2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Kultúra, Oktatás

Ismét a Szegedi Tudósakadémián járt az Arany János Gimnázium biológus csapata
2022-04-13 - Az egykori Szegedi Tudósakadémia immáron Nemzeti Tudásképző Akadémia néven a covid19 betegséghullámai után másodszor nyitotta meg kapuit a középiskolás diákok előtt. 
Létrehozója a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány, melyhez immáron az SZTE mellett Debrecen, Budapest, Pécs egyetemei is csatlakoztak, így vált 2021-ben országossá az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott program. Ennek célja, hogy a középiskolás tanulók természettudományos látókörét, perspektíváit bővítsék, ezzel motiválva - főképpen hazai téren - a tanulmányaikat. A programban évente 150 magyar középiskola kb. 1500-2000 természettudós diákja, 150 tanára és mintegy 200 egyetemista hallgató és kutató vesz részt. Az április eleji multigenerációs tehetséggondozó programon országosan közel 300 tehetséges biológus gimnazista vett részt, köztük a battai Arany Iskolából 4 fő 9-10. osztályos tanuló.
A Nobel díjas és más eredményeket felmutató tudósok, az őket követő egyetemisták elkötelezett, sokszor egy egész életet felölelő kutató munkáit megismerni, a nehézségekről, eredményekről, küzdelmekről hallani, mindenkiből tiszteletet, csodálatot vált ki. Az üzenet Dr. Hegyi Péter programigazgató fogalmazta meg: "Az életben rengeteg falba fogsz ütközni. Fel kell készülni arra, hogy mindenáron átjuss a másik oldalára. Feladni nem szabad!"
A programok között fantasztikus, az ember gyógyítását megalapozó, vagy előre vivő neurobiológiai, neurofiziológiai kutatásokról hallhattunk előadást, közvetlenül Nobel díjas tudósoktól, pl. Aaron Ciechanover, Erwin Neher, Kurt Wütrich, továbbá egyetemi előadóktól (Szeged, Pécs, Debrecen, Amszterdam), valamint az év legtehetségesebb egyetemi hallgatóitól. A téma minden esetben a molekuláris biológia szintjét érintette: a DNS, RNS, fehérjemolekulák élete, az emberi idegrendszer sejtszintű kommunikációja pl. az idegsejtek kapcsolatainak működése: szinapszisok, neurotranszmitterek, gátló, serkentő anyagok körül forgott. Szó volt még a neuronok membránfolyamatainak elektrofiziológiájáról, a működésbeli problémák okairól, pl. epilepszia, Alzheimer kór, Parkinson-kór, Dystonia, ezek lehetséges gyógyításáról.
A tudományos kutatási eredmények meghallgatása mellett kísérletekre is sor került, pl. a Szegedi Sportcsarnokban szimultán laboratóriumi gyakorlat: gél-elektroforézist végezhettek el a gyerekek.
Természetesen a csodálatos vendéglátó város, Szeged megismerésére is kaptunk előre szervezett, játékos lehetőséget, így a város leghíresebb épületeit, tereit is megismerhettük. A hihetetlen mennyiségű új neurobiológiai információ mellett angol nyelvi szakmai ismereteink is bővültek, hiszen minden előadást angol nyelven hallgattunk. Mindemellett napi mozgásunk is rendben volt, hiszen hosszabb sétával értük el a szálláshelytől az előadások helyszínét, így ez 6-8 km távot jelentett naponta.
A Szegedi Tudósakadémián, amit éreztünk, az alábbiakban lehet megfogalmazni: "Célozd meg a Holdat és ha elvéted is a csillagok közt landolsz!"
Horváthné dr. Hidegh Anikó, Arany János Általános Iskola és Gimnázium


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.