2022. szeptember 25. - Eufrozina napja
Vasárnap
Min:12°
Max:14°
Hétfő
Min:12°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:15°
Szerda
Min:8°
Max:18°
Csütörtök
Min:12°
Max:15°
Önkormányzat

Rezsi kedvezmény a többgenerációs házaknak. Komoly önkormányzati takarékossági intézkedések szükségesek
2022-09-14 - Nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron az egy mérőórás, többgenerációs házban élők a szeptember 9-én kiadott kormányrendelet értelmében. Az intézkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve az Önkormányzatot érintő rezsiár-emelkedésről tájékoztatott Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere szeptember 13-án.
A városvezető elmondta, hogy sokan érdeklődtek a kedvezményről a Polgármesteri Hivatalban; a Hatósági Iroda – nyitvatartási időben – szívesen válaszol minden felmerülő kérdésre, a kollégák a 23/542-111 telefonszámon érhetőek el.
A rendelet nyomán bevezették a "családi fogyasztói közösségek" fogalmát, amit akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy "lakás rendeltetési egység" van. A külön bejáratú lakrészben a többi között szoba, konyha, fürdőszoba megléte szükséges.
A költségfelosztáshoz kérelmet kell benyújtani; a jegyzőtől kell kérni egy hivatalos hatósági bizonyítványt az épületben lévő lakás rendeltetési egységek számáról, ennek kiállítására a jegyzőnek 8 nap áll rendelkezésére. A kérelem jelenleg csak papírformában szerezhető be Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodáján, de rövidesen letölthető a battanet.hu oldalról.
Annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás a jegyzői okiratban szerepel. A kérelmezőnek büntetőjogi és kártérítési felelősséget kell vállalni azért, hogy a kérelemben szereplő lakásszám valós.
A kormányrendelet a többgenerációs lakóingatlanoknak ad rezsikedvezményt, de a kedvezményes ár szempontjából nincs jelentősége annak, hogy az ingatlanban lévő lakásokban rokonok laknak vagy sem.
 
Vezér Mihály arról is tájékoztatott, hogy jelentős terhet ró az Önkormányzatra a rezsiár-emelkedés. Az önkormányzati szervek, intézmények idei várható 46 millió forintos villamos áram költsége jövőre – a legoptimistább számítás szerint is – mintegy 242 millió forintra emelkedik. Az önkormányzati cégek, gazdasági társaságok esetében ez a költség az idei 104-ről 230 millió forintra fog nőni 2023-ban.
A városi közvilágítás éves költsége 98-ról, 980 millió forintra emelkedik, ha továbbra is 3100 darab higanygőz lámpatest kapcsolódik a hálózatra. Az általános költségcsökkentés érdekében több intézkedést hoznak már a szeptember 29-i testületi ülésen, a többi között 300 millió forint értékben történhet 3-4 év alatt megtérülő, a régi izzókkal azonos fényerősségű ledégőcsere a közvilágítási hálózatban. A városi villamos energia költség összességében 248 millió forint lesz idén, ha nem történne semmilyen költségcsökkentő intézkedés, ez az összeg 1 milliárd 452 millió forint lenne a jövő évben.
Az önkormányzati éves földgáz költségek növekedése kisebb léptékű a döntően távhő energia felhasználásnak köszönhetően. Az önkormányzati szervek esetében idén mintegy 7 millió forintos kiadás várható, ami 44-45 millió forintra emelkedik jövőre. A városi gazdasági társaságoknál 6-ról 28 millió forintra változik ezen költség.
 
A távhő vonatkozásában még sok a bizonytalanság, a később érkező számadatok tükrében lehet meghatározni a várható költséget. Annyi azonban már látszik, hogy csak a SZÁKOM KFT. esetében – a cég a Dunamenti Erőműtől veszi és a közületeknek, illetve a lakossági fogyasztóknak adja tovább a távhőt –  az idei 444 helyett, 950 millió forintos kiadás jelentkezik majd ezen a területen, ami végső soron az önkormányzati büdzsét terheli. Vezér Mihály szólt arról is, hogy mindig hangsúlyos volt a közüzemi rendszerek fejlesztése, ha a működésükből képződött megtakarítás, azt korszerűsítésre fordították.
Nagyon komoly takarékossági intézkedéseket kell bevezetni, és fel kell mérni ezek várható társadalmi kihatását. A kötelező feladatok nem szenvedhetnek hiányt, elsősorban az önkormányzati önként vállalt feladatok területén szükséges a kiadások csökkentése. A polgármester példaként említette, hogy nem lenne nyitva a Szalai János uszoda a fűtési szezonban sem, amivel mintegy 220 millió forint spórolható meg. Az a napi 90 fő, aki naponta ide járt úszni, igénybe veheti a sportuszoda lakossági célú használatra elkerített 4 sávját. Temperált fűtés mellett be kell zárni a Polgármesteri Hivatal "B" szárnyát is télre, innen átköltöznek a munkatársak az "A" részlegbe. Ezekről, valamint az előkészítés alatt álló további takarékossági intézkedésekről a képviselő-testület dönt majd.
Vezér Mihály emlékeztetett arra, hogy készül a bővíthető keretű, első körben 50 millió forintos önkormányzati rezsitámogatási szociális program Török Sándor alpolgármester vezetésével. A város ezzel az egyedülálló nyugdíjasokat, nyugdíjas házaspárokat, a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, a tartós betegséggel élőket, illetve más rászorulókat segíti. Nem hagyják magára azokat a polgárokat, akik a legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem nem tudják kifizetni a rezsiszámlájukat, senkinek sem kell félnie a téltől, a nélkülözéstől. Az Önkormányzat a szolidaritás jegyében minden, valóban nehéz helyzetben lévő városlakónak biztosítja az emberi élethez méltó körülményeket.
 
 
 

AKTUÁLIS
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
2022-09-06 - Még nyár elején jött a felkérés Radócz Barna főszervezőtől a "Ráckeresztúri Csülök és Pálinka Fesztivállal" kapcsolatosan; szerette volna, ha zsűrizem az eseményt – így is történt.
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Ismét ingyenes tüdőszűrés
2022-09-23
Ingyenes tüdőszűrést szervez az Önkormányzat Százhalombattán a helyi lakosok számára október 7-től október 28-ig.

"Érzékenység, szolidaritás, párbeszéd"
2022-09-22
Sinka László szerint az önkormányzati munka lényegét a fent idézett szavakkal lehet a legjobban megragadni, ezen értékekre van leginkább szükség a mindennapokban. Az ÉSZKE önkormányzati képviselőjelöltje a százhalombattai 6. sz., dunafüredi egyéni választókerületben tartott lakossági fórumot szeptember 21-én.

Jótékonysági focitorna a legkisebbekért
2022-09-22
A dm és együttműködő partnerei 5 millió forinttal támogatják a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesületet

Kamarai küldöttgyűlés
2022-09-20
Az Országos Vagyonvédelmi Kamara Százhalombattán tartotta küldöttgyűlését szeptember 9-én. A küldöttek a többi között tárgyaltak a hamarosan esedékes tisztújítás részleteiről is.

Szüreti szomszédolás
2022-09-19
Több régiós település mellett, Százhalombatta is meghívást kapott a XVII. alkalommal megrendezett Tárnok Szüreti Mulatságra.

Időközi önkormányzati választás, 6. sz., dunafüredi egyéni választókerület
2022-09-19
Dr. Korcsmáros Iván képviselőjelölti bemutatkozója.

Kibérelt dobogó
2022-09-19
Arany-, ezüst -, és bronzérmet szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az ölbői F5-E hajóosztály Országos Bajnokságon, szeptember 17-18-án – számolt be az egyesület.

Ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot a Dunai Finomító
2022-09-19
Befejeződött a  százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa - tájékoztatott a MOL.

Időközi választás
2022-09-17
Öt jelölt indul Százhalombattán az időközi önkormányzati képviselő választáson a dunafüredi 6. számú egyéni választókerületben október 16-án.

Aradi Vértanúk Napja
2022-09-17
Megemlékezést tart a KÉSZ  és az 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat  Százhalombattán az óvárosi Szent László téren, október 6-án 18 órától. 

Pozitív változás a közétkeztetésben
2022-09-15
A százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott ebédre Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester, hogy felmérjék az étkeztetés minőségét, miután az önkormányzati fenntartású Városi Családsegítő és Gondozási Központ vette át a feladatot július 1-jével.

Együtt volt a város
2022-09-15
Ismét háromnapos közösségi ünnepet tartottak Százhalombattán szeptember 9-11-e között. A Battai Napokon színvonalas könnyűzenei koncertek, operett slágerek, gyerek, sport- és családi programok, vidámpark, kézművesek, borfalu, gasztronómiai és kirakodóvásár, valamint főzőverseny várta a nagyszámú érdeklődőt.

Közös ügyek
2022-09-15
 A Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium munkaértekezletén találkozott Vezér Mihály polgármester Lászlóné Garaguly Anikó szakmai igazgatóhelyettes, újonnan megbízott igazgatóval és munkatársaival szeptember 14-én.

Eseménydús augusztus - polgárőr beszámoló
2022-09-15
A százhalombattai polgárőrök számos szolgálatot teljesítettek a nyár utolsó hónapjában is.

Fájó hazai vereség
2022-09-13
Három góllal, 22-19 –re kikapott a Százhalombattai KE az Agrofeed ETO UNI Győr együttesétől az NB/I férfi kézilabda bajnokság szeptember 10-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai vezetője.

Harminc év a "köz" szolgálatában
2022-09-11
Három, önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat köszöntött Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a jubileum alkalmából szeptember 7-én.

Véradás
2022-09-11
A Magyar Vöröskereszt véradást szervez az Érdi Rendőrkapitányságon 2022. szeptember 28-án 10.00-14.00 óra között.

Román Diaszpóra Napja
2022-09-10
 Az idén 12. alkalommal tartotta meg a Román Nemzetiségi Önkormányzat az ünnepet Százhalombattán az óvárosi szerb klubban, augusztus 27-én.

Egyedülálló zöld-beruházás Százhalombattán
2022-09-10
Magyarországon elsőként Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszert adtak át a Dunamenti Erőműben szeptember 9-én. A vállalat egyúttal csatlakozott a Magyar Akkumulátor Szövetséghez, valamint bemutatták a világ egyetlen napelemes lakóautóját.

Szépkorúan is jókedvvel élni
2022-09-10
Vezér Mihály polgármester otthonában köszöntötte a 90 éves Pavlicsek Lászlónét, aki az Óvárosban él családjával. A virágcsokor mellé átadta a miniszterelnöki köszöntő emléklapot is.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.