2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Civil szféra

Ünneplő szívek
2023-06-20 - Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Ünnepet a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 15-én. Az eseményen egyéb elismerések mellett idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért.
A hagyományokhoz híven megvendégelték azokat a cégeket, csoportokat, személyeket, akik anyagilag, adománnyal, vagy szolgáltatással támogatták, segítették az elmúlt évben az Alapítványt. Megnyitották a műhelyeket, az ott dolgozók megmutatták, hogy milyen fonott, szőtt, és egyéb termékek készülnek, így mindenki jobban betekinthet az Alapítvány életébe, megismerheti a foglalkoztatottakat, a tevékenységeket, láthatják, hogyan hasznosul a segítségük.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy sokat lehet tanulni az egymást támogató közösségtől, az itt kapott szeretet mindig továbbviszi a szívében. A mai világban különösen szükség van olyan találkozásokra, ami réven nemesebbé válik a lélek. A szűkebb környezetre vonatkoztatva is aktuálisak John Fitzgerald Kennedy szavai, miszerint "ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért" idézte a volt amerikai elnököt. Nagyon jó adni, és az öröm megsokszorozódik, ha megoszthatjuk egymással, a nehézségeket is könnyebb elhordozni, ha több vállon nyugszik és bátorítást, szeretet, segítséget kapunk – fogalmazott a polgármester. Azon kívánságának adott hangot, hogy "örökké" fennmaradjon az itteni példaértékű közösség.
Vezér Mihály a sajtónak szólt arról, hogy a város büszke lehet az Alapítványra, ahol nagyon jó közösség működik hosszú idő óta. A szervezet sikeresen integrálja az ellátottakat, akik teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak. A város mindenben igyekszik együttműködni, az éves anyagi támogatás mellett, például az itt készült dísztárgyakat megvásárolja az Önkormányzat, és ezeket adják át ajándékként a különböző eseményeken. A segítés kölcsönös, mert a közösségből áradó, minden látogatót megérintő szeretet, spirituális erőt adhat az életben felmerülő nehézségek legyőzéséhez is.
A polgármester kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy számos önként vállalt feladatot lát el város a többi között az egészségügy, az oktatás, a szociális területen, de fontos a gyermekek, az idősek vagy a rászorulók segítése is. Példaként említette továbbá a gát, mint védmű védelmét; bár a vízügy feladata lenne, az Önkormányzat végzi a rágcsálóirtást és a kaszálást. Támogatják a rendőrség munkáját, karban tartják a nem városi tulajdonban lévő utakat is. Állami feladat az oktatás szervezése, ennek ellenére segítik az általános és a középiskolákat a tárgyi feltételek javításával. Egységesen próbálják a Százhalombattán élők érdekeit szem előtt tartani az előírtakon felül, amiben segítség a cégek által fizetett iparűzési adó. Az önként vállalt feladatokat azonban nem csak fiskális szempontok határozzák meg, a képviselők értékrendjét is tükrözik.

Sinka László alapítványi elnök köszönetet mondott az Önkormányzatnak, a támogatóknak, együttműködő partnereknek és önkénteseknek, akik évről évre segítik a szervezet működését, így a lehető legjobb kezekben vannak az ellátottak, akik a társadalom számára hasznos munkát végezhetnek. Idézte az elsőként a Holdra lépő Neil Armstrong szavait miszerint "kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek"; ugyanígy hatalmas lépés, hogy együtt ünnepelhetnek. Méltatta az alapítványi munkatársak tevékenységét, akik révén sok nehézséggel küzdő család talál megoldást a kihívásokra. Hála illeti az alapító Baranyi Pálné, Erzsébetet, aki elindította a civil szervezetet, amit a mai napig szívből jövő jóság, segítőkészség, okos és jó munka jellemez.
Sinka László kitért arra is, hogy a találkozás mellett, különösen örömteli az Aranyszív Díj átadása, amivel a helyi közösség a megbecsülés jeléül elismeri az áldozatos munkát. A díjat a kuratórium ez alkalommal egy belső munkatárs, Tiszóczki Magdolnának ítélte oda, aki önkéntesként 4 éve, szívvel-lélekkel segíti az Alapítvány foglalkoztatottjainak munkáját és szabadidős programjait.

Baranyi Pálné is köszönetet mondott Tiszóczki Magdolnának, akinek már a jelenléte is színesebbé teszi az Alapítvány életét. Hozzátette, sokan érdemesek az elismerésre, így hosszú távon is biztosított az Aranyszív Díj átadása.

A díjazottat Vezér Mihály virágcsokorral köszöntötte az Önkormányzat nevében.

Tiszóczki Magdolnát nagyon meghatotta a meglepetésként kapott elismerés. Mint mondta, nyugdíjasként rendkívül szereti az alapítványi önkéntes munkát, amely során pozitív energiával töltődik fel a támogató közösségben, ő is próbálja viszonozni a sok szeretetet. Mindig is szívesen foglalkozott emberekkel, korábban a városban dolgozott könyvtárosként. A Sérültekért Alapítványt egyébként László Bandy képzőművész ajánlotta figyelmébe, aki rajzfoglalkozásokat tartott. Magdolna vallja, hogy mindenkiben meg lehet találni azt, ami szerethető benne.

Kiosztották az Aranyszív Plakettet is, amellyel minden évben egy férfi egy hölgy foglalkoztatottat díjaznak, ezúttal Cserép Andrea és Cséri Roland vehette át az elismerést.
A féléves értékelés díjazottjai a nappali ellátásban lévő fiatalok közül Bangó Nicolette, Hevér Fruzsina és Szenci Dominik lett.

Sinka László a sajtónak elmondta, a legnagyobb eredmény, hogy zökkenőmentesen működik és fejlődik az Alapítvány. Sokan támogatják a szervezetet, aminek köszönhetően megújulhatott a használt ingatlan energiarendszere. Fontos az is, hogy minden vállalt feladatot el tud látni az Alapítvány. Szólt arról is, hogy jelentős a támogatói kör; a Dunamenti Erőmű Zrt. és az ipari parkban működő, bedolgozói együttműködést kínáló Toyo Seat Europe Kft. mellett széles az önkéntes társadalmi összefogás is. Ilyen példaként említette a kerti fák megmetszését, a járdatisztítást, de volt olyan eset is, hogy valaki az éppen szükséges anyagot szállította a helyszínre, miután értesült az igényről, illetve sokan ajánlanak fel gyümölcsöt. Hozzátette, szeretnék növelni a vállalati és a civil szervezeti kapcsolati tőkét, utóbbi esetben nem csak az 1%-os felajánlásokra, hanem tényleges együttműködésre gondolnak. A tervek szerint fokoznák a foglalkoztatottak által készített ajándéktárgyak, kosarak és egyéb termékek gyártását, amivel nagyobb bevételre tehetne szert az Alapítvány.
Sinka László szerint az "aranyszívű" díjazott, Tiszóczki Magdolna rendkívül sokat segít a szervezetnél az ellátottak foglalkoztatásában. A díjazás legfontosabb üzenete, hogy "a jó és nagyszerű emberek közül ő kitűnik azzal a munkával, amit végez". Az Aranyszív Díj a legnagyobb elismerést, a szeretet is kifejezi.

Török Sándor alpolgármester a sajtónak kiemelte, hogy nem csak a százhalombattai, hanem a környező településen élő családok számára is nagy segítséget jelent az intézmény, a város kezdettől fogva támogatja a szervezet működését. Az Alapítvány sok tevékenységet végez, idén beindította a Segítő Szolgálatot, ami kiváltja a korábbi önkormányzati betegszállítást. Nagy eredmény, hogy a munkaképes foglalkoztatottak fizetés ellenében végezhetnek cégek számára bedolgozói munkát, illetve hogy piacképes termékeket készítenek; az Önkormányzat és az Erőmű is vásárol ajándéktárgyakat. A változatosabb munkavégzés és az egyéb foglalkozások, programok segítik az egyéni fejlődést.

Czeczon Zsuzsa intézményvezető elmondta, nagyon készültek, hogy köszönetet mondjanak a támogatóknak, aki segítséget nyújtanak a működéshez. Köszönetét fejezte ki a foglalkoztatottaknak és a munkatársaknak, hogy közösen ismét megszervezhették az ünnepséget.
A sajtó kérdésére elmondta, hogy az ünnepi alkalom a közösség erejéről tanúskodik. Vezetőként fantasztikus együtt dolgozni a kollégákkal, illetve az ellátottakkal, akik házigazdaként segítenek lebonyolítani a rendezvényt és fogadják a vendégeket. Az Alapítvány tevékenysége a foglalkoztatást, a nappali ellátást, a támogató szolgálatot, és ez évtől az Önkormányzat felkérésére a Segítő Szolgálatot foglalja magában. Örömteli, hogy bővült a cégek számára folytatott bedolgozói tevékenység, illetve, hogy az intézménylátogatások során az ellátottak megismerhetik az ott zajló munkát. A látogatás már kölcsönös, valamint iskolai csoportokat is fogadnak az érzékenyítés és az interaktivitás jegyében.
A szervezeti filozófia hangsúlyozza, hogy mindenki egyformán értékes, ez érezhető nappali intézmény 3 díjazottja esetében is, akik nagyon sokat változtak, önállóak lettek, aktívan részt vesznek a közösségi életben. Ugyanez elmondható az Aranyszív Plakett elismerésben részesülő foglalkoztatottakról is, illetve az egész csapatról.
Újdonság, hogy örökbe adnak és fogadnak tárgyakat, utóbbi nyomán felújítják a mások számára már szükségtelen bútorokat, illetve újra elkezdték az intenzív zöldség- és fűszertermesztést.
Sokan a szívükön viselik az Alapítványt, anyagi, tárgyi és egyéb felajánlásokkal, lehetőséggel támogatják a szervezetet, ami azt mutatja, hogy bizalomra érdemes munkát folytatnak – mondta el Czeczon Zsuzsa.
AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.