2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:2°
Szombat
Min:2°
Max:12°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Kultúra, Oktatás

Harmincöt éve folyamatos változásban a város múzeuma
2022-12-19 - Harmincöt évvel ezelőtt, 1987. december 4-én sok-sok városlakó jelenlétében nyitották meg a "Matrica" Múzeum első állandó kiállítását. Ferenczi Illés tanácselnök-helyettes, és Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója adták át az intézményt a város lakosságának.
A Múzeum első igazgatója a néhai Poroszlai Ildikó volt közel 20 éven keresztül. Az 1960-as évektől induló ipari beruházások (kőolaj-finomító, hőerőmű, útépítések stb.) földmunkái számos helyen eredményezték a régészeti lelőhelyek, temetők, településrészletek felszínre bukkanását. Ferenczi Illés szívén viselte a régészeti emlékek sorsát, fontosnak érezte, hogy a helyben előkerült emlékek helyben legyenek megismerhetők egy erre alkalmas intézményben, vagyis egy múzeumban.

Az első állandó kiállítás Százhalombatta város történetét mutatta be a bronzkortól az 1960-as évekig. Az eltelt 35 évben szakmai besorolását tekintve ez az intézmény volt helytörténeti gyűjtemény, tájmúzeum, városi múzeum, területi múzeum is.

A fenntartó önkormányzat a Múzeumnak az országos átlagnál sokkal kedvezőbb feltételeket biztosított, ennek köszönhetően 1996 őszére megszülethetett a Régészeti Park a város északi részén. Az országosan egyedülálló, új szabadtéri kiállítóhely létrehozásáért a "Matrica" Múzeum az "Év múzeuma 1997" kitüntetésben, Százhalombatta város Önkormányzata pedig 1999-ben – szintén kormányzati szintről – "Múzeumpártoló Önkormányzat" kitüntetésben részesült. Elmondhatjuk, hogy 1996 óta folyamatosan érdeklődnek a Régészeti Park működése iránt európai hasonló intézmények vezetői, őskort kutató régészei, egyetemi tanszékek, turisztikai szakemberek. A hazai egyetemi szintű régészképzéshez is azonnal kapcsolódott a Régészeti Parkban folyó kísérleti régészeti és környezetrégészeti tevékenység. Tíz éven keresztül, 1997–2007 között minden év szeptemberében oktatónapokat rendeztünk egyetemi hallgatók számára.

A Téglagyári-völgy északi szélén magasodó vaskori-bronzkori földvár modern ásatásai 1989-től hazai, majd 1998-tól nemzetközi részvétellel zajlottak. Az ásatás szakmai háttérmunkálatai a téli időszakokban is folytak, több időszaki kiállításon mutattuk be a földvárásatás aktuális eredményeit. Éves szinten több ezer látogatója van a Régészeti Parknak. A csoportok fogadásához, a népszerű többféle kézműves foglalkozás biztosításához külső munkatársakat képeztünk és képzünk, általában a téli időszakban.

A Millennium tiszteletére megújult az állandó kiállításunk 2000-ben. A Múzeum történész, néprajzos és régész szakembereinek (Balpataki Katalin, Kovács Péter, Poroszlai Ildikó, Szilágyi Dániel, T. Németh Gabriella, Vicze Magdolna) közös munkáját tükrözi a 2004 végére megszületett nyomtatott, fényképes katalógus. Ildikó halála 2005 elején megrázott, sokkolt mindnyájunkat. Az intézmény új vezetője Vicze Magdolna, Ildikó addigi helyettese lett. Tóth Zsuzsanna múzeumpedagógus munkatársunk 2001 óta gondoskodik a magas szintű, tartalmas múzeumpedagógiai programokról, múzeumi órákról, a helyi iskolákkal való együttműködésekről, értékes élményeket nyújtó nyári gyerektáborokról.
Országos pályázatokkal is megerősítve született meg a 2009-ben átadott, kis változtatásokkal napjainkban is látható állandó kiállítás. Az átadás évében az állandó kiállítás különdíjat kapott látogatóbarát, interaktív fejlesztéseiért. A muzeológia követelményeinek megfelelő, korszerű műtárgyraktárakat alakítottunk ki Lakatosné Pammer Gabriella restaurátor munkatársunk irányítása mellett. Számos kiadvány született múzeumi munkatársak tollából az évek során, a szakma és a nagyközönség számára.

Alacsonyabb költségvetéssel és kisebb munkatársi létszámmal működik 2021. januárjától a "Matrica" Múzeum és a Régészeti Park. Jómagam 1994 májusa óta vagyok a "Matrica" Múzeum régész-muzeológus munkatársa, 2021 márciusától pedig az intézmény vezetője. Amikor elkezdtem itt dolgozni, már jelentős tárgyi és dokumentumanyaggal rendelkezett a Múzeum néprajzi, ipartörténeti és történeti gyűjteménye. Helyi alkotók festményei kerültek be a képzőművészeti gyűjteménybe. Folyamatosan és rohamosan gazdagodott a régészeti gyűjtemény, a római katonai táborban és a bronzkori földvárban folyó ásatások anyagával. Folyamatos volt a segédgyűjteménynek számító fotótári és adattári anyagoknak a nyilvántartásba vétele. Ezek a gyűjtemények magukban hordozzák a település, a város történetének mozaikkockáit. A Múzeum közgyűjtemény, a gyűjtemények anyagához bárki hozzáférhet, azokat kutathatja, megismerheti.

Az utókor számára (is) dolgozunk. Gyűjteményi anyagaink számára igyekszünk biztosítani a hosszú távú megmaradás szakmailag szabályozott feltételeit. Munkatársaimmal a gazdag, sokszínű helyi múlt emlékeit szeretnénk minél több ember számára elérhetővé tenni a digitális lehetőségek, a világháló segítségét is egyre inkább felhasználva. A Családbarát Múzeum és a Közösségi Múzeum elnyert minősítések szellemében kívánjuk látogatóinkat fogadni, részükre közművelődési és múzeumpedagógiai szolgáltatásokat nyújtani. Fő törekvésünk, hogy küldetésnyilatkozatunknak megfelelően a város lakosságával, közösségeinkkel a nagyközönség felé nyitottan, vonzó arculattal szolgáljuk a közjót.
Takácsné Németh Gabriella,
régész, intézményvezető "Matrica" Múzeum


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.