2022. szeptember 25. - Eufrozina napja
Vasárnap
Min:12°
Max:14°
Hétfő
Min:12°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:15°
Szerda
Min:8°
Max:18°
Csütörtök
Min:12°
Max:15°
Hirek

Egyedülálló zöld-beruházás Százhalombattán
2022-09-10 - Magyarországon elsőként Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszert adtak át a Dunamenti Erőműben szeptember 9-én. A vállalat egyúttal csatlakozott a Magyar Akkumulátor Szövetséghez, valamint bemutatták a világ egyetlen napelemes lakóautóját.
Az állófogadással egybekötött ünnepségen beszédet mondott Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója, Lehőcz Balázs Gábor, a többségi tulajdonos MET Asset Management Holding AG alelnöke, Palkovics László, technológiai és ipari miniszter, valamint Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. A várost Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester képviselte az avatáson.

A három, lítiumion-akkumulátort tartalmazó rendszer összesen 4 megawattos tárolási kapacitással rendelkezik, mintegy 8 megawattórányi energia tárolását teszi lehetővé, ami igény szerint felhasználható a villamosenergia-hálózat egyensúlyának fenntartására, vagy a csúcsidőszaki fogyasztás kiszolgálására. A rendszer tárolási ciklusideje két óra, ami szinte egyedülálló Magyarországon, mert az eddigi gyakorlat szerint jellemzően a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazzák.

Vezér Mihály örömét fejezte ki, hogy az országban elsőként Százhalombattán telepítettek ilyen nagy kapacitású energiatárolót, amihez gratulált Lehőcz Balázsnak és Horváth Péternek, illetve kollégáinak, akiknek sok éves szakmai munkája nyomán valósulhatott meg a fejlesztés. A beruházásnak nem csak a megújuló energia hasznosítása miatt van nagy jelentősége, hanem azért is, mert az innováció további fejlődést biztosít az Erőmű számára. Mintaértékű az együttműködés az Önkormányzat és vállalat között, amit a cég kiemelt társadalmi szerepvállalása is mutat – tette hozzá a polgármester. A közcélú feladatokhoz évente több, mint 20 millió forinttal járul hozzá a DE Zrt. A kölcsönösség jegyében a város is segíti az erőműben zajló beruházásokat, példaként említette, hogy a korábban létrehozott napelempark különleges eljárással mentesülhetett a magas telek- illetve építményadó alól.

Horváth Péter beszédében a többi között rámutatott arra, hogy a következő évtizedben az energiatárolás térnyerése várható a villamosenergia szektorban, így a mostani kísérleti projekt után a következő években további villamosenergia-tároló kapacitások telepítését tervezik. A beruházás az egyik kulcsfontosságú eszköze a vállalat folyamatban lévő K+F projektjének. Szólt arról is, hogy a jövő a karbonmentes megoldásoké; a hálózati rugalmasságot biztosító gázos erőműveknek is minél inkább ebbe az irányba kell menniük. Az energiatárolásra is építő mostani fejlesztés egyfajta előszobája az ipari léptékű, tízszeres nagyságrendű alkalmazásoknak – mondta a vezérigazgató.

Lehőcz Balázs Gábor kiemelte, hogy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett az iparág; ma ezek a beruházások megtérülnek. “Új világot élünk, ma arról beszélgetünk, hogy csak 18 fokig fűthetünk télen. De ez jó hír, mert azt jelenti, hogy reagálunk a helyzetre, a válságra. Ez mindannyiunk számára ébresztő hívás; ha Európa meg akarja tartani azt a szerepet, ahova predesztinálja magát, akkor azért keményen kell megdolgozni, leginkább Nyugat-Európának" – emelte ki. A MET igazgatója elmondta azt is, hogy az elmúlt két évtizedben kevesebbet fordítottak az energetikai cégek a hálózatok fejlesztésére, mint amennyit kellett volna, pedig nagyon nagy szükség van azok a berendezésekre, amelyek segítik a megújuló energia rendszerbe integrálását. Ezt a hátrányt most behozni látszanak ezen a beruházások, még ha most mindent gyorsabban is kell megvalósítani. Hozzátette: a MET Csoport mindig megtalálja a nehéz helyzetek megfelelő megoldást, és az ezekben rejlő üzleti lehetőségeket, így az energia-átmenetet segítő kihívásokra is lehetőségként tekint, amikre beruházásokkal és eszköz-fejlesztésekkel válaszol.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartásához és a csúcsidőszaki fogyasztás kiszolgálásához elengedhetetlen az energiatárolási kapacitás fejlesztése, "az irány jó, egyezik a kormányzati szándékkal". Ennek megfelelően a több mint egymilliárd forintos fejlesztést az állam is támogatta. Magyarország nem áll rosszul energetika terén, jelentősen nőtt például a naperőművek által termelt villamos energia hányada a teljes energiamixben, ezzel az elmúlt időszakban Magyarország a harmadik legnagyobb növekedést produkálta Európában Lengyelország és Finnország után. Mint mondta, ez csak a kezdet, sok a teendő még, további fejlesztésre van szükség, a többi között az energiatárolás területén. A miniszter arról is beszélt, hogy a kiegyenlítést szolgáló tárolókapacitások fejlesztése mellett a villamos energiahálózat irányíthatóságának javítása, valamint a megújuló erőművek és meglévő erőművek fejlesztése is kiemelt cél. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1990-től 2020-ig 34 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását, 2030-ra az 55 százalékot szeretnék elérni, 2050-re pedig a karbonsemlegesség a cél. Ehhez e jelenlegi energiafelhasználás 35-40 százalékát kitevő földgáz-felhasználást is csökkenteni kell megújuló energiaforrások alkalmazásával, mert a cél 2050-ig a 10%-os arány elérése, ami itthonról is kitermelhető, de a biogáz termelés fokozásával is biztosítható.

Kaderják Péter elmondta, hogy a Dunamenti Erőmű csatlakozásával már 52 tagot számlál a szervezet. A Szövetség célja, hogy ellássa a magyar akkumulátoripari értékláncban tevékenykedő társaságok érdekképviseletét, elősegítse a magyar akkumulátoripar fejlődését és európai integrációját, továbbá tagjainak érdekében működjön közre a Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030 végrehajtásában, az akkumulátoripari értékláncban tevékenykedő társaságok és a stratégia végrehajtásáért felelős kormányzati és intézményi szervek közötti szakmai együttműködés biztosításával. Napjaink egyik legnagyobb kihívása a világban a körforgásos, karbonsemleges gazdaság megteremtése. Kiemelt fontosságú feladat a hagyományos energiatermelés és a közlekedés "zöldítése", a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásával járó technológiák megújítása, amire jó példa az Erőműben zajló szisztematikus fejlesztés – fogalmazott az ügyvezető.

Magyarországra érkezett a világkörüli úton lévő Tesla Model X vontatatású, LONGI napelemes szárnyakkal működő SolarButterfly lakóautó, amelyet a magyar származású, Svájcban élő ötletgazda, Louis Palmer mutatott be, illetve prezentáció kertében beszámolt az eddigi úti élményekről. A 100%-ban megújuló energiával működő, svájci diákok által tervezett 18 méter hosszú lakókocsi 6 kontinensen 90 országot jár be 4 év alatt. Kizárólag napelemekkel termeli ki magának és az azt vontató elektromos Teslának a szükséges energiát, egy töltéssel 200 km-t tudnak megtenni.

A főképen (balról); Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Management Holding AG alelnöke, Dr. Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője, Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter és Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű Zrt. vezérigazgatója
AKTUÁLIS
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
2022-09-06 - Még nyár elején jött a felkérés Radócz Barna főszervezőtől a "Ráckeresztúri Csülök és Pálinka Fesztivállal" kapcsolatosan; szerette volna, ha zsűrizem az eseményt – így is történt.
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Ismét ingyenes tüdőszűrés
2022-09-23
Ingyenes tüdőszűrést szervez az Önkormányzat Százhalombattán a helyi lakosok számára október 7-től október 28-ig.

"Érzékenység, szolidaritás, párbeszéd"
2022-09-22
Sinka László szerint az önkormányzati munka lényegét a fent idézett szavakkal lehet a legjobban megragadni, ezen értékekre van leginkább szükség a mindennapokban. Az ÉSZKE önkormányzati képviselőjelöltje a százhalombattai 6. sz., dunafüredi egyéni választókerületben tartott lakossági fórumot szeptember 21-én.

Jótékonysági focitorna a legkisebbekért
2022-09-22
A dm és együttműködő partnerei 5 millió forinttal támogatják a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesületet

Kamarai küldöttgyűlés
2022-09-20
Az Országos Vagyonvédelmi Kamara Százhalombattán tartotta küldöttgyűlését szeptember 9-én. A küldöttek a többi között tárgyaltak a hamarosan esedékes tisztújítás részleteiről is.

Szüreti szomszédolás
2022-09-19
Több régiós település mellett, Százhalombatta is meghívást kapott a XVII. alkalommal megrendezett Tárnok Szüreti Mulatságra.

Időközi önkormányzati választás, 6. sz., dunafüredi egyéni választókerület
2022-09-19
Dr. Korcsmáros Iván képviselőjelölti bemutatkozója.

Kibérelt dobogó
2022-09-19
Arany-, ezüst -, és bronzérmet szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az ölbői F5-E hajóosztály Országos Bajnokságon, szeptember 17-18-án – számolt be az egyesület.

Ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot a Dunai Finomító
2022-09-19
Befejeződött a  százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa - tájékoztatott a MOL.

Időközi választás
2022-09-17
Öt jelölt indul Százhalombattán az időközi önkormányzati képviselő választáson a dunafüredi 6. számú egyéni választókerületben október 16-án.

Aradi Vértanúk Napja
2022-09-17
Megemlékezést tart a KÉSZ  és az 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat  Százhalombattán az óvárosi Szent László téren, október 6-án 18 órától. 

Pozitív változás a közétkeztetésben
2022-09-15
A százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott ebédre Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester, hogy felmérjék az étkeztetés minőségét, miután az önkormányzati fenntartású Városi Családsegítő és Gondozási Központ vette át a feladatot július 1-jével.

Együtt volt a város
2022-09-15
Ismét háromnapos közösségi ünnepet tartottak Százhalombattán szeptember 9-11-e között. A Battai Napokon színvonalas könnyűzenei koncertek, operett slágerek, gyerek, sport- és családi programok, vidámpark, kézművesek, borfalu, gasztronómiai és kirakodóvásár, valamint főzőverseny várta a nagyszámú érdeklődőt.

Közös ügyek
2022-09-15
 A Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium munkaértekezletén találkozott Vezér Mihály polgármester Lászlóné Garaguly Anikó szakmai igazgatóhelyettes, újonnan megbízott igazgatóval és munkatársaival szeptember 14-én.

Eseménydús augusztus - polgárőr beszámoló
2022-09-15
A százhalombattai polgárőrök számos szolgálatot teljesítettek a nyár utolsó hónapjában is.

Rezsi kedvezmény a többgenerációs házaknak. Komoly önkormányzati takarékossági intézkedések szükségesek
2022-09-14
Nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron az egy mérőórás, többgenerációs házban élők a szeptember 9-én kiadott kormányrendelet értelmében. Az intézkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve az Önkormányzatot érintő rezsiár-emelkedésről tájékoztatott Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere szeptember 13-án.

Fájó hazai vereség
2022-09-13
Három góllal, 22-19 –re kikapott a Százhalombattai KE az Agrofeed ETO UNI Győr együttesétől az NB/I férfi kézilabda bajnokság szeptember 10-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai vezetője.

Harminc év a "köz" szolgálatában
2022-09-11
Három, önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat köszöntött Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a jubileum alkalmából szeptember 7-én.

Véradás
2022-09-11
A Magyar Vöröskereszt véradást szervez az Érdi Rendőrkapitányságon 2022. szeptember 28-án 10.00-14.00 óra között.

Román Diaszpóra Napja
2022-09-10
 Az idén 12. alkalommal tartotta meg a Román Nemzetiségi Önkormányzat az ünnepet Százhalombattán az óvárosi szerb klubban, augusztus 27-én.

Szépkorúan is jókedvvel élni
2022-09-10
Vezér Mihály polgármester otthonában köszöntötte a 90 éves Pavlicsek Lászlónét, aki az Óvárosban él családjával. A virágcsokor mellé átadta a miniszterelnöki köszöntő emléklapot is.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.