2022. november 27. - Virgil napja
Vasárnap
Min:3°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:1°
Max:5°
Szerda
Min:1°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Jegyzet

Rudi Bácsi
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Mint frissen megbízott önkormányzati képviselőjelölt igyekeztem összeszedni a megfelelő mennyiségű (14 db), akkor még kopogtató cédulát. Az első órában összejött a mennyiség, de annyira tetszett a siker, hogy úgy döntöttem végigmegyek a választókerületen. Lépcsőházról lépcsőházra, ajtótól ajtóig, embertől emberig haladtam. Három hét alatt mindenkihez eljutottam. Sok mindent láttam ezalatt a három hét alatt. Azt hittem, hogy 30 évesen már mindenen túl vagyok, kivétel az apaság. Hát sok mindenben tévedtem. A temérdek furcsaság, ahogyan emberek élnek egy háztömbben, sokuk tömeges magányban, nekem új volt. Illetve tudtam, hogy létezik ez az élethelyzet, sokat hallottam róla, de egészem más ezt a saját szemmel látni.
Mindent összevetve a legnagyobb meglepetést Rudi Bácsi ajtónyitása okozta, illetve ami egy hosszú, és a kölcsönös tiszteleten alapuló furcsa barátság kezdetét jelentette. Szóval kopogtattam, Rudi bácsi kinyitotta az ajtót, én köszöntem, ahogyan illik, és belekezdtem a kántálásba: "Jó napot kívánok! Tiszteletem! Szalai Attila a nevem, és szeretnék indulni itt...." A mondatot nem tudtam befejezni. Rudi bácsi megvető és méregető pillantásai közepette, szavamba vágva ennyit mondott: "Mit akar maga itt? Még érettségije sincs!" És ezzel úgy becsapta előttem az ajtaját, hogy Rudi bácsi lakásának illata az arcomba vágott, a huzat még rövid hajamat is megmozgatta a fejem tetején. Néztem egy darabig, és nem értettem; mi baja velem ennek az embernek? Soha életemben két rossz szót nem szóltunk egymáshoz.
Pár héttel a nyertes választások után elhatároztam, hogy utána járok Rudi bácsi rosszallásának. Néha összefutottunk az utcán, én kissé provokatív szándékkal, de nagyon udvariasan köszöntem, Rudi bácsi meg mormogva valamit az orra alatt továbbment. Hogy most ez köszönés volt-e, vagy átokszórás, azt a mai napig nem tudom. Viszont elhatároztam, hogy ennek az embernek megpróbálom elnyerni a tiszteletét. Mert, ha a legelutasítóbb ember elismer, akkor nagyon valószínű, hogy jól végzem a munkámat.
Telt múlt az idő és eljött a 2002-es önkormányzati választás is. Körülöttem szinte mindenkit lecseréltek, a tíz választókerületből egyedül engem nem sikerült leváltani. A mai napig nem tudom, hogy miért? Talán a teljesítményem miatt? Talán a mindenki számára kimutatott jó szándékom miatt? Rudi bácsi elkezdett visszaköszönni, és csodák csodája egyszer megszólított, hogy beszélgetni szeretne velem, és ha van időm, menjek fel hozzá. Munka után fel is mentem hozzá még az nap, mert nagyon érdekelt, hogy mit szeretne.
Csöngetés, ajtónyitás, köszönés, cipő le, és irány a nagyszobai fotel. Rudi bácsi zavarban volt, kerülte a tekintetemet, nehezen kezdett bele a mondandójába. Hogy megkönnyítsem a dolgát, udvariassági kérdések tucatjaival árasztottam el. Azért, ha nehezen is, de a tisztességben megöregedett büszke értelmiségi összeszedve magát rám nézett, és csak annyit mondott: "Attila! Ne haragudjon!"
Most én éreztem magam kellemetlenül. Egy idős ember bocsánatot kér? Tőlem? Igyekeztem csökkenteni Rudi bácsi zavarát, és minden félét elkezdtem beszélni, de Rudi bácsi nem tágított a témától. Elmondta, hogy tévedett, és ha valaki téved, azt fel kell vállalni és tanulni belőle, független attól hány éves az ember. Aztán elkezdett magáról mesélni. Gyerekkor, tanulmányok, család stb. Egy órát voltam nála, és – ha lehet ilyen mondani – összebarátkoztunk. Ezek után szinte hetente beszéltünk személyesen vagy telefonon.
Ismét telt múlt az idő, és a szokásos heti "megbeszélésünket" egy "rendkívüli" ülés szakította meg, amit Rudi bácsi drámai hangon kezdeményezett. Kicsit ideges voltam emiatt, mert nem tudtam mit szeretne. Szomorúan fogadott, és nehezen is kezdett a mondandójába. Elköszönt!
Rudi bácsi szerződést kötött egy idősek otthonával egy közeli településen. Nem beszél róla, de nagyon valószínű, hogy valami komoly gond lehetett a családban, ha nem tudnak, vagy akarnak róla gondoskodni idős korában. Rudi bácsi már nincs köztünk! Hiányzik!
Szalai Attila, önkormányzati képviselő

AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Az áldozatos munkáért
2022-11-12
Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Zümi vagyok, indulhatunk?!
2022-11-11
Második alkalommal született döntés a Százhalombattai Arany János Iskola és Gimnáziumban arról, hogy részt veszünk a "Programozás és digitalizálás gyermekek és fiatalok számára Európában – Meet and Code" című eseményen.

Szociális Munka Napja
2022-11-10
Köszönet a szociális munkáért.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.