2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:24°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Kultúra, Oktatás

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30 - Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!
Minden sikeres diák mögött áll egy felkészítő: szülő vagy pedagógus, aki együtt izgul, örül, esetenként szomorkodik és vigasztalódik vele. Mert nem lehet mind a másfélszáz diák dobogós. "Majd jövőre!" – mondta elszántan az egyik pedagógus, akinek a zsűri kiszavazta a tanítványát. A döntés szempontjai: a 100 százalékos szövegtudás, kiállás, artikuláció. Színtiszta matematika. A középdöntőben a versenyzőknek lehetőségük van tanácsot kérni a zsűritől. Akár továbbjutottak, akár nem. Jó visszaigazolás a zsűri számára, hogy a döntőben minden diák felülmúlta korábbi önmagát.
 
A gálán három különdíj átadására is sor került: Szabadi Alina, az Eötvös iskola 3. osztályos diákja három kategóriában is – magyar, angol és német nyelven – indult, német nyelven a dobogó tetejére állhatott. Alina történetéhez az is hozzátartozik, hogy a jelentkezésig népmesével készült, azonban a vers- és prózamondó versenyen nincs lehetőség népmesével indulni – mivel az nagyon más műfaj, más értékelési szempontokkal. Ezért Alinának a jelentkezést követően kellett új szöveget választania és megtanulnia.
 
A másik különdíjat Balázs Lili, az Arany János Gimnázium éppen érettségiző diákja kapta, aki saját versét adta elő, és meg is nyerte vele a korcsoportját.
 
A harmadik különdíjat Miákits Gabriella, az 1-es iskola angoltanára kapta, aki évek óta hoz tehetséges tanítványokat a versenyre, akik közül idén hatan állhattak dobogóra.
 
Ritka kincs, mikor pedagógus és diák ambíciója egybevág. Sokat halljuk, milyen leterheltek a pedagógusok és a diákok. (Mostanában még annál is inkább, mint valaha.) Mindeközben mégis számtalan pedagógus számtalan tudományos vagy sport megmérettetésre készíti fel és kíséri el diákját. Amellett, hogy leadják a tananyagot, helyettesítenek, adminisztrálnak - tehát minden mást is elvégeznek. Hogy csinálják? Nekik nem 24 óra a nap? Mindeközben Domokos Bálint azért nem volt a díjátadó gálán, mert évzáró fellépése volt a zeneiskolában. Egyébként focizni szeret és dobolni, és megcsinálni a házifeladatát, mert mindemellett jó tanuló is. Egyébként angol nyelvű szavalattal nyerte meg a korcsoportját! Hogy csinálja? Neki nem 24 óra a nap? Többéves tapasztalat, megismerve ezeket a gyerekeket és a felkészítőiket, hogy legtöbbször, aki csinál valamit, az mindent csinál: szaval, sportol, rajzol, táncol, zenél és nem utolsó sorban könyvtárba jár. Nekik bizonyára nem 24 óra a nap. A siker elsősorban a gyereken múlik, ha ő szeretné, szakít időt és energiát a felkészülésre. Nagyon fontos a pedagógus, aki támogatja ebben, legalább azzal, hogy leadja a jelentkezését a könyvtárban. Végül a szülőkön múlik minden. Vannak köztük, akik a felkészítést is magukra vállalják, de minimum támogatniuk kell a diák és a pedagógus ambícióját. Mindig nagy öröm látni, amikor az egész család elkíséri a díjazott diákot a gálára.
 
Az idegennyelvi kategória 2017-ben, két ötlet összetalálkozásával indult. A könyvtár részéről az a szándék, hogy a városban élő nemzetiségek, vegyes családok gyerekei az otthonról, a családból hozott nyelvi hagyományt mutassák be a versenyen. Ez találkozott Tőke Orsolya, nyelvtanár (EU Nyelvstúdió) ötletével, hogy az iskolákban tanított nyelveken is lehessen indulni. Mára a jelentkezők közel egyharmada idegennyelven szaval, többnyire angolul és németül. Az idén a szerbeket ketten – Radován Milos és Csupics-Matiz Mirko Alexander, harmadik osztályos diákok – képviselték az 1-es iskolából, Vidoszava Szvoboda tanárnő tanítványai. A könyvtár továbbra is arra bíztatja a diákokat, mutassák meg, milyen nyelveket ismernek családi gyökereiknek vagy akár érdeklődésüknek köszönhetően. Két diák már megígérte, hogy jövőre spanyol nyelven fognak indulni.
 
A gála fényét tovább emelte a támogatók nagylelkűsége: a Bubamara Cukrászműhely gyönyörű tortája, a százhalombattai TESCO Áruház gáláns támogatása, a Körúti, az Örkény, a József Attila és a Nemzeti Színház jegyei, a Móra Könyvkiadó, a HVG Könyvek, a Babilon, a Csimota, a Cerkabella, a Pagony és a százhalombattai Üveghegy Kiadó, valamint Bajzáth Mária, M. Kácsor Zoltán, Dániel András, Berg Judit, Kollár Árpád dedikált könyvei – és még nincs vége: Szegedi Katalin, Horváth Mónika (MANKA) és Ilyés Juli illusztrátoroktól nyomatok, Erdős Margit hagyatékából tűzzománcok, a százhalombattai Sérültekért Alapítványtól kerámiák, valamint a Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány segítsége  tette lehetővé, hogy a diákok, a felkészítők és a zsűritagok a befektetett munkájukhoz méltó jutalomban részesüljenek.
 
A vers- és prózamondó verseny hagyománya évtizedekre nyúlik vissza a városi könyvtárban, beleértve a gálát is, ahol minden kategória első helyezettje újra előadhatja szavalatát. A gálán fellépő diákok mindegyike felülmúlta még a döntőben hozott formáját is! Parádés műsort adtak. Bizonyítva, hogy valóban ők a legjobb vers- és prózamondó diákok 2023-ban Százhalombattán. Találkozzunk jövőre is!
 
László Anikó, gyerekkönyvtáros (Fotó: Tóth Erzsébet)

AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.