2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:24°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Önkormányzat

A sport ünnepe - Átadták az új kosárlabda edzőcsarnokot
2023-09-05 - A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület csarnoka –, amely az Arany János iskola udvarán épült – testnevelés óráknak és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít, illetve a lakosság 24 órában használhatja az emeleten kialakított funkcionális edzőtermet. A szeptember 4-én átadott létesítmény teljes mértékben vállalati társasági adó felajánlásokból, vagyis TAO forrásból valósult meg.
Vezér Mihály polgármester mintegy 800, az idén az NB I/B-be feljutott SZKSE közel 500 millió forint társasági adót gyűjtött össze. A csaknem 80 millió forint értékű területet az Önkormányzat biztosította, a város továbbá összesen 25 millió forintot fordított sporteszközökre, térelválasztó és labdafogó hálóra. Kiemelt támogató volt az ERSTE Bank 450, a Dunamenti Erőmű 250, valamint a PUHI-Tárnok Kft. több mint 15 millió forint adó hozzájárulással.

Vezér Mihály elmondta, hogy régóta tervezték már a csarnok építését, ahol az edzés mellett iskolai testnevelés órákat, és azokon kívüli sportfoglalkozásokat is lehet tartani.
 Mint ismert az Arany iskolának hosszú évek óta problémát okozott, hogy a mindennapi testnevelés órához a Városi Sportcsarnokot is igénybe kellett venni, amit csak buszozással érhettek el – ez rendkívül sok kieső idővel, költséggel és kellemetlenséggel járt a diákok és a tanárok számára egyaránt.
A polgármester köszönetet mondott a kosárlabda egyesületnek és az adományozóknak, köztük az ERSTE Banknak, a Dunamenti Erőműnek és a PUHI-Tárnok Kft.-nek.
A sajtónak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére elkészült a sokak sportolását lehetővé tévő csarnok, ami kiváló feltételeket biztosítva egyszerre szolgálja a tömeg- és az élsportot, valamint az iskolai testnevelést. Sok sporthoz kötődő fejlesztést terveznek a jövőben is, a többi között jövő nyáron korszerűsítik a Városi Sportcsarnokot; megújul az elektromos és az energetikai rendszer, új helyiségeket alakítanak ki, több néző foglalhat majd helyet a lelátón és szigetelik az épületet. A polgármester kezdeményezni fogja, hogy a kültéri futópálya modern, rekortán burkolatot kapjon már a jövő év első felében, valamint, hogy takarékos LED égők szolgáltassák a világítást. A háború miatt ezen létesítménynél egyelőre nem valósult meg az állami támogatásból finanszírozott új csarnokrész megépítése, azonban a város napirenden tartja ezt a beruházást is.

Dr. Farkas Gábor egyesületi elnök köszönetet mondott az Önkormányzatnak, a szponzoroknak, valamint a kosárlabda szövetségnek, amely által biztosítható volt a TAO felhasználása, továbbá a szervezet segített minden akadály elhárításában. Külön kiemelte Fekete Miklós klubalelnök és Macsali Róbert technikai vezető munkáját, nélkülük nem valósult volna meg a beruházás – tette hozzá. Méltatta a hosszú évek óta sikeres battai sportéletet, kitérve arra, hogy a legfelső osztályba került az SZKSE, amelynek minden korosztályt számítva mintegy 170 játékosa van.

Macsali Róbert a klub technikai vezetője ismertette a csarnok jellemzőit. A kétszintes, 1480 m2 alapterületű vasbeton vázszerkezetes, jól szigetelő szendvicspanel burkolatú épületben napközben egyszerre két osztálynak tartható óra, kora délutántól pedig kosárlabda edzések lesznek. A földszinten a legnagyobb a küzdőtér 883 m2 alapterülettel, itt női, férfi mosdók, bírói öltöző, csapat öltözők, zuhanyzók, raktár, orvosi szoba, és a szertár kaptak helyet. Az emeleti részen található Batta Mozgásáért Sportegyesület együttműködési megállapodás keretében működtetett edzőterme, valamint öltözőket, mosdókat és irodahelyiséget alakítottak ki.  A mobil, falhoz felhajtható lelátókon 100 fő foglalhat helyet, további igény esetén két szerkezettel bővülhet a létszám 150 főre, amennyiben a nézők kinövik a csarnokot, máshol is játszhatják majd a mérkőzéseket.
A létesítményt a legmodernebb, 7,5 cm-es kopórétegű, rugalmas parkettázattal látták el, ami jelentősen csökkenti a sérülésveszélyt. A szabványméretű kosárpályán a korosztályokhoz igazítható, 6 állítható magasságú palánkot helyeztek el, 4-et keresztben, felfestésekkel az edzésekhez. Az iskola számára a kézilabdázáshoz szükséges vonalakat is megjelenítették. A pálya az Önkormányzat által biztosított hálóval ketté választható, így egyszerre két osztálynak is tarthatnak órát.
Kiváló felbontásának köszönhetően rendkívül jó képet szolgáltat a filmek lejátszására is alkalmas 15 nm-es eredménykijelző tábla, a remek hanghatásról JBL-rendszer gondoskodik. Kamerákat is felszereltek, amik segítségével online közvetíthetik a mérkőzéseket, illetve külön televíziós állást is kialakítottak.
Az energiahatékony LED lámpák három erősségi fokozatban működhetnek, 300 lux elég a testnevelés órák során, az edzéshez 500, a mérkőzésekhez pedig 800 lux erejű fényt biztosítanak. A takarékosság jegyében minden helyiségben mozgásérzékelős lámpák vannak, amik maguktól kikapcsolnak.
A fűtési rendszer távhővel és egy 30 kW-os, hűtésre is használható hőszivattyúval is üzemeltethető, további energiát biztosítanak a 20 kW összteljesítményű napelemek.

Bodnár Péter a Magyar Kosárlabdázók Szövetsége főtitkára felidézte, hogy 2011-ben, amikor lehetőség nyílt a TAO felhasználására, a szervezet azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben növeljék a fiatal kosárlabdázók létszámát, amihez szakemberek, létesítmények és eszközök szükségesek. Ennek a stratégiának köszönhetően az elmúlt 12 évben több mint 200 tornaterem és csarnok újult meg, illetve épült. Az eredmény jól látható, 25-ről közel 100 ezerre nőtt a kosárlabdázók száma, az élvonalbeli mérkőzések telt ház előtt zajlanak, a felnőtt válogatottak állandó résztvevői a nemzetközi tornáknak, az utánpótlás válogatottak pedig az elmúlt 12 év alatt több Eb és vb érmet szereztek, mint az előtte lévő 50 évben – fogalmazott. A férfi felnőtt válogatott csak néhány pont híján nem jutott ki a most zajló világbajnokságra, illetve története során először olimpiai válogatót játszott a csapat. A női felnőtt válogatott 4. helyen végzett a szlovéniai Eb-n, bebiztosítva ezzel a helyét a várhatóan jövőre itthon rendezendő olimpiai selejtezőre; egy mérkőzést kell nyerni a játékokon való részvételhez.
A főtitkár köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult a battai projekt sikeréhez; ha a kormányzat nem teszi lehetővé a TAO-s rendszert nem valósult volna meg az itteni csarnok sem. Az Önkormányzat támogatta a sporttevékenységet és az építést, valamint felszerelést biztosított, továbbá köszönet illeti az SZKSE-t, illetve a vezetőséget az áldozatos munkáért. A szponzorok tevékeny részvétele is szükséges volt, hiszen élni kellett a támogatási lehetőséggel – tette hozzá Bodnár Péter.
Emlékeztetett, hogy hosszú út vezetett idáig; a projekt egy 2016-os testületi ülésen kezdődött, amelyen Sinka László akkori alpolgármesterrel és Molnár Tamással, a szövetség finanszírozási vezetőjével felvázolták az építésre vonatkozó elképzeléseket.
Reményét fejezte ki, hogy a csarnok hosszú időn keresztül szolgálja majd a kosárlabda érdekét, valamit további sikereket kívánt az SZKSE-nek.

Rigó Katalin az illetékes tankerület vezetője a többi között a sport testi-lelki egészségmegőrző szerepére hívta fel a figyelmet, amiben nagyon jelentős az iskolások számára is használható új csarnok. Köszönetét fejezte ki a kosárlabda szövetségnek, az Önkormányzatnak a 25 millió forint értékben nyújtott felszerelésekért, illetve a támogatóknak. Szólt arról is, hogy a város számtalan jelentős fejlesztést valósított meg a helyi iskolákban, hogy az idei tanév "még jobb, még kellemesebb, még biztonságosabb körülmények között kezdődhessen". Reményét fejezte ki, hogy minél többek számára biztosít testi-lelki épülést a most átadott létesítmény, ami jelentős sportsikerek helyszíne lesz.

Dr. Aradszki András államtitkár egyebek mellett a sport közösségépítő szerepét, illetve az akadályokat legyőző összefogás erejét hangsúlyozta. Felidézte, hogy ő maga 1983-ban, a százhalombattai Eötvös iskolában lépett először pályára, azóta követi a város kosárlabdaéletét, amiben kiemelkedő országos sikerek is voltak. Emlékezetett, hogy Battáról indult Dávid Kornél, aki napjainkig az egyetlen magyar, aki megfordult az NBA-ban, az amerikai profi kosárlabda ligában; reményét fejezte ki, hogy hasonló tehetségeket nevel ki a városi egyesület.

Bóna Zoltán a Százhalombattát magában foglaló választókerület országgyűlési képviselője külföldi útja miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, azonban lapunknak kiemelte, hogy a 100 %-os TAO finanszírozással megvalósult beruházás jól példázza, hogy a kormányzati, tankerületi, önkormányzati és sportegyesületi összefogás a város lakosságának sportéletét egyszerre gazdagíthatja egyesületi, iskolai és szabadidős sportolás terén.

Nagy Balázs alpolgármester, a városrész képviselője lakossági nyílt napon is bemutatta a létesítményt. Az egészségmegőrzés érdekében kiemelt feladatnak nevezte, hogy minél több sportolási lehetőséget biztosítsanak. Az Önkormányzat ezt folyamatosan szem előtt tartotta és tartja; a többi között új borítást kapott a sportpark a kézilabda szövetséggel együttműködve, felnőtt játszótér épült kormányzati támogatással, új atlétikai pálya létesült a Kőrösi iskolában 350 millió forintos állami beruházásban – ebbe a sorba illeszkedik az kosár edzőcsarnok is. Minden sportra költött forint megtérül a jövőben az egészségesebb társadalom révén– hangsúlyozta.
Köszönetet mondott a kosárlabda egyesületnek – élén Dr. Farkas Gábor elnöknek, Fekete Miklós alelnöknek és Macsali Róbert technikai vezetőnek –, amely megálmodta a csarnokot. Köszönetét fejezte ki Bóna Zoltánnak, aki közben járt, hogy a bonyolult engedélyeztetés ellenére időben kiépülhessen a létesítmény működéséhez szükséges megfelelő szintű áramellátás, illetve köszönet illeti a magyar államot a TAO-s rendszer bevezetéséért. Továbbra is a tervek között szerepel, hogy állami forrásból új szárnnyal bővül a Városi Sportcsarnok, ami egyelőre nem valósulhatott meg a háború miatt – tette hozzá Nagy Balázs.

Az átadó ünnepség állófogadással zárult, amelyen Sinka László önkormányzati képviselő, a Magyar Sportlövők Szövetsége főtitkára "hősöknek" nevezte mindazokat, akiknek köszönhetően megépült a többfunkciós edzőcsarnok. Azon kívánságának adott hangot, hogy a létesítmény "szolgálja Százhalombatta fantasztikus sportéletét és vigye tovább a város jó hírnevét".

A Bálint Nándor vezetésével működő Batta Mozgásáért Sportegyesület az emeleten mintegy 180 nm-en várja az SZKSE sportolóit és a lakosságot. A terem fő célja a funkcionális erőfejlesztés és állóképesség növelés. Az egyesület saját, két szintű struktúrát alakított ki; a kezdők a START-programban ismerkedhetnek meg a funkcionális edzés alapjaival, ami után az erőt és állóképességet szintén funkcionálisan fejlesztő HALADÓ edzés következik. A BMS-ben OPEN GYM és személyi edzésre is lehetőség van, utóbbi elsősorban azoknak ajánlott, akik privát keretek között, professzionális szakmai irányítással edzenének, akár rugalmas időpontokban, hogy egyénre szabottan, a lehető legrövidebb idő alatt érjék el céljaikat. Az egyedi beléptető rendszernek köszönhetően 24 órás a nyitva tartás az év 365 napján. (Fotó: Tóth Erzsébet)AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.