2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:0°
Max:7°
Vasárnap
Min:-1°
Max:1°
Önkormányzat

 "Félre kell tenni azt, ami elválaszt egymástól" - Emlékezés a forradalomra
2023-10-24 - A hagyományokhoz híven a Szent István templom melletti kopjafánál koszorúzással, illetve a Barátság Kulturális Központban tartott ünnepi műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcra a 67. évforduló alkalmából október 23-án. Vezér Mihály polgármester a fenti címben idézett gondolatok jegyében a többi között a forradalmi hősök által mutatott összefogás szükségességét hangsúlyozta. Az ünnepségen ezúttal is átadták a Pro Urbe Százhalombatta díjat, amelyet Katona István, a VUK SE elnöke vehetett át.
A koszorúzáson Százhalombatta Város Önkormányzata nevében Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, illetve dr. Horváth Ágota aljegyző helyeztek el koszorút, majd a nemzetiségi önkormányzatok, a helyi testületben képviselettel rendelkező pártok és civil szervezetek, független képviselők, az önkormányzati intézmények és cégek, továbbá a helyi szervezetek és a város polgárai helyezték el koszorúikat, virágaikat. A koszorúzáson részt vett Bóna Zoltán országgyűlési képviselő is.

Vezér Mihály a BKK-ban tartott ünnepségen örömét fejezte ki, hogy sok fiatal jelent meg, mert a jövő az ő kezükben van, azonban nem mindegy, hogy lesz-e, illetve, hogy milyen lesz. Ha hiteles forrásból ismerik meg történelmünket, akkor lehet az eljövendő időszak jobb, boldogabb, szabadabb. Az elkövetkező korszak akkor épülhet eredményesen, ha ismerjük a múltunkat, illetve világosan látjuk a jelenünket – tette hozzá a polgármester.
A tisztánlátást nem csak ma akadályozza sok minden, így volt ez ’56-ban és azt megelőzően is, amikor kibontakozott az egyeduralom a II. világháborút követően. A későbbi állampárt csalással szerzett többséget a "kékcédulás választásokon" 1947-ben. (A kommunisták minden körzetben hamisították a szavazáshoz szükséges "kékcédulát“, egy ember több helyen is szavazott – a szerk.)
Az erőltetett szakszerűtlen kormányzás és a diktatórikus módszerek – kötelező beszolgáltatás, megfigyelések, a "csengőfrász", amikor az Államvédelmi Hatóság este, éjszaka megjelent egy lakáson és elvitte a gyanúsított személyt – vezettek a forradalom kitöréséhez.
Hosszabb idő kellett az erőszak elleni lázadáshoz, mert a rendszer végtelen nagy "hazugsággyárat" működtetett, a propaganda gépezetnek és a megfélemlítésnek köszönhetően kevesen gondolhatták, hogy másképp is lehetne élni.
 A veszély és a fenyegetettség itt kopogtat napjainkban is az Ukrajnában zajló háború nyomán; az orosz támadás az ’56-os szovjet nagyhatalmi törekvést idézi – fogalmazott Vezér Mihály. "Ismét szükség van minden jóakaratú ember kiállására, hazaszeretetére, öntudatára", valamint a hiteles forrásból való tájékozódásra ahhoz, hogy még egyszer ne történhessen meg ilyen velünk. Világszerte látszik, hogy fokozódik az áldozatokat szedő zsarnokság előretörése, amihez a sajtó jelentős része korrupt módon asszisztál – mondta a polgármester. A zavaros helyzetben nagy felelősség és misszió, hogy szabadgondolkodású, tettre kész, hazaszerető fiatalságot neveljünk, amely tisztán látja, hogy mi a nemzet és a család számára kívánatos közjó.
Hála és köszönet jár a hősöknek, akiknek áldozata nem volt hiábavaló, mert, ha nincs 1956, akkor nincs az 1989-es vértelen rendszerváltoztatás sem. Példát mutattak azzal is, hogy vállvetve, egymást segítve küzdöttek, pedig sokkal nagyobb különbségek voltak köztük, mint a jelenlegi politikai szereplők között. Az összefogás mellett döntött Széchenyi és Kossuth is, bár előbbi a megfontolt ellenállást, míg utóbbi a forradalmi irányt képviselte, azonban amikor már nem volt más út, Széchenyi is szívvel-lélekkel az 1848-as szabadságharc mellé állt.
Ma is aktuális üzenet tehát, hogy félre kell tenni azt, ami elválaszt egymástól". Fel kell ismerni és érvényre juttatni, hogy sokkal több minden köti össze az egy hazában élőket, mint, ami szétválasztja őket.
A polgármester megemlékezett a százhalombattai forradalmárokról is, kiemelve Bánki Józsefet, aki Budapesten harcolt, majd Göncz Árpád egykori köztársasági elnökkel ült egy cellában a forradalom leverése után, később szabadulásakor költözött Battára. Szekeres József egykori városvezető szintén a fővárosi események részese volt, hallgatóként beválasztották a műegyetemi rendvédelmi bizottságba, amely az épületet és környékét védte. Szerepét nagyra értékelték, megbecsült tagja volt az ’56-os Társaságnak.
Vezér Mihály beszéde végén fő üzeneteként ismét hitet tett a közös értékek mentén való cselekvés szükségessége mellett, mint mondta, "a terhek könnyebben elférnek sok vállon, ha jó közösség vagyunk és megosztjuk örömeinket, azok megsokszorozódnak".

Az ünnepség folytatásaként átadták a Pro Urbe Százhalombatta díjat, amelyet Katona István vehetett át.
Az Önkormányzat által alapított elismerést azok a személyek, közösségek kaphatják, akik/amelyek több éven keresztül kifejtett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek Százhalombatta fejlődésében, a település értékeinek hazai és külhoni megismertetésében, a város kapcsolatainak gazdagításában.

Katona István több, mint 35 éve él Százhalombattán, amelyet otthonának tekint. Ide köti minden: család, barátok, munka; mára igazi lokálpatrióta lett. A sport rendkívül fontos szerepet tölt be az életében, hiszen munkája egy részét szívügyeként kitölti. Több céget vezet és egyéb társadalmi szerepet is vállal, igazi közéleti személyiség.
A legnagyobb helyi sportklub, a Városi Utánpótlásért Közhasznú Sportegyesület alapító-elnöke 2002-óta. A klubot a sport és a mozgás szeretetére való nevelés, valamint a gyerekek és fiatalok testi-szellemi fejlődésének elősegítése érdekében alapították.  Több száz gyerek sportolási lehetőségét biztosítva, a VUK SE együttműködik az általános iskolákkal, rendszeres labdarúgás és úszás oktatást tartanak az óvodások számára. Folyamatosan nyomon követi az egyesület számára a pályázati lehetőségeket, számos beruházás köszönhető neki; a VSZK, az uszodák, az óvárosi sportcentrum, a Dunafüredi úti sportpálya, illetve mindig napirenden tartja a sportolási körülmények javítását.
Katona István az ipari területeken kivitelezési munkákat végző százhalombattai informatikai, távközlési KATHAT Kft. ügyvezetője.
Elnöki tisztséget tölt be az Eötvös Effektus Alapítványnál, társadalmi vállalásban segíti az iskola működését. A legnagyobb idei beruházás keretében, az Önkormányzattal együttműködve megújult az intézmény udvari sportpályája.
Barátai, kollégái bármikor számíthatnak rá, a lehetőségekhez mérten mindenkinek igyekszik segíteni. Megnyerő, határozott személyiségével példamutatóan végzi feladatait; igazi vezető.
Nagyon büszke fiára, aki korosztályának egyik tehetsége, a legnagyobb kitüntetés számára az, ha az edzéseken és a focimeccseken figyelheti őt.
Katona István 2019-ben városi Közösségért Díjban, 2021-ben Testnevelési és Sport Díjban részesült.
A Halom TV által készített kisfilmben Katona István a VUK SE sikerei között felidézte, hogy többszörös felnőtt női válogatott labdarúgót, kézilabdában junior válogatottat, ifjúsági olimpiai bajnok úszót, többszörös országos bajnok triatlonistákat, illetve a világranglista 62. helyén álló teniszezőt nevelt a klub; ezen eredmények megerősítőleg hatnak.
A díj átvételekor köszönetet mondott az elismerésért, illetve további türelmet kért családjától a munka folytatásához.

Az ünnepség nyitásaként Horváth Márk színművész, a Déryné Program társulatának tagja szavalta el Márai Sándor "Mennyből az angyal" című versét, zárásként pedig az Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola előadását láthatta a közönség. AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.