2022. június 29. - Péter, Pál napja
Szerda
Min:21°
Max:36°
Csütörtök
Min:21°
Max:36°
Péntek
Min:18°
Max:36°
Szombat
Min:15°
Max:32°
Vasárnap
Min:18°
Max:34°
Kultúra, Oktatás

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában - írta: Kovács Attila
2022-05-22 - A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.
A városvezető előrebocsájtotta, hogy a sikerek mindig a kollektív munka eredményének voltak a gyümölcsei, az esetelegesen kevésbé optimális döntések az ő vállát nyomják. Felidézte, hogy a harminckét évből huszonnyolc éve tevékenykedik polgármesterként – a 2002 és 2006 közötti ciklus kivételével – a sors, illetve a választók akaratából. Nagyon nagy kihívást jelentett, hogy olyan elődök munkáját kellett folytatni, mint Csenterics Sándor a Dunamenti Erőmű alapító igazgatója, Rátosi Ernő a DKV vezérigazgatója, vagy Szekeres József tanácselnök.
A bevezető gondolatok után az előadás az életpálya legfőbb állomásait számba vevő "leltár" ismertetésével folytatódott.
Vezér Mihály felidézte, hogy a város egyik jeles eseménye volt a helyi televízió megalapítása még a rendszerváltozás előtt, azóta már kábelhálózat is kiépült.
A szűkös pénzügyi források miatt elkerülhetetlen volt a helyi adók bevezetése, ami kezdetben feszültséget okozott a helyi vállaltok és az önkormányzat között. Az intézkedésnek köszönhetően sikerült kilábalni a csőd közeli helyzetből, stabilizálódott a költségvetés. Ennek fontos eleme volt az is, hogy ’92-ben a MOL-tól, majd később az Erőműtől részvényeket igényelt a város.
A beruházásoknál Százhalombatta korát megelőzve, még a tanácsi rendszerben is gyakorlatilag közbeszerzés alapján választotta ki a kivitelezőket. A fejlesztések során megépült Dunafüreden a Városi Családsegítő Központ, illetve kiépült a szennyvízcsatorna a városrészben. Az önkormányzatnak jutányos áron sikerült mintegy 100 lakást vásárolnia az OTP-től, amiket értékesítettek a helyi lakosok számára. Tüske László felügyeletével befejezték az egykori IV. számú – ma már 30 éves Kőrösi – általános iskola építését, amit korábban a pénzhiány hátráltatott. A piac és a bevásárlóközpont ’94-ben épült meg.
Nagy megtiszteltetés és életre szóló élmény volt a régészeti park felavatása Göncz Árpád részvételével 1996-ban. A köztársasági elnök egy napot töltött a városban.
Jelentős összeget adott az önkormányzat a szerb templom felújítására, továbbá kerékpárutak és járdák létesültek település szerte ’94 és ’96 között.
Százhalombatta elnyerte a "Nemzeti Sportváros" címet 1997-ben, azóta is ehhez méltó sportélet folyik a városban.
Néhány év alatt több mint 1 milliárd forintot költöttek a hőközpontok korszerűsítésére, ami jelentős energia megtakarítást eredményezett.
A lelki fejlődés még fontosabb, mint a fizikai – fogalmazott Vezér Mihály, ennek jegyében szentelték fel a Makovecz Imre által tervezett Szent István templomot 1996-ban, három évvel később pedig a Finta József által megálmodott református templomot.
Fontos mérföldkő volt 2000-ben az ipari park létrehozása, első ütemben 74 hektáron. Többen vitatták ennek létjogosultságát a nagyüzemek jelenlétére, illetve arra hivatkozva, hogy megkésett a beruházás a hasonló térségi létesítmények miatt.  Az idő azonban igazolta, hogy jó döntés született, mára ugyanis kibővített területen, mintegy 1600 főnek munkát, a városnak pedig iparűzési adót biztosítva működik a park.
Kiépült az Urbárium II. városrész, azonban túl szűk telekszerkezettel, amit a lakhatási igények kielégítése kényszerített ki. Nagy jelentőségű fejlesztés volt 112 bérlakás felépítése az Erkel körúton 2002-ben, a beruházás 980 millió pályázati és mintegy 30 millió forintos önkormányzati forrásból valósult meg. Szintén ebben az évben, még az önkormányzati választás előtt, közel 200 millió forintos elnyert pályázati forrásból 48 telket alakítottak ki a Fogoly utcában. Az ingatlanok értékesítése komoly nyereséget hozott a városnak.
A nagyszámban beköltöző fiatal családok számára kialakították a Kocsány-kerti és a Csónakos lakóparkot szintén 2002-ben. Ezen időszakban épült ki Matta-kert, a lakókerület zsúfoltságának enyhítésére igyekszik megoldást találni a jelenlegi vezetés. A Városkapu Üzletház és a Tesco is ebben a ciklusban létesült.
Az önkormányzat megvásárolta a téglagyárat, azonban a hatósági tiltás miatt semmilyen változtatást nem lehet eszközölni a területen.
A további ütemben megépült az először átmeneti, majd mára az igényekhez igazodva, 56 fő részére bentlakásos ellátást biztosító Idősek Gondozóháza.
A polgármester megemlítette az egykor népszerű Rádió 6-ot, amelynek lejárt a frekvenciaengedélye 2014-ben, és nem volt kérdéses, hogy az új pályázaton a konkurens szomszéd várossal szemben már nem nyerhetett a működtető battai önkormányzati cég.
Népszerű a lakosság körében a dunafüredi közösségi ház, csakúgy, mint a Városi, illetve a mellette lévő Szalai János Uszoda. Megjegyezte, hogy Százhalombattán kimagasló az egy főre jutó vizes-felület négyzetméter aránya.  
Sokáig szégyenfolt volt a betonkeverő üzem, amelyet tárgyalások nyomán sikerült felszámolni a 2006-os polgármesteri ciklusa elején.
A városközpont kiépítésének része volt a mentőállomás Urbáriumban kialakított új épületbe való költöztetése, a Rubik tér kialakítása, a CBA megépítése, valamit a főtér megújulása. Bár politikai vitát váltott ki, hogy az előző rendszerben regnáló Szekeres József nevét vegye fel az újonnan megépült rendezvényközpont, végül azonban sikerült még életében munkásságához méltó gesztust gyakorolni a volt tanácselnök felé. A központi beruházás részeként 86 lakás és mélygarázs épült a látványelemekkel ellátott, új arculatú Szent István téren. Teljesen felújították a kulturális központot és megújult a Városháza külseje.
Jelentős beruházás volt a vasútállomásnál kialakított buszparkoló és váró. Vezér Mihály reményét fejezte ki, hogy sikerül majd elérni, hogy az uniós beruházásban felújított vasútállomás aluljáróján keresztül elérhető legyen az ipari park.
Szólt arról is, hogy kormányablak helyiséget alakított ki az önkormányzat, illetve, hogy fontos fejlesztés volt az 1 milliárd forintos pályázati forrásból megvalósuló biológiai szennyvíztisztító.
Új blokkot kapott az egészségügyi központ a harmadik ciklus elején, és nagy vívmány volt, hogy létrejött az államilag finanszírozott egynapos sebészet 2002 és 2006 között.
A jövő nagy feladata az állami forrásból megvalósítandó új, többfunkciós sportcsarnok megépítése, illetve az Arany iskola udvarán épülő – oktatási, egyesületi és tömegsport igényeket is kielégítő – kosárcsarnok befejezése.
Vezér Mihály kiemelte, hogy a prosperitás záloga a többi között a mások iránti, befogadáson alapuló tisztelet, ami mindig is jellemző volt Százhalombattára.
Az elődadás után közel egyórás kötetlen beszélgetés bontakozott ki, amely során a polgármester válaszolt a hallgatóság kérdéseire.
Kovács AttilaNyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
2022-05-31 - Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
2022-06-28
 A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a százhalombattai önkormányzat a Százhalom Egészségügyi Központban. Az idei évben – a képviselő-testület döntése értelmében – Dr. Máté Edit gyermekorvos kapta a "Semmelweis Díjat".

Hősies futás
2022-06-28
Sikeresen teljesítették a rácalmási Szigetfutás 11.2 km-es távját a SZVISE futói június 26-án.

Továbbjutást érő bronzérem
2022-06-28
A harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai VUK SE U9-es labdarúgócsapata az Almásfüzitőn rendezett Summer Cup tornán, ezzel kvalifikálta magát a rangos, ausztriai Champions Trophy-ra.

Sport-fogadás
2022-06-27
A százhalombattai sportegyesületeket, köztük a továbbra is az NB I/B-ben játszó SZKE férfi kézilabdacsapatát látta vendégül az önkormányzat a kulturális központban, június 23-án.

Szívtől szívig
2022-06-26
Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".

Kiváló tanulók és versenyeredmények
2022-06-25
A hagyományokhoz híven a százhalombattai önkormányzat idén is díjazta a kiemelkedő eredményeket elért diákokat a Polgármesteri Hivatal dísztermében június 23-án. "Kiváló Tanulmányi Eredményért Díjban" 13 diák részesült, "Tanulmányi Versenyekért Díjat" egyéni eredményéért 41, csapatteljesítményéért 78 tanuló kapott, továbbá 40 felkészítő tanár jutalomban részesült. Az elismeréseket Vezér Mihály polgármester adta át.

Évadzáró az Őszidőnél
2022-06-22
Ünnepi rendezvényt tartott a nyári szünete készülve Százhalombatta egyik legnagyobb létszámú nyugdíjas klubja június 17-én. Az Őszidő meghívásának eleget téve, az eseményre ellátogatott Vezér Mihály polgármester is.

Zöldhulladék szállítás rendje
2022-06-22
A Szákom Kft. szerződés szerint városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez Százhalombattán a lakosság részére, március 1-je és november 30- a között.

Rendőrségi strandkampány és épületbemutató
2022-06-19
Két programmal várja az érdeklődőket az Érdi Rendőrkapitányság az országos bűnmegelőzési, illetve toborzó kampány keretében júniusban.

Kiemelt díjazott lett a százhalombattai Szivárvány Óvoda csoportja
2022-06-19
"Legjobbak a jók között" díjat nyertek el alkotásaikkal és cselekedeteikkel az Csillag csoport óvodásai az országos "Tégy jót, varázsolj mosolyt!" gyerekpályázaton

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?
2022-06-19
"Házi feladat" a nyugalomért

Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13
Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.

Két-két arany- és bronzérem az emlékversenyen
2022-06-11
Forrai Csaba, a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub tagja jóvoltából újból kiírták a Tóth István Modellvitorlás Emlékversenyt a velencei tavon június 4. és 6. között – derül ki a battai egyesület beszámolójából.

Mozgalmas hónap - Polgárőr beszámoló
2022-06-09
A májusi hónapot a Városi Gyermeknap és az 1-jei ünnepségsorozat biztosításával kezdték a százhalombattai polgárőrök, a rendezvények eseménymentesen zajlódtak le.

A nemzetnek nincs határa
2022-06-09
Százhalombattán is megemlékeztek a Magyarország területét megcsonkító, 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Köszönet a pedagógusoknak
2022-06-08
Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték Százhalombattán a városi intézmények munkatársait a kulturális központban június 3-án.

Újabb alapítványi adományozás
2022-06-07
Kilenc-kilenc darab táblagépet adott át a Remény Bajnoka Alapítvány a százhalombattai Arany János és az Eötvös iskola részére.

Projektbeszámoló
2022-06-07
Az Erasmus+ "Self-awareness: Embrace Yourself, Embrace the World" nevű, önismeretet feldolgozó projekt három évének záróeseményére került sor az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnáziumban május 9-13. között diákcsereprogram formájában.

Egyes - '55
2022-06-07
Ötvenötödik születésnapját ünnepelte a százhalombattai 1. Számú Általános Iskola május 20-án. A jubileum alkalmából a diákok a kulturális központban előadással is felidézték az iskola múltját.    

Több, mint győzelem - Megvan az első négy
2022-06-07
36-31-re nyert Százhalombattai KE hazai pályán a Mezőkövesd ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában június 4-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.  

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.