2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Gazdaság

Nagyobb, gyorsabb, egyszerűbb és országosan elérhető hulladékudvarhálózat
2023-10-10 - Már most is mintegy 280 hulladékudvar működik az új, MOHU által bevezetett szabályok szerint, de pár éven belül csaknem újabb 30%-kal bővül a lerakók száma.
A MOHU-nak köszönhetően bármely magyarországi hulladékudvar elérhető lesz a lakosok számára, míg korábban csak azt lehetett használni, amely a bejelentett lakcímhez tartozott; októbertől azonban minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat a korábbi 122 (textil), illetve közel 200 (használt sütőolaj) hulladékudvar helyett.
 
A MOHU célja, hogy minden, 10 000 lakosnál nagyobb településen működjön hulladékudvar. Hamarosan országosan 362 helyen lehet leadni ingyenesen és megnövelt nyitvatartási időben a lakossági hulladékot, és ehhez csatlakoznak még az 5-10 000 lakosú településeket rendszeresen látogató mobil-hulladékudvarok. A MOHU július 1. óta felelős a hazai lakossági szilárd hulladékkezelésért, és fejlesztéseinek köszönhetően immár nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja a lakosság, hanem országosan bármelyiket. További újdonság, hogy októbertől minden hulladékudvaron le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat, míg korábban 122 és közel 200 hulladékudvaron volt erre lehetőség.
 
A MOL-csoport vállalatának célja, hogy egy átlátható, a környezetünket óvó, és az EU-s szabályoknak megfelelő rendszer kezelje a hazai hulladékot. Az EU szabályok világosan kimondják, hogy 2035-re minden tagállamnak el kell érnie a minimum 65%-os újrafeldolgozást a hulladékok területén. Jelenleg ez a szám mindössze 30% körül mozog hazánkban.
 
E cél elérésében tud sokat segíteni a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarok fejlesztése, amelyek fő feladata a lakossági szelektív hulladékgyűjtés támogatása. Jellemzően azon hulladékok kerülnek ide, amelyektől sem a rendszeres hulladékgyűjtéssel, sem az évenkénti lomtalanításkor nem tud megválni a lakosság. A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU néhány éven belül jelentősen megnöveli a hulladékudvarok számát: a jelenlegi közel 280-ról 362-re. Ennek érdekében a MOHU az összes, július 1. előtt működő hulladékudvar működtetésére leszerződött, illetve kijelölte, hogy a jövőben minden 10 ezer főnél több lakosú településen lesz hulladékudvar. Vagyis Magyarország bármely nagyobb településén belül pár kilométeres távolságban elérhető lesz egy hulladékudvar. Ezek a korábbi, erősen limitált eléréssel szemben, megnövelt nyitvatartással várják a hulladékot leadni kívánó személyeket.  Míg több helyen eddig mindössze pár óra volt egy héten a jellemző nyitvatartás, a MOHU megegyezett partnereivel, hogy a jövőben a tízezer fő feletti településeken minimum heti 48 órában tartsanak nyitva.
 
A 10 000-nél kevesebb lakosú települések sem maradnak hulladékudvar nélkül. A MOHU a legalább ötezer és a legfeljebb tízezer fős településeken tervezi bevezetni az úgynevezett mobil-hulladékudvari szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy egy komplex gépjárműkonvoj települ ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre, ahol bármely magyarországi lakos le tudja adni a normál hulladékudvarokhoz hasonlóan a szelektíven elkülönített hulladékát. Tervei között szerepel, a felmerülő igények függvényében, az 5 000-10 000 fős településeken túlmenően további kisebb lélekszámú települések elérése is, előre egyeztetett módon, illetve olyan szolgáltatási elemek bevezetése is, amely még jobb elérést fog biztosítani (mint például a háztól történő szállítás lehetősége).
 
A MOHU-nak köszönhetően immár bármely magyarországi lakcímkártyával, tartózkodási engedéllyel, hatósági bizonyítvánnyal, regisztrációs igazolással, vagy bejelentő lappal rendelkező lakos használhatja bármelyik hulladékudvart, július 1-je előtt a használathoz igazolni kellett a közszolgáltatási díj befizetését is. A MOHU ettől is eltekint, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa a rendszert. Vagyis minden településen a MOHU-val szerződött hulladékudvarok kötelesek átvenni a hulladékot egy meghatározott mennyiségen belül, ahogy szerződésben vállalták azt is, hogy napi szinten elszámolnak a készleten lévő hulladék tömegéről és típusáról. Az elszámolásra a hulladék nyomonkövetése miatt van szükség, hiszen így lehet biztosítani, hogy adott szemét a megfelelő kiválasztási rendszerbe kerüljön, és felhasználása nyomonkövethető, átlátható legyen. Ez alapvető az EU által kijelölt célok teljesítéséhez, és egy környezetet óvó, országos hulladékrendszer kiépítéséhez.
 
Fontos új elem még a hulladékudvaroknál, hogy a MOHU-nak köszönhetően októbertől az ország összes hulladékudvarában le lehet adni a textilhulladékot és a használt sütőolajat is. A textilhulladékok esetében jelentős bővülésről van szó, hiszen korábban csak megadott udvarokban lehetett leadni azt. A koncessziós rendszer keretein belül a MOL töltőállomáshálózatában továbbra is több mint 350 helyszínen leadható a használt sütőolaj.(Forrás: MOL sajtó)
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.