2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:2°
Szombat
Min:2°
Max:12°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Jegyzet

Rudi Bácsi
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Mint frissen megbízott önkormányzati képviselőjelölt igyekeztem összeszedni a megfelelő mennyiségű (14 db), akkor még kopogtató cédulát. Az első órában összejött a mennyiség, de annyira tetszett a siker, hogy úgy döntöttem végigmegyek a választókerületen. Lépcsőházról lépcsőházra, ajtótól ajtóig, embertől emberig haladtam. Három hét alatt mindenkihez eljutottam. Sok mindent láttam ezalatt a három hét alatt. Azt hittem, hogy 30 évesen már mindenen túl vagyok, kivétel az apaság. Hát sok mindenben tévedtem. A temérdek furcsaság, ahogyan emberek élnek egy háztömbben, sokuk tömeges magányban, nekem új volt. Illetve tudtam, hogy létezik ez az élethelyzet, sokat hallottam róla, de egészem más ezt a saját szemmel látni.
Mindent összevetve a legnagyobb meglepetést Rudi Bácsi ajtónyitása okozta, illetve ami egy hosszú, és a kölcsönös tiszteleten alapuló furcsa barátság kezdetét jelentette. Szóval kopogtattam, Rudi bácsi kinyitotta az ajtót, én köszöntem, ahogyan illik, és belekezdtem a kántálásba: "Jó napot kívánok! Tiszteletem! Szalai Attila a nevem, és szeretnék indulni itt...." A mondatot nem tudtam befejezni. Rudi bácsi megvető és méregető pillantásai közepette, szavamba vágva ennyit mondott: "Mit akar maga itt? Még érettségije sincs!" És ezzel úgy becsapta előttem az ajtaját, hogy Rudi bácsi lakásának illata az arcomba vágott, a huzat még rövid hajamat is megmozgatta a fejem tetején. Néztem egy darabig, és nem értettem; mi baja velem ennek az embernek? Soha életemben két rossz szót nem szóltunk egymáshoz.
Pár héttel a nyertes választások után elhatároztam, hogy utána járok Rudi bácsi rosszallásának. Néha összefutottunk az utcán, én kissé provokatív szándékkal, de nagyon udvariasan köszöntem, Rudi bácsi meg mormogva valamit az orra alatt továbbment. Hogy most ez köszönés volt-e, vagy átokszórás, azt a mai napig nem tudom. Viszont elhatároztam, hogy ennek az embernek megpróbálom elnyerni a tiszteletét. Mert, ha a legelutasítóbb ember elismer, akkor nagyon valószínű, hogy jól végzem a munkámat.
Telt múlt az idő és eljött a 2002-es önkormányzati választás is. Körülöttem szinte mindenkit lecseréltek, a tíz választókerületből egyedül engem nem sikerült leváltani. A mai napig nem tudom, hogy miért? Talán a teljesítményem miatt? Talán a mindenki számára kimutatott jó szándékom miatt? Rudi bácsi elkezdett visszaköszönni, és csodák csodája egyszer megszólított, hogy beszélgetni szeretne velem, és ha van időm, menjek fel hozzá. Munka után fel is mentem hozzá még az nap, mert nagyon érdekelt, hogy mit szeretne.
Csöngetés, ajtónyitás, köszönés, cipő le, és irány a nagyszobai fotel. Rudi bácsi zavarban volt, kerülte a tekintetemet, nehezen kezdett bele a mondandójába. Hogy megkönnyítsem a dolgát, udvariassági kérdések tucatjaival árasztottam el. Azért, ha nehezen is, de a tisztességben megöregedett büszke értelmiségi összeszedve magát rám nézett, és csak annyit mondott: "Attila! Ne haragudjon!"
Most én éreztem magam kellemetlenül. Egy idős ember bocsánatot kér? Tőlem? Igyekeztem csökkenteni Rudi bácsi zavarát, és minden félét elkezdtem beszélni, de Rudi bácsi nem tágított a témától. Elmondta, hogy tévedett, és ha valaki téved, azt fel kell vállalni és tanulni belőle, független attól hány éves az ember. Aztán elkezdett magáról mesélni. Gyerekkor, tanulmányok, család stb. Egy órát voltam nála, és – ha lehet ilyen mondani – összebarátkoztunk. Ezek után szinte hetente beszéltünk személyesen vagy telefonon.
Ismét telt múlt az idő, és a szokásos heti "megbeszélésünket" egy "rendkívüli" ülés szakította meg, amit Rudi bácsi drámai hangon kezdeményezett. Kicsit ideges voltam emiatt, mert nem tudtam mit szeretne. Szomorúan fogadott, és nehezen is kezdett a mondandójába. Elköszönt!
Rudi bácsi szerződést kötött egy idősek otthonával egy közeli településen. Nem beszél róla, de nagyon valószínű, hogy valami komoly gond lehetett a családban, ha nem tudnak, vagy akarnak róla gondoskodni idős korában. Rudi bácsi már nincs köztünk! Hiányzik!
Szalai Attila, önkormányzati képviselő

AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.