szívek, meghittebbé válik a Karácsony. Egymást segíthetjük abban, hogy "legyen tele a szívünk szeretettel, örömmel, jósággal". Az ünnep reményt és erőt adhat azoknak is, aki nehézséggel küzdenek – fogalmazott.
Török Sándor örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepel az egész város, rendkívül pezsgő élet zajlik a feldíszített, korcsolyapályás főtéren is. Reményét fejezte ki, hogy mindig békében készülhetünk a Karácsonyra, ellentétben a világ számos pontjával.
Az alpolgármester sajtónak elmondta, hogy elsőként a városrészben kezdődött el a hagyomány, Szél Pál egykori képviselőnek köszönhetően. Az alpolgármester szerint itt él a legösszetartóbb közösség, figyelnek egymásra a lakók. Szólt arról is, hogy nagyon jó megtapasztalni a különböző szervezetek ünnepségein is a készülődés örömét.
Vezér Mihály polgármester – csatlakozva az előtte szólókhoz –, áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánt minden városlakónak.
Lukács Bernadett önkormányzati képviselő –, aki most is hozott szaloncukrot – díszeket is adott a gyerekeknek, amit elhelyeztek a fán. Számára a családdal együtt ünnepelt Karácsony a szeretet és a megnyugvás időszaka, ami mindig jó alkalom arra, hogy lelkileg elcsendesedve átgondolja az elmúlt hónapok eseményeit. Szólt arról is, hogy nagyon sok mézeskalácsot gyúrtak a gyerekekkel a füredi közösségi házban tartott adventi sütésen, amelyen rajzok és kisebb kézműves tárgyak is készültek.

Török Sándor az óvárosi fenyődíszítésen – az elhangzott kórusének szövege nyomán – a közeli háborúra utalva, az óhajtott béke megteremtésére hívta fel a figyelmet. Reményei szerint nálunk soha nem kerül már sor háborúra. A betegség miatt távol lévő Vezér Mihály polgármester, illetve a Képviselő-testület nevében is köszöntötte megjelenteket, átadva a jókívánságokat. Mint mondta, ilyenkor gondolnunk kell azokra a szeretteinkre is, akiknek nagyon sokat köszönhetünk, de már csak lélekben lehetünk velük. "Tudjunk emberek maradni, tudjunk egymásnak örülni" a jövő esztendőben is – fogalmazott Török Sándor.
Szabó Gábor települési képviselő köszönetet mondott a vegyeskarnak a lélekmelengető énekekért, illetve segítő családjának, hogy sokak örömére ismét meg tudták szervezni az ünnepet. A megjelenteket halászlével, zsíros kenyérrel, szaloncukorral, gyümölccsel, forralt borral és teával is megvendégelték.
Közeledik az év legszebb pillanata, a Karácsony, amit reményei szerint mindenki szerető családi körben ünnepelhet. A képviselő áldott, békés, boldog ünnepeket, valamint hasonlóan megélt újesztendőt kívánt a városlakóknak.
A sajtónak szólt arról is, hogy nagyon sokat jelentenek az együtt eltöltött alkalmak a rendkívül összetartó óvárosi közösség számára.
Szalai Attila önkormányzati képviselő a sajtónak azon reményének adott hangot, hogy minden városlakó örömére szolgálnak a közösségi fenyődíszítések. Emlékei szerint 25 éve díszítette fel az első köztéri fát, amit képviselőtársa, Szél Pál is folytatott Dunafüreden, mára pedig nagy hagyománya van városszerte az ünnepnek.
A képviselő számára – a karácsonyi üzenet fényében – ez az időszak különösen mások segítéséről szól, amely szemléletet igyekszik átadni fiainak.

Nagy Balázs alpolgármester, kerületi képviselő ötödjére díszítette fel a városlakókkal közösen az Erkel körúti körzetkarácsonyfát.

Folytatva a hagyományt, Szalai Attila idén is feldíszített több köztéri fát az Olajmunkás úton, ahol a kutyafuttató kerítésére, valamint a KRESZ és az utcajelző táblára is került dísz. Az önkormányzati képviselő ajándékozást is szervezett, most sem maradt el a lakótelepi Mikulás-ruhás körút, amely során ezúttal fia is beöltözve segített.(Fotó: Tóth Erzsébet)


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.