2022. augusztus 10. - Lőrinc napja
Szerda
Min:18°
Max:29°
Csütörtök
Min:17°
Max:29°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:20°
Max:30°
Vasárnap
Min:19°
Max:31°
Közélet, politika

Fejlődő ország, fejlődő térség
2022-01-25 - Évindító beszélgetés Bóna Zoltán országgyűlési képviselővel
–    A világjárvány okán 2021. meglehetősen nagy kihívások elé állította Magyarországot. Képviselőként és családapaként hogyan látja a tavalyi esztendőt?
–    2021. sem a közigazgatás, sem az egészségügyi szolgáltatás, sem az oktatás világában, de még az egyén és a család vonatkozásában sem volt könnyű év. Mégis azt gondolom, hogy mind a társadalom, mind Magyarország Kormánya jól vizsgázott abban a tekintetben, hogy megpróbált előre tekinteni, és a kialakult helyzetre megoldást találni. A különféle kormányzati döntések, akár előttünk vannak még, akár a következő hetekben, hónapokban realizálódnak, soha nem látott pozitív döntések, amelyek a társadalom minden szegmensét érintik.

–    2021-ben az év kifejezésének a család szót választotta a közmédia mellett működő Montágh Testület. Valóban nagyon sok szó esett tavaly a hírekben a családról, és ha az Ön által előrevetített intézkedésekről beszélünk, akkor jól sejtem, hogy ez idén sem lesz másként?
–    Miután a társadalom egyik legfontosabb alapja a család, Magyarország Kormánya 2010 óta nagy hangsúlyt fektet a családtámogatásra, amely túlzás nélkül mondható, hogy világszinten is sikeres. Erről az útról a világjárvány miatt sem akarunk letérni. Fenntartottuk, sőt tovább bővítettük a családi otthonteremtési támogatásokat. Minden magyar család, amelyik 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevel, személyi jövedelemadó-mentességben részesül. Visszaadtuk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíjat, de azt gondolom, nem távolodunk el a család témakörétől, ha megemlítjük, hogy a minimálbér 200 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedett, amely megegyezik a 2009-ben regnáló Bajnai-kormány alatti bruttó átlagfizetéssel. Beszélhetünk még a tanárok 10 százalékos béremeléséről, a rendvédelmi dolgozók ugyancsak 10 százalékos bérfejlesztéséről, illetve a katonák és rendőrök esetében a 6 havi illetményüknek megfelelő ún. fegyverpénz kifizetéséről 2022-ben. Mellettük a kultúrában és szociális ágazatban dolgozók is 20 százalékos béremelésben részesültek január 1-jével. Magyarország tehát előre megy, nem hátra néz, és soha nem megszorításokban gondolkozik, hanem a gazdaság növekedésében, ami a kormányunk alapüzenetét hordozza.

–    Az idei év a parlamenti választásokról is szól, hiszen tavasszal lejár a kormány mandátuma. Ön szerint mi a tétje most ennek a választásnak?
–    A tét egyértelműen az, hogy visszafordulunk-e a 2010 előtti gyurcsányi útra, vagy folytatjuk azt, ami az egyén, a család és a társadalom megerősödéséről, ezen keresztül pedig Hazánk felemelkedéséről szól.

–    Ha már újra a család fogalma került elő, az országgyűlési választásokkal egyidőben népszavazás is lesz tavasszal...
–    Azt gondolom, hogy a magyar jövő a gyermekeinkben van, ezért az ő védelmük a legfontosabb. Sajnos az elmúlt időszakban olyan nyugat-európai és világméretű tendenciát figyelhettünk meg, amely nem érdekük sem a magyar szülőknek, sem pedig a felnövekvő generációknak. Ezért is született meg a gyermekvédelmi törvény, amit egy népszavazás keretében szeretnénk még különböző kérdésekkel megerősíteni a társadalom egésze részéről.

–    Az ország helyzete után ejtsünk néhány szót a térségünk helyzetéről. Hogyan látja az elmúlt éveket, mióta Ön képviseli az itt élőket?
–    Rengeteg pozitívumról, s ezzel együtt megannyi kihívásról is beszámolhatok. A lakosságszám folyamatos növekedése nagyon sok feladatot adott az infrastruktúra bővítése terén, aminek, ha kisebb-nagyobb nehézségek árán is, de úgy gondolom, sikerült megfelelnünk. A már elkészült fejlesztések sorában beszélhetünk az M0-ás bővítéséről és biztonságosabbá tételéről; ezzel kapcsolatban is köszönetemet fejezem ki a lakosságnak a munkálatok során tanúsított türelméért. Most már 3, illetve 4 sávon használhatjuk az autóutat és a megerősített Duna-hidat, továbbá Szigetszentmiklósnál az északi oldalon egy le- és egy felhajtóval is gazdagodott a térség, a továbbiakban pedig az M0 déli oldalán is megépül a le- és felhajtóág egy kétsávos turbó körforgalommal együtt. A HÉV-fejlesztés eldőlt, már javában zajlik a tervezés. Új szerelvényekkel, új pályával és új állomásokkal fogja szolgálni az utazóközönséget ez a beruházás néhány éven belül, az átépített gyártelepi csomóponttal kiegészülve. Ha az oktatásról, a nevelésről és a szociális ágazatról ejtünk szót, akkor elmondhatjuk, hogy számos bölcsőde épült vagy újulhatott meg, valamint több egészségügyi intézményt, óvodát és iskolát is fejlesztettünk.

–    Ön itt, Százhalombattán nemcsak a térség képviselőjeként, hanem mint a Magyarok Öröksége Alapítvány elnöke is jelen van. Hogy látja az elmúlt időszakot?
–    Százhalombatta kulturális élete minden itt élő számára büszkeségre ad okot. Batta templomainak, közösségi tereinek és intézményeinek felszereltsége, a város természeti környezete, rendezettsége és az impozáns Szent István tér méltó helyszínéül szolgálnak a magas színvonalú rendezvényeknek. Öt évvel ezelőtt Szigetvári József művészeti igazgató kérésére örömmel vállaltam a Magyarok Öröksége Alapítvány kuratóriumának elnöki feladatait, akkor még nem is sejtve, hogy a Summerfest megszervezésén kívül is segíthetek abban, hogy Százhalombatta és Magyarország számos nagyszabású nemzetközi rendezvényen képviseltesse magát. Ilyen volt az idén hazánkban megrendezett CIOFF világkonferencia, az UNESCO népművészeti világszövetségének 50., jubileumi egy hetes rendezvénye, melyen 45 ország 150 résztvevője ismerhette meg hazánk kultúráját. Köszönöm Szigetvári Józsefnek, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége CIOFF Hungary vezetőjének, hogy a színvonalas szervezéssel ismét öregbítette hazánk hírnevét.

A világjárvány miatt a megszokottól eltérő módon, de idén ismét sor kerülhetett a Summerfest megrendezésére, valamint a Halom Polgári Egyesület az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítségével – a járvány miatt elmaradt közösségi programokat valamelyest pótólandó – Százhalombatta polgárai számára nyár végi, szabadtéri családi fesztivált szervezett.

A polgári kormány számára az egyházi és nemzetiségi közösségek megtartása is fontos cél, ezért a nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek támogatására kiírt pályázatán Százhalombatta szerb és román nemzetiségi önkormányzatát is segítette. A katolikus és a szerb templom felújításához, valamint a Szerb Klub épületének rendbehozásához is jelentős állami forrás érkezett tavaly, egy idei év eleji döntés értelmében pedig idén folytatódhat az épület megújulása.

 –    Végül lássuk, hogy Százhalombattán milyen fejlesztésekről beszélhetünk még?
Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt pályázat keretében a Belügyminisztérium a bölcsőde szigeteléséhez járult hozzá, de a battai iskolások sportolási lehetőségei is lépést tarthatnak a kor követelményeivel. Az Arany János Iskolánál megkezdődtek egy új tornacsarnok építésének földmunkái a Kosárlabda Szövetség közreműködésével, a Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában pedig az Atlétikai Szövetség finanszírozásával rekortán burkolatot kap a régi atlétikapálya, ami az új világítással, a távolugró- és súlylökőhelyekkel kiegészülve komplett versenyek megrendezését teszi majd lehetővé ez év tavaszától.

Itt kell megemlítenem, hogy megkezdődött a közbeszerzése a Vasút utcában kormányzati hozzájárulással épülő – a régi sportcsarnok mellé megálmodott – multifunkciós új csarnoknak, mely nemzetközi kézi- és kosárlabda versenyek és helyi rendezvények helyszínévé válhat.

A világban zajló gazdasági nehézségek ellenére itt, Százhalombattán munkahelyteremtő beruházást adtunk át közösen Szijjártó Péter külügyminiszter úrral, hiszen az állam nemcsak az önkormányzatokat és a különböző társadalmi szervezeteket, de a vállalkozásokat is támogatja, ha azzal a helyi közösséget is segíti.

Végül, mindannyiunk számára fontos a közlekedés. Befejeződtek a munkálatok és hivatalosan is átadtuk a Kelenföld és Százhalombatta között megújult vasúti pályát, és elkészült az Iparos úti vasúti felüljáró is melyen keresztül közvetlenül közelíthető meg a MOL és az Olajmunkás út. A vasútberuházáshoz kapcsolódóan építette meg az állam a Városkapu úti körforgalmat a szükséges járdákkal és kerékpárút-kapcsolattal együtt. A vasútállomásnál elkészültek a parkolók és az eredeti állapotnak megfelelően helyreállított állomásépület is átadásra kerül az idén. Szeretném megköszönni a battaiak felújítás ideje alatt tanúsított türelmét, azt gondolom, az eddiginél, gyorsabb, környezetbarát közösségi közlekedés minden itt élő érdekét szolgálja.

Ezek mind nagyszerű hírek, és ha a választók bizalmának köszönhetően a kormányzásunk folytatódik, még nagyon sok hasonlóról számolhatok be a jövőben.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
2022-07-13 - A SZÁKOM Nonprofit Kft. rakodó, tehergépjármű vezető munkakörbe keres munkatársat. 
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Nem lesz tűzijáték
2022-08-06
Elmarad a tűzijáték Százhalombattán a Battai Napokon és a Summerfesten – tájékoztatott közösségi oldalán Vezér Mihály polgármester.

Közös imádkozás
2022-08-06
A KÉSZ Százhalombattai Csoportja közös imádsággal emlékezik Nagyboldogasszony Napján, Százhalombattán Dunafüreden a volt Báté falu templom emlékkeresztnél, augusztus 15-én 17 órától.  

Római hajó Százhalombattán
2022-08-05
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én. Látványos élményt ígér a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programok.

Művészet, tudomány és felsőoktatás
2022-08-04
"Művészet/Elmélet Konferencia" címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgáló konferencia egyik előadója a Százhalombattán élő Dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus volt.

Nincs bűnözési hullám
2022-08-04
Százhalombatta a legbiztonságosabb települések közé tartozik, nincs idegen lakosok általi megemelkedett bűnözés, egyedi eset volt a július végén történt bűncselekmény – hangzott el az augusztus 4-i sajtótájékoztatón. 

Battai sportlövő az Eb és a vb válogatott keretben
2022-08-01
Szemán Dávid a Százhalombattai Lövészklub versenyzője az Európa-bajnokságon 50m pisztoly, a világbajnokságon pedig 10m és 50m pisztoly versenyszámban indulhat a magyar válogatott színeiben.

Villanyoszlopnak ütközött egy autó
2022-08-01
Villanyoszlopnak ütközött, majd az út menti füves területre csapódott egy személygépkocsi július 31-re virradóra Százhalombattán, az Olajmunkás utcában.

Elfogták a játszótéri támadókat
2022-08-01
Két napon belül felkutatták és elfogták az érdi rendőrök azt a párost, amely egy százhalombattai játszótéren támadt áldozataikra. Gáz és riasztófegyver is előkerült a szóváltás és dulakodás közben, valamint egy mobiltelefon is eltűnt.

Kárpátaljai konfirmandusok a Reménység Szigetén
2022-07-29
Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Erdélyi Gyülekezet Karitatív és Kulturális központja folyamatosan fogadja a menekülteket a Reménység Szigetén, ugyanakkor a Kárpátalján otthon maradt kisebbségi magyarokat is rendszeresen támogatja. 

Szúnyoggyérítés
2022-07-29
Földi úton történő szúnyoggyérítést végez a BM Országos Katasztrófavédelm Százhalombattán augusztus 1-jén a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén augusztus 2-3-án kerül sor a gyérítésre.

Tűzgyújtási tilalom
2022-07-29
Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tüzesetek száma Pest megyében – hívja fel a figyelmet az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A virágos Százhalombattáért
2022-07-28
Lezárult a jelentkezés a "Tiszta udvar – Rendes Ház" versenyre.Örömmel tölt el, hogy némi kihagyás után a városlakók az idén ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre.

Házhoz megy a rendőrség
2022-07-27
Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, polgárőrök, a szociális gondozó központ munkatársa és az önkormányzat által delegált szakemberek ismét kitelepülnek a százhalombattai strandfürdőre, augusztus 6-án 10-14 óráig.

Három dobogós hely a modellvitorlás kupán
2022-07-27
Két ezüst-, egy bronzérem és több helyezés a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub mérlege a július 22.-24. között rendezett ölbői XXXIII. Köris Kupa regattán.

Római hajó Százhalombattán
2022-07-23
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Pályázati felhívás
2022-07-22
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet  pénzügyi-számviteli munkatárs munkakör betöltésére. 

Hőségriasztás
2022-07-20
Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Vigyázzon adataira - Internetes adathalászat, telefonos és facebook csalások
2022-07-18
Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18
Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.

Egy tucat érem
2022-07-18
Nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert a Százhalom Városi Úszó Klub Egyesület a XVII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen július 16-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.