2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Hirek

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30 - Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.
- Önkormányzati képviselőként ön szorgalmazta korábban, hogy készüljön új Trianon-emlékmű a Szent István templom mellett. Kapott-e visszajelzést, mennyire fogadták el a battaiak az új helyszínt, illetve a megújult emlékhelyet?

Igen. Nagyon sok visszajelzést kaptam, a Szent István templom mellett felállított emlékművel kapcsolatban. Ezek mind-mind pozitívak voltak. Volt, aki megkeresett és megköszönte, elmesélte, hogy neki milyen kötődése van Felvidékhez és mennyire jó érzés neki, hogy ez létrejött, és hogy a város központjában minden nap láthatja. Ők külön hálával gondolnak arra, hogy ide bármikor eljöhetnek, gyújthatnak egy gyertyát, elhelyezhetnek egy szál virágot és emlékezhetnek. Az elcsatolt területeket egy-egy kőszikla szimbolizálja. Több alkalommal tapasztaltam, hogy mécseseket helyeztek el annál a sziklánál, ahol őseik éltek, élnek. Ez nagyon megható és szép, így hát mindenképp úgy érzem, hogy jó döntés volt a városközpontban megvalósult emlékmű létrejötte.

- Folyamatosan hallani olyan véleményeket, hogy nem a múltban kell élni, Trianonnak már nincs aktuális üzenete. Ön hogyan vélekedik erről?

Véleményem szerint nincs más választásunk, minthogy a múltunkra emlékezve éljünk a jelenben. A XXI. század folyamatosan új kihívásokat állít elénk, a határon kívül rekedt magyar testvéreink nap, mint nap megküzdenek szülőföldjükön a magyarságukért. Különösen a háború sújtotta területeken, anno a délszláv háborúban Délvidéken, most sajnálatos módon, Kárpátalján. Felvidéken a Turul szobor eltávolítása is (a többi között) élő példa arra, hogy el akarják lehetetleníteni a magyarokat szülőföldjükön. A tény, hogy az elcsatolt területeken magyar testvéreink élnek, mindig aktuális, nem mondhatja senki, hogy nincs jelentősége. Igenis van. Az új kérdésekre, megoldandó problémákra új válaszok kellenek, és tudnunk kell, hogy a bajban is számíthatnak ránk, számíthatunk egymásra. A 103. évi évfordulón is fontos, hogy ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket.

- Hogyan látja, a Százhalombattán élők, főleg a fiatalok mennyire vannak tisztában a békeszerződéssel kapcsolatos történelmi tényekkel?

Általános iskola 7. évfolyamban már tanítják a Trianoni békeszerződés körülményeit és következményeit, és ezt követően középiskolai tananyag is. Tehát a fiatalok innen már mindenképp tudhatnak róla, hogy volt egyszer egy nagy Magyarország. Az idősebb generáció, pedig emlékszik, hogy annak idején beszélni sem szabadott róla. Nos, ezek a szülők, nagyszülők, biztosan elmagyarázzák a gyerekeiknek – mint ahogy tettem én is annak idején –, hogy mi is történt 1920-ban, mi lett azután, miért fontos ez. Városunkban többen élnek, akik Erdélyből vagy más elcsatolt területről költöztek ide, akiknek felmenőik, rokonaik még a szülőföldjükön vannak, hazajárnak. Az ő leszármazottaik családjuk révén tudják és elmondják társaiknak is, így biztos vagyok abban, hogy a fiatalok is tisztában vannak vele, mi az a "Trianoni békeszerződés".


- Milyen szerepet tölthet be a helyi FIDESZ a nemzeti összetartozás erősítése érdekében lelki téren, illetve tevőlegesen?

2010-ben a magyar országgyűlés június 4-ét a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította. Azóta talán egyre többen vannak rajtunk kívül is, akikben az a belső hang, hogy összetartozunk, elemi erővel képes megelevenedni és cselekvésre ösztönözni, amikor összefogásra van szükség.
Szervezetünk helyi szinten is nagy hangsúlyt fektet a nemzeti összetartozás fontosságára, ezért amikor kell, mindig segítünk. Pár éve 1,1 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttünk itt Százhalombattán, és vittük el Kárpátaljára az Ungi Egyházmegye részére az ott mélyszegénységben élő magyar testvéreinknek. Előzőleg könyveket gyűjtöttünk egy szintén kárpátaljai magyar könyvtár számára. A tavalyi évben a százhalombattai reformátusokkal szendvicseket készítettünk, adományokat küldtünk az ukrajnai menekültek részére a Keleti pályaudvarhoz, de segítettünk háztartási eszközökkel a háború elől Ukrajnából városunkba menekülő magyar családoknak is.
Helyi szervezetünk minden évben megemlékezést tart, mely így lesz idén is június 4-én 18 órai kezdettel. Erre hívjuk és várjuk azokat, akiknek fontos a közös megemlékezés, az összetartozás magasztos érzése.


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.