2022. augusztus 10. - Lőrinc napja
Szerda
Min:19°
Max:29°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:19°
Max:22°
Vasárnap
Min:17°
Max:31°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai

 
Carl Gustav Jung, a református lelkészi családból származó híres svájci pszichológus küssnachti házának homlokzatára ezt vésette: "Vocatus atque non vocatus Deus aderit!", azaz: "Híva vagy hívatlanul Isten mindig felkeres!" Talán azért választotta ezt a sokatmondó, az otthon szívdobogásából fölfakadó mondatot epigrafénak, mert kutatásai alapján úgy gondolta, hogy az ember személyiségszerkezetében van egy pont, amely igazából az "isteni pecsétnyomó emberi lenyomata", amely – Pál apostol szavaival – a Szentlélek templomának a szentélye, vagyis hát: istenképűségünk archetípusa. Jung az emberi pszichét alapvetően három fő rétegre tagolja. Ezek közül a legfiatalabb a tudat, melyet a gondolkodás, az intuíció, az érzelem és az érzékelés jellemez. Tudatunk alatt foglal helyet a személyes tudattalan, melyet alapvetően árnyékszemélyiségünk ural, s végül ez alatt a réteg alatt tárulhat fel a kollektív tudattalan, melynek egyik jelentős része a selbst, vagyis: ősmagunk, mely nem más, mint pszichénk centruma, Jung szerint az a pont, ahol Isten és ember találkozásának ősrégi emléke felderenghet. Mondhatjuk tehát ezt így is: pszichénk centruma Isten országának kapuja. Az Istennel való találkozás csakis lelki élmény lehet.
Régebben sokat foglalkoztatott az a gondolat, hogy a Szentírásban vajon miért esik olyan kevés szó a gyermek Jézusról? Tudósítást kapunk arról, hogy megszületett egy betlehemi istállóban, tudjuk, hogy nyolcnapos csecsemőként őt is körülmetélték, mint a többi zsidó kisfiút, aztán a szüleivel Heródes hatalmi féltékenysége elől Egyiptomba menekült. Négy-öt éves lehetett, amikor visszatértek Názáretbe, s még egy pillanatfelvétel maradt meg róla: tizenkét évesen Máriával és Józseffel, s még jó néhány názáreti lakossal Jeruzsálembe zarándokolt a húsvétot megünnepelni. Ez alkalommal a szüleitől valahogy elkeveredett, akik végül a templomban találtak rá, ahol mindenki ámulatára a papokat és az írástudókat tanította Isten dolgaira. Ahhoz, hogy kiderítsük, milyen gyermek is lehetett, ez igencsak csekély információ. Arra jutottam végül, hogy ez talán azért lehet így, mert a gyermek Jézust végül is magunkban kell megtalálnunk. Ott, a lelkünknek a felnövekedésünkkel egyre inkább homályba burkolózó csöndjében: saját gyermekségünkben. A karácsonyvárásban is az a szép, hogy annak, aki abban a városszéli kis istállóban egykor világra jött, a mi szíveinkben is meg kell születnie. S mindannyiunknak egyformán esélye van erre, hiszen Isten hívatlanul is felkeres bennünket.
Az ókori görög tragédiaköltészet kialakulása alapvetően azzal függ össze, hogy az ember rájön arra, hogy a bűntől önerejéből nem képes megszabadulni. A Dionüszosz-kultusz során is – miként egy kicsivel korábban már a Jahwe-kultuszban – felismerik, hogy Isten előtt az "összetört szív", tehát az ember valóságos, őszinte bűnbánata az igazi áldozat. Mi indíthat a legmélyebb bűnbánatra? Isten és ember konfliktusának bemutatása. Mi szükséges ehhez? A kórus és a karvezető mellett meg kell jeleníteni az istent, egy színésszel el kell játszatni Dionüszoszt. Ennek a dramaturgiai fogásnak köszönhetően a görögök is igen hamar belátják, hogy az ember tulajdonképpen "eredendően" bűnös. A kórus, a karvezető és az isten mellett megjelenik az orkhésztrán a második színész: az ember. Az ember, aki a bűnnel, a végzettel, a végzettnek hitt sorssal szembeszáll, s akinek bukása szükségszerű. A görög tragédiaköltészet is eljut oda, hogy szinte szó szerint kimondja: az ember isteni megváltásra szorul.
Az adventi várakozás minden nép kultúrájában benne van. A görögöket egy paraszthajszál választotta el attól, hogy ráébredjenek: a Megváltó úgy fog eljönni, hogy Isten fiaként embernek születik. De nem jutnak el eddig. Nem tudják elképzelni azt, hogy Isten szerethet annyira, hogy mindannyiunk életéért az Ő egyszülött fiát adja. Megfogalmazzák a politeizmus kritikáját markánsan, ám legnagyobb nyitottságuk ellenére sem érik meg bennük az a gondolatot, hogy az isteni kegyelem végtelen. 
A karácsonyvárás ma sokaknak a vásárlásról, az ajándékozásról szól. Vajon eszükbe jut-e, hogy Isten az, aki a legnagyobb ajándékot adta? Eszükbe jut-e, hogy amikor ajándékozunk, abban eredendően Istent utánozzuk? A helyes ajándékozás példája a gyermek Jézus, aki értünk megszületett. Ő a mi igazi ajándékunk. S mert mi is Isten akaratából születtünk erre a világra, mi is egymás ajándékai vagyunk. Ott, a lelkünk legmélyén, ahol kinyílik Isten országának a kapuja, ott mindannyian pontosan tudjuk ezt.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
2022-07-13 - A SZÁKOM Nonprofit Kft. rakodó, tehergépjármű vezető munkakörbe keres munkatársat. 
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Nem lesz tűzijáték
2022-08-06
Elmarad a tűzijáték Százhalombattán a Battai Napokon és a Summerfesten – tájékoztatott közösségi oldalán Vezér Mihály polgármester.

Közös imádkozás
2022-08-06
A KÉSZ Százhalombattai Csoportja közös imádsággal emlékezik Nagyboldogasszony Napján, Százhalombattán Dunafüreden a volt Báté falu templom emlékkeresztnél, augusztus 15-én 17 órától.  

Római hajó Százhalombattán
2022-08-05
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én. Látványos élményt ígér a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programok.

Művészet, tudomány és felsőoktatás
2022-08-04
"Művészet/Elmélet Konferencia" címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgáló konferencia egyik előadója a Százhalombattán élő Dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus volt.

Nincs bűnözési hullám
2022-08-04
Százhalombatta a legbiztonságosabb települések közé tartozik, nincs idegen lakosok általi megemelkedett bűnözés, egyedi eset volt a július végén történt bűncselekmény – hangzott el az augusztus 4-i sajtótájékoztatón. 

Battai sportlövő az Eb és a vb válogatott keretben
2022-08-01
Szemán Dávid a Százhalombattai Lövészklub versenyzője az Európa-bajnokságon 50m pisztoly, a világbajnokságon pedig 10m és 50m pisztoly versenyszámban indulhat a magyar válogatott színeiben.

Villanyoszlopnak ütközött egy autó
2022-08-01
Villanyoszlopnak ütközött, majd az út menti füves területre csapódott egy személygépkocsi július 31-re virradóra Százhalombattán, az Olajmunkás utcában.

Elfogták a játszótéri támadókat
2022-08-01
Két napon belül felkutatták és elfogták az érdi rendőrök azt a párost, amely egy százhalombattai játszótéren támadt áldozataikra. Gáz és riasztófegyver is előkerült a szóváltás és dulakodás közben, valamint egy mobiltelefon is eltűnt.

Kárpátaljai konfirmandusok a Reménység Szigetén
2022-07-29
Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Erdélyi Gyülekezet Karitatív és Kulturális központja folyamatosan fogadja a menekülteket a Reménység Szigetén, ugyanakkor a Kárpátalján otthon maradt kisebbségi magyarokat is rendszeresen támogatja. 

Szúnyoggyérítés
2022-07-29
Földi úton történő szúnyoggyérítést végez a BM Országos Katasztrófavédelm Százhalombattán augusztus 1-jén a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén augusztus 2-3-án kerül sor a gyérítésre.

Tűzgyújtási tilalom
2022-07-29
Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tüzesetek száma Pest megyében – hívja fel a figyelmet az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A virágos Százhalombattáért
2022-07-28
Lezárult a jelentkezés a "Tiszta udvar – Rendes Ház" versenyre.Örömmel tölt el, hogy némi kihagyás után a városlakók az idén ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre.

Házhoz megy a rendőrség
2022-07-27
Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, polgárőrök, a szociális gondozó központ munkatársa és az önkormányzat által delegált szakemberek ismét kitelepülnek a százhalombattai strandfürdőre, augusztus 6-án 10-14 óráig.

Három dobogós hely a modellvitorlás kupán
2022-07-27
Két ezüst-, egy bronzérem és több helyezés a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub mérlege a július 22.-24. között rendezett ölbői XXXIII. Köris Kupa regattán.

Római hajó Százhalombattán
2022-07-23
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Pályázati felhívás
2022-07-22
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet  pénzügyi-számviteli munkatárs munkakör betöltésére. 

Hőségriasztás
2022-07-20
Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Vigyázzon adataira - Internetes adathalászat, telefonos és facebook csalások
2022-07-18
Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18
Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.

Egy tucat érem
2022-07-18
Nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert a Százhalom Városi Úszó Klub Egyesület a XVII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen július 16-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.