2024. június 17. - Laura, Alida napja
Hétfő
Min:15°
Max:27°
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:27°
Péntek
Min:18°
Max:33°
Hirek

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30 - Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.
- Önkormányzati képviselőként ön szorgalmazta korábban, hogy készüljön új Trianon-emlékmű a Szent István templom mellett. Kapott-e visszajelzést, mennyire fogadták el a battaiak az új helyszínt, illetve a megújult emlékhelyet?

Igen. Nagyon sok visszajelzést kaptam, a Szent István templom mellett felállított emlékművel kapcsolatban. Ezek mind-mind pozitívak voltak. Volt, aki megkeresett és megköszönte, elmesélte, hogy neki milyen kötődése van Felvidékhez és mennyire jó érzés neki, hogy ez létrejött, és hogy a város központjában minden nap láthatja. Ők külön hálával gondolnak arra, hogy ide bármikor eljöhetnek, gyújthatnak egy gyertyát, elhelyezhetnek egy szál virágot és emlékezhetnek. Az elcsatolt területeket egy-egy kőszikla szimbolizálja. Több alkalommal tapasztaltam, hogy mécseseket helyeztek el annál a sziklánál, ahol őseik éltek, élnek. Ez nagyon megható és szép, így hát mindenképp úgy érzem, hogy jó döntés volt a városközpontban megvalósult emlékmű létrejötte.

- Folyamatosan hallani olyan véleményeket, hogy nem a múltban kell élni, Trianonnak már nincs aktuális üzenete. Ön hogyan vélekedik erről?

Véleményem szerint nincs más választásunk, minthogy a múltunkra emlékezve éljünk a jelenben. A XXI. század folyamatosan új kihívásokat állít elénk, a határon kívül rekedt magyar testvéreink nap, mint nap megküzdenek szülőföldjükön a magyarságukért. Különösen a háború sújtotta területeken, anno a délszláv háborúban Délvidéken, most sajnálatos módon, Kárpátalján. Felvidéken a Turul szobor eltávolítása is (a többi között) élő példa arra, hogy el akarják lehetetleníteni a magyarokat szülőföldjükön. A tény, hogy az elcsatolt területeken magyar testvéreink élnek, mindig aktuális, nem mondhatja senki, hogy nincs jelentősége. Igenis van. Az új kérdésekre, megoldandó problémákra új válaszok kellenek, és tudnunk kell, hogy a bajban is számíthatnak ránk, számíthatunk egymásra. A 103. évi évfordulón is fontos, hogy ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket.

- Hogyan látja, a Százhalombattán élők, főleg a fiatalok mennyire vannak tisztában a békeszerződéssel kapcsolatos történelmi tényekkel?

Általános iskola 7. évfolyamban már tanítják a Trianoni békeszerződés körülményeit és következményeit, és ezt követően középiskolai tananyag is. Tehát a fiatalok innen már mindenképp tudhatnak róla, hogy volt egyszer egy nagy Magyarország. Az idősebb generáció, pedig emlékszik, hogy annak idején beszélni sem szabadott róla. Nos, ezek a szülők, nagyszülők, biztosan elmagyarázzák a gyerekeiknek – mint ahogy tettem én is annak idején –, hogy mi is történt 1920-ban, mi lett azután, miért fontos ez. Városunkban többen élnek, akik Erdélyből vagy más elcsatolt területről költöztek ide, akiknek felmenőik, rokonaik még a szülőföldjükön vannak, hazajárnak. Az ő leszármazottaik családjuk révén tudják és elmondják társaiknak is, így biztos vagyok abban, hogy a fiatalok is tisztában vannak vele, mi az a "Trianoni békeszerződés".


- Milyen szerepet tölthet be a helyi FIDESZ a nemzeti összetartozás erősítése érdekében lelki téren, illetve tevőlegesen?

2010-ben a magyar országgyűlés június 4-ét a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította. Azóta talán egyre többen vannak rajtunk kívül is, akikben az a belső hang, hogy összetartozunk, elemi erővel képes megelevenedni és cselekvésre ösztönözni, amikor összefogásra van szükség.
Szervezetünk helyi szinten is nagy hangsúlyt fektet a nemzeti összetartozás fontosságára, ezért amikor kell, mindig segítünk. Pár éve 1,1 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttünk itt Százhalombattán, és vittük el Kárpátaljára az Ungi Egyházmegye részére az ott mélyszegénységben élő magyar testvéreinknek. Előzőleg könyveket gyűjtöttünk egy szintén kárpátaljai magyar könyvtár számára. A tavalyi évben a százhalombattai reformátusokkal szendvicseket készítettünk, adományokat küldtünk az ukrajnai menekültek részére a Keleti pályaudvarhoz, de segítettünk háztartási eszközökkel a háború elől Ukrajnából városunkba menekülő magyar családoknak is.
Helyi szervezetünk minden évben megemlékezést tart, mely így lesz idén is június 4-én 18 órai kezdettel. Erre hívjuk és várjuk azokat, akiknek fontos a közös megemlékezés, az összetartozás magasztos érzése.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.