2022. szeptember 25. - Eufrozina napja
Vasárnap
Min:12°
Max:14°
Hétfő
Min:12°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:15°
Szerda
Min:8°
Max:18°
Csütörtök
Min:12°
Max:15°
Önkormányzat

"Sokkal több dolog köt minket össze, mint ami szétválaszt"
2022-08-23 - A többi között ezen gondolat jegyében hangsúlyozta az összefogás fontosságát Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere az augusztus 20-i városi ünnepségen. A műsorral egybekötött rendezvényen megemlékeztek a Szent István királyhoz köthető államalapításról és az Új Kenyér ünnepéről.
A kiszámíthatatlan időjárás miatt nem az eredetileg tervezett főtéri színpadon, hanem a Barátság Kulturális Központban került sor az ünnepi műsorra és a kenyérszentelésre. Közreműködött a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, Zsikó Zsuzsanna és Lakatos Áron népdalénekesek, Nagy Péter János színművész és kárpátaljai magyar népművészek. A musical gálát Baranyai Annamária, Bot Gábor, Nagy Balázs és Pesák Ádám, a Madách Színház művészeinek előadásában láthatta a közönség,
Az új kenyeret Wéber Tamás lelkipásztori kisegítő, Sárosi Gábor református lelkész és Káplán Pál szerb ortodox parókus áldotta és szentelte meg.

Augusztus 20. egyben a magyar katolikus egyház egyik főünnepe. Szent István augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ugyanis erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ezen a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.
Az 1990-es első szabad választások nyomán létrejött Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé.

Vezér Mihály ünnepi beszédében szólt arról, hogy rendkívüli időket élünk; sok nehézséggel kellett megküzdeni a covid járvány alatt az elmúlt két évben, folyamatos megterhelést jelent a szélsőséges időjárás, a szomszédban zajló háború pedig újabb kihívásokat jelent. Két nagy világrendszer, a kelet és a nyugat ütközőzónájába került Európa, amely elhivatottan kiáll a szolidaritás és szabadság mellett.
Nagyon sok okunk van a közösségi találkozásokra, amelyek révén erősíthetjük egymásban a jövőbe vetett hitünket. A közös múltunk határozza meg a jövőnket, aminek alakításáért nagyon sokat kell együtt tenni. A mostani fenyegető inflációs gazdasági helyzetben kiemelt szerepe van a szolidaritásnak, egymás megerősítésének – fogalmazott a városvezető. Tudomásul kell venni, hogy csak arra a közösségre számíthatunk, aminek a tagja vagyunk; az Európai Unió, és a magyar nemzet, amelyhez a legszorosabban kötődünk. Egy hús, egy vér vagyunk határainkon innen és túl, közösek az örömeink és az ünnepeink is. Az élet sok kihívást hozhat elénk, amiket csak összefogással győzhetünk le; ez így volt régen is – hangsúlyozta Vezér Mihály.
Amikor István király neve napján a dicső tettekre emlékezünk, soha ne felejtsük el, hogy annál nem vagyunk nehezebb helyzetben, mint amikor neki kellett döntenie a helyes útról. A keleti és a nyugati hatalom küzdött a Közép-európai befolyás megszerzéséért, a magyarok a két pólus között helyezkedtek el. Dönteni kellett, hogy hova tartozzunk, és végül a nyugathoz való csatlakozás alapozta a meg a továbbélés lehetőségét. István király nagyon erős kézzel leszámolt az ősi pogány vallással, és felvette a nyugati kereszténységet. Mindig a békére törekedett, hosszú uralkodása alatt azonban ez alig adatott meg, sok háborút kellett megvívnia. Az államhatalom megerősítése érdekében külső és belső ellenséggel kellett szembenézi.
A mai modern állami berendezkedés is az általa lerakott alapokon nyugszik. Megerősítette a központi hatalmat, királyi birtokká tette az ország nagy részét, és a területeket felosztotta a védekezésben részt vevő hűbéresek között. Állami hivatalokat, ispánságokat létesített. Gazdasági téren is reformokat vezetett be; ezüst dénárt veretett, kivetette az állami és az egyházi adót, a tizedet és a kilencedet. Két fontos törvénykönyv is fűződik a nevéhez, amelyeket halála után kodifikáltak. Megerősítette az egyház hatalmát, azáltal, hogy minden tízedik településnek templomot kellett építenie, illetve el kellett tartania az ott szolgáló papot. A templomok egyúttal erődként is szolgáltak a keletről betörő népek ellen. A nyugathoz való csatlakozás biztosította az ország fennmaradását és továbbélését. István király példát mutatott arra, hogy úrrá lehetünk a minket fenyegető nehézségeken.
A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Százhalombattán a gondoskodó, állampolgárbarát önkormányzat továbbra sem hagyja magára a gondokkal küzdő embereket. Fontos ugyanakkor, hogy a városvezetés tudjon a nehézségekről, jelezzék azokat a lakosok. Meggyőződésének adott hangot, hogy együtt leküzdhetőek a külső körülmények által előidézett kihívások. Ehhez elengedhetetlen, hogy magyar a magyarban soha ne ellenséget, hanem partnert lásson. A világnézeti, vallási és egyéb különbségeket félre kell tenni, "sokkal több dolog köt minket össze, mint ami szétválaszt" – zárta gondolatait Vezér Mihály.

AKTUÁLIS
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
2022-09-06 - Még nyár elején jött a felkérés Radócz Barna főszervezőtől a "Ráckeresztúri Csülök és Pálinka Fesztivállal" kapcsolatosan; szerette volna, ha zsűrizem az eseményt – így is történt.
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Testnevelői konferencia Százhalombattán
2022-09-25
"Az úszásoktatás jelentősége és lehetőségei a mindennapos testnevelésben" címmel tartott konferenciát a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete a Barátság Kulturális Központban szeptember 23-24-én.

Ismét ingyenes tüdőszűrés
2022-09-23
Ingyenes tüdőszűrést szervez az Önkormányzat Százhalombattán a helyi lakosok számára október 7-től október 28-ig.

"Érzékenység, szolidaritás, párbeszéd"
2022-09-22
Sinka László szerint az önkormányzati munka lényegét a fent idézett szavakkal lehet a legjobban megragadni, ezen értékekre van leginkább szükség a mindennapokban. Az ÉSZKE önkormányzati képviselőjelöltje a százhalombattai 6. sz., dunafüredi egyéni választókerületben tartott lakossági fórumot szeptember 21-én.

Jótékonysági focitorna a legkisebbekért
2022-09-22
A dm és együttműködő partnerei 5 millió forinttal támogatják a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesületet

Kamarai küldöttgyűlés
2022-09-20
Az Országos Vagyonvédelmi Kamara Százhalombattán tartotta küldöttgyűlését szeptember 9-én. A küldöttek a többi között tárgyaltak a hamarosan esedékes tisztújítás részleteiről is.

Szüreti szomszédolás
2022-09-19
Több régiós település mellett, Százhalombatta is meghívást kapott a XVII. alkalommal megrendezett Tárnok Szüreti Mulatságra.

Időközi önkormányzati választás, 6. sz., dunafüredi egyéni választókerület
2022-09-19
Dr. Korcsmáros Iván képviselőjelölti bemutatkozója.

Kibérelt dobogó
2022-09-19
Arany-, ezüst -, és bronzérmet szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az ölbői F5-E hajóosztály Országos Bajnokságon, szeptember 17-18-án – számolt be az egyesület.

Ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot a Dunai Finomító
2022-09-19
Befejeződött a  százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa - tájékoztatott a MOL.

Időközi választás
2022-09-17
Öt jelölt indul Százhalombattán az időközi önkormányzati képviselő választáson a dunafüredi 6. számú egyéni választókerületben október 16-án.

Aradi Vértanúk Napja
2022-09-17
Megemlékezést tart a KÉSZ  és az 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat  Százhalombattán az óvárosi Szent László téren, október 6-án 18 órától. 

Pozitív változás a közétkeztetésben
2022-09-15
A százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott ebédre Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester, hogy felmérjék az étkeztetés minőségét, miután az önkormányzati fenntartású Városi Családsegítő és Gondozási Központ vette át a feladatot július 1-jével.

Együtt volt a város
2022-09-15
Ismét háromnapos közösségi ünnepet tartottak Százhalombattán szeptember 9-11-e között. A Battai Napokon színvonalas könnyűzenei koncertek, operett slágerek, gyerek, sport- és családi programok, vidámpark, kézművesek, borfalu, gasztronómiai és kirakodóvásár, valamint főzőverseny várta a nagyszámú érdeklődőt.

Közös ügyek
2022-09-15
 A Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium munkaértekezletén találkozott Vezér Mihály polgármester Lászlóné Garaguly Anikó szakmai igazgatóhelyettes, újonnan megbízott igazgatóval és munkatársaival szeptember 14-én.

Eseménydús augusztus - polgárőr beszámoló
2022-09-15
A százhalombattai polgárőrök számos szolgálatot teljesítettek a nyár utolsó hónapjában is.

Rezsi kedvezmény a többgenerációs házaknak. Komoly önkormányzati takarékossági intézkedések szükségesek
2022-09-14
Nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron az egy mérőórás, többgenerációs házban élők a szeptember 9-én kiadott kormányrendelet értelmében. Az intézkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve az Önkormányzatot érintő rezsiár-emelkedésről tájékoztatott Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere szeptember 13-án.

Fájó hazai vereség
2022-09-13
Három góllal, 22-19 –re kikapott a Százhalombattai KE az Agrofeed ETO UNI Győr együttesétől az NB/I férfi kézilabda bajnokság szeptember 10-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai vezetője.

Harminc év a "köz" szolgálatában
2022-09-11
Három, önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat köszöntött Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a jubileum alkalmából szeptember 7-én.

Véradás
2022-09-11
A Magyar Vöröskereszt véradást szervez az Érdi Rendőrkapitányságon 2022. szeptember 28-án 10.00-14.00 óra között.

Román Diaszpóra Napja
2022-09-10
 Az idén 12. alkalommal tartotta meg a Román Nemzetiségi Önkormányzat az ünnepet Százhalombattán az óvárosi szerb klubban, augusztus 27-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.