2022. november 27. - Virgil napja
Vasárnap
Min:3°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:1°
Max:5°
Szerda
Min:1°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

Testnevelői konferencia Százhalombattán
2022-09-25 - "Az úszásoktatás jelentősége és lehetőségei a mindennapos testnevelésben" címmel tartott konferenciát a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete a Barátság Kulturális Központban szeptember 23-24-én.
A rendezvény fővédnökei Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Molnár Zoltán a Magyar Edzők Társasága elnöke és Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere voltak, utóbbit – hivatalos elfoglaltsága miatt – Török Sándor alpolgármester képviselte az eseményen.
A konferencián részt vettek továbbá védnökként Prof. Hamar Pál, a MTTOE elnöke, Rigó Katalin, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója és Szalai Attila önkormányzati képviselő, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke. Jelen volt többek között Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára.

A köszöntők sorát Török Sándor kezdte, megemlékezett a nyáron elhunyt Szél Pál önkormányzati képviselőről, hatodik danos judo mesterről, akinek élete nemcsak Százhalombattával, hanem a sporttal is összeforrott. Szólt arról, hogy a város büszke múltjára, egyike azon településeknek, amely a régmúlt emlékeinek nyomát viseli nevében. A száz-halom a sírhelyekre utalva az i.e. 8-6 században itt élt őskori nép emlékeit megőrző kifejezés. Báté – később Batta – pedig a limes határvonal részeként római kori település volt; a két tagból adódik a mai elnevezés. Sokat fejlődött a város, rendkívül látványos a modern főtér a két templommal, de számos más hangulatos, festői hely található Százhalombattán.  
A Nemzet Sportvárosa címmel kitüntetett településen rendkívül élénk és eredményes a sportélet, kiemelkedő az utánpótlás-nevelés, köszönhetően az elhivatott testnevelőknek és edzőknek. Példaként említette Hegedűs Róbert többszörös kajak világ- és Európa-bajnokot, illetve Dávid Kornél NBA játékost, aki Százhalombattán kezdett kosárlabdázni.
Százhalombattán kimagasló az egy főre jutó vizes-felület négyzetméter aránya, az egyik uszoda Szalai János nevét viseli, az úszásoktató több ezer gyermekkel szerettette meg a vizet. Az úszással már óvodás korban megismerkedhetnek a gyerekek, a VUK SE nagyon komoly országos utánpótlás bázis úszásban; Milák Kristóf olimpiai bajnok innen indult el a világhírnév felé, de Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszó is edzett a városban.
A lövészet is kiemelkedő, számos más sportágban is kiváló eredményeket értek el a battai versenyzők.
Százhalombattán – elsőként az országban – már 2011-ben bevezették a mindennapos testnevelést.
Gőzerővel épül TAO-s forrásból az új Kosárlabda Edzőcsarnok az Arany iskola udvarán, ami az egyesület, az oktatás és a tömegsport igényeit is kiszolgálja majd.
Az Önkormányzat hagyományosan külön gálán minden korosztályban évente elismerésekkel díjazza a kiváló egyesületi sporteredményeket, illetve hagyomány az iskolai sportteljesítmények díjazása is.  
Török Sándor köszönetet mondott a testnevelő tanároknak, az edzőknek és minden olyan személynek, akik segítsége elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiatalok aktív és egészséges felnőttekké váljanak.

Schmitt Pál méltatta a testnevelők hivatását, akik egyúttal a lélek pszichológusai. Mint mondta, "a sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet a lélek virtusainak a megvalósítására". A sport edzi az akaraterőt, kitartást ad, alázatra és toleranciára tanít. Fontos intézkedés volt, hogy a kormány – közreműködésével – 10 éve stratégiai ágazattá tette a sportot a mindennapos testnevelés bevezetésével, aminek a főcélja elsősorban az egészséges életmódra való nevelés. Ezzel párhuzamosan számos sportlétesítmény épült. Arra kérte a testnevelőket, hogy higgyenek a hivatásukban, tartsák meg a hitüket abban, hogy a következő generáció teljesítőképességét az ő tevékenységük határozza meg. A legszebb feladat a magyar gyerekek egészségéért fáradozni – fogalmazott Schmitt Pál.

Molnár Zoltán kiemelte, hogy soha nem látott fejlesztés történt, illetve pénzügyi forrás érkezett a magyar sportba az elmúlt években. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sok testnevelő elhagyta a pályát, amit az edzőkhöz hasonló nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsüléssel lehet visszafordítani. A Magyar Edzők Társasága a többi között arra törekszik, hogy minél több elismert testnevelő-edző dolgozzon a sportban – tette hozzá.

Rigó Katalin megtisztelőnek nevezte, hogy Százhalombatta adhat otthont a konferenciának. Örömét fejezte ki, hogy Hegedűs Roland, a városban működő 1. számú Általános Iskola intézményvezetője, a Battai Testnevelő Tanárok Egyesülete elnöke szervezi az országos rendezvényt. Mint mondta, a testi nevelés nem csak szomatikus nevelés, hanem tudatos személyiségformálás is, ami a gyermekek életének fontos része, mindannyiunk közös ügye. A nevelési és oktatási intézményeknek nagy a felelőssége a felnövekvő generációk egészséges életmódra való nevelésben. A testkultúra fejlesztéséhez Rigó Katalin sikeres és eredményes munkát kívánt a jelen lévő szakembereknek.

Szalai Attila Százhalombatta sportéletéről tartott részletes történeti áttekintést. Szólt a sportegyesületek megalakulásáról, a sportlétesítmények építésről és fenntartásáról, az iskolai sportolási és a tömegsport lehetőségekről. Felidézte a mai Szalai János Uszoda kivitelezését, amely édesapja nevét viseli. Az egykori elismert úszásoktató szakember 30 éves kiemelkedő tevékenysége nyomán közel 4000-en tanultak meg úszni. Az Önkormányzat külön, a területtel foglalkozó szakbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Szél Pál volt. A középtávú sportkoncepció keretében meghatározták az óvodai, a diáksport és a szabadidősport feladatait és finanszírozási módját. A város nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre, a feladatot 2002 óta a VUK SE látja sikeresen. Az igaztolt sportolók száma meghaladja az 1500 főt. Az elért eredmények és a tenni akarás elismeréseként Százhalombatta megkapta a Nemzet Sportvárosa kitüntető címet 1997-ben. A város csapta Szél Pál vezetésével megnyerte a "Játék határok nélkül" nemzetközi versenyt 1998-ban. A jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet nem kedvez a sportéletnek sem, de az Önkormányzat a lehetőségek függvényében továbbra is igyekszik biztosítani a megfelelő feltételeket. A beszéd végén Szalai Attila kiemelkedő százhalombattai sportolók nevét ismertette, illetve méltatta Vezér Mihály polgármester a városi sport irányába elkötelezett támogatói tevékenységét.

A köszöntők után a konferencia résztvevői 1 perces csenddel adóztak a nemrégiben elhunyt testnevelő kollégák, illetve Szél Pál emlékének.
A rendezvény szakmai előadássokkal folytatódott, többek között meghallgatták Vizi Csabát a városi Sporthalom KFt. vizes létesítményeinek  vezetőjét, aki a százhalombattai úszásoktatás összefoglaló történetét vázolta fel.
AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Az áldozatos munkáért
2022-11-12
Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Zümi vagyok, indulhatunk?!
2022-11-11
Második alkalommal született döntés a Százhalombattai Arany János Iskola és Gimnáziumban arról, hogy részt veszünk a "Programozás és digitalizálás gyermekek és fiatalok számára Európában – Meet and Code" című eseményen.

Szociális Munka Napja
2022-11-10
Köszönet a szociális munkáért.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.