2022. január 17. - Antal és Antónia napja
Hétfő
Min:1°
Max:6°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-1°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:0°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai

 
Carl Gustav Jung, a református lelkészi családból származó híres svájci pszichológus küssnachti házának homlokzatára ezt vésette: "Vocatus atque non vocatus Deus aderit!", azaz: "Híva vagy hívatlanul Isten mindig felkeres!" Talán azért választotta ezt a sokatmondó, az otthon szívdobogásából fölfakadó mondatot epigrafénak, mert kutatásai alapján úgy gondolta, hogy az ember személyiségszerkezetében van egy pont, amely igazából az "isteni pecsétnyomó emberi lenyomata", amely – Pál apostol szavaival – a Szentlélek templomának a szentélye, vagyis hát: istenképűségünk archetípusa. Jung az emberi pszichét alapvetően három fő rétegre tagolja. Ezek közül a legfiatalabb a tudat, melyet a gondolkodás, az intuíció, az érzelem és az érzékelés jellemez. Tudatunk alatt foglal helyet a személyes tudattalan, melyet alapvetően árnyékszemélyiségünk ural, s végül ez alatt a réteg alatt tárulhat fel a kollektív tudattalan, melynek egyik jelentős része a selbst, vagyis: ősmagunk, mely nem más, mint pszichénk centruma, Jung szerint az a pont, ahol Isten és ember találkozásának ősrégi emléke felderenghet. Mondhatjuk tehát ezt így is: pszichénk centruma Isten országának kapuja. Az Istennel való találkozás csakis lelki élmény lehet.
Régebben sokat foglalkoztatott az a gondolat, hogy a Szentírásban vajon miért esik olyan kevés szó a gyermek Jézusról? Tudósítást kapunk arról, hogy megszületett egy betlehemi istállóban, tudjuk, hogy nyolcnapos csecsemőként őt is körülmetélték, mint a többi zsidó kisfiút, aztán a szüleivel Heródes hatalmi féltékenysége elől Egyiptomba menekült. Négy-öt éves lehetett, amikor visszatértek Názáretbe, s még egy pillanatfelvétel maradt meg róla: tizenkét évesen Máriával és Józseffel, s még jó néhány názáreti lakossal Jeruzsálembe zarándokolt a húsvétot megünnepelni. Ez alkalommal a szüleitől valahogy elkeveredett, akik végül a templomban találtak rá, ahol mindenki ámulatára a papokat és az írástudókat tanította Isten dolgaira. Ahhoz, hogy kiderítsük, milyen gyermek is lehetett, ez igencsak csekély információ. Arra jutottam végül, hogy ez talán azért lehet így, mert a gyermek Jézust végül is magunkban kell megtalálnunk. Ott, a lelkünknek a felnövekedésünkkel egyre inkább homályba burkolózó csöndjében: saját gyermekségünkben. A karácsonyvárásban is az a szép, hogy annak, aki abban a városszéli kis istállóban egykor világra jött, a mi szíveinkben is meg kell születnie. S mindannyiunknak egyformán esélye van erre, hiszen Isten hívatlanul is felkeres bennünket.
Az ókori görög tragédiaköltészet kialakulása alapvetően azzal függ össze, hogy az ember rájön arra, hogy a bűntől önerejéből nem képes megszabadulni. A Dionüszosz-kultusz során is – miként egy kicsivel korábban már a Jahwe-kultuszban – felismerik, hogy Isten előtt az "összetört szív", tehát az ember valóságos, őszinte bűnbánata az igazi áldozat. Mi indíthat a legmélyebb bűnbánatra? Isten és ember konfliktusának bemutatása. Mi szükséges ehhez? A kórus és a karvezető mellett meg kell jeleníteni az istent, egy színésszel el kell játszatni Dionüszoszt. Ennek a dramaturgiai fogásnak köszönhetően a görögök is igen hamar belátják, hogy az ember tulajdonképpen "eredendően" bűnös. A kórus, a karvezető és az isten mellett megjelenik az orkhésztrán a második színész: az ember. Az ember, aki a bűnnel, a végzettel, a végzettnek hitt sorssal szembeszáll, s akinek bukása szükségszerű. A görög tragédiaköltészet is eljut oda, hogy szinte szó szerint kimondja: az ember isteni megváltásra szorul.
Az adventi várakozás minden nép kultúrájában benne van. A görögöket egy paraszthajszál választotta el attól, hogy ráébredjenek: a Megváltó úgy fog eljönni, hogy Isten fiaként embernek születik. De nem jutnak el eddig. Nem tudják elképzelni azt, hogy Isten szerethet annyira, hogy mindannyiunk életéért az Ő egyszülött fiát adja. Megfogalmazzák a politeizmus kritikáját markánsan, ám legnagyobb nyitottságuk ellenére sem érik meg bennük az a gondolatot, hogy az isteni kegyelem végtelen. 
A karácsonyvárás ma sokaknak a vásárlásról, az ajándékozásról szól. Vajon eszükbe jut-e, hogy Isten az, aki a legnagyobb ajándékot adta? Eszükbe jut-e, hogy amikor ajándékozunk, abban eredendően Istent utánozzuk? A helyes ajándékozás példája a gyermek Jézus, aki értünk megszületett. Ő a mi igazi ajándékunk. S mert mi is Isten akaratából születtünk erre a világra, mi is egymás ajándékai vagyunk. Ott, a lelkünk legmélyén, ahol kinyílik Isten országának a kapuja, ott mindannyian pontosan tudjuk ezt.

AKTUÁLIS
2022-01-06 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai  
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Az első baba
2022-01-13
Kovács Kitti Sára az idei év első százhalombattai babája; Kitti Sára 3340 grammal és 56 cm-el látta meg a napvilágot január 3-án 18 óra 30 perckor. Az újszülöttet és a szülőket, Mojzer Georgina Zsuzsannát és Kovács Kristófot Vezér Mihály polgármester köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban.

Bara környéki fák gallyazásáról II.
2022-01-12
Nemrég tettük közzé, hogy az ELMŰ a saját területén, az áramszolgáltatás biztonsága érdekében, törvényi kötelezettségét teljesítve veszélyes fákat gallyazott.

Örökös Zöld Óvoda lett a Százhalombattai Kipp- Kopp Óvoda
2022-01-12
Örömmel értesültem arról, hogy a Földművelési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Örökös Zöld Óvoda" pályázaton az óvoda elnyerte és jogosulttá vált az "Örökös Zöld Óvoda" cím használatára.

Mozgalmas december - polgárőr beszámoló
2022-01-11
A megszokott feladatokon kívül rengeteg tennivaló volt a decemberi hónapban. Sok volt a rendezvénybiztosítás, melyek eseménymentesen zajlottak le.

Legszebb dolog a barátság...
2022-01-10
Süsü énekel a legszebb emberi érzésről, a barátságról, Csukás István történetében. Mi pedig, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatának tanítói és diákjai, szintén barátsággal invitáltuk városunk általános iskoláinak harmadikos tanulóit egy komplex vetélkedőre 2021 őszén.

Tájékoztató a Bara parti fakivágásokról
2022-01-06
Sok tévhit kering a történtekkel kapcsolatban, amely tájékozatlanságból, rosszindulatból fakad.

A jövő hősei
2022-01-04
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnak évek óta kiemelt feladata - akkreditált kiváló tehetségpontként – egyben küldetése is a gyermekközpontúság mellett, annak részeként a környezeti nevelés.

Előzzük meg a petárdabaleseteket
2021-12-30
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. 

Árrobbanás a fővárosi agglomerációban: drágábbak a házak Százhalombattán, mint Budapesten?
2021-12-30
Tavaly novemberhez képest az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai egy év alatt országosan valamivel több, mint egyötödével nőttek. Megvizsgáltuk Százhalombatta és környékének, valamint a főváros agglomerációjában található települések árváltozásait, ugyancsak 2020 novemberéhez képest. Ön tudja, hogy a közelben mi drágább Budapestnél?

Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai a 2022. évben
2021-12-27
A SZÁKOM Kft. honlapján közzétette a 2022. évi szelektív hulladékgyűjtés időpontjait.

Csaló telefonívás egy bank nevében!
2021-12-27
"Egyik reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az OTP Bank nevében telefonáló egyik – férfi –csaló. Mivel a beszélgetés nagyon tanulságos volt, megosztjuk annak legfontosabb tapasztalatait.

Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program a MOL-nál
2021-12-27
A MOL Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A Program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

Tesla Megapack energiatárolót telepítenek Százhalombattán
2021-12-27
Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik.

Új számítógépek segítik a fogorvosok munkáját
2021-12-21
Négy korszerű, nagyobb kapacitású, összesen 1,7 millió forint értékű számítógép támogatja a százhalombattai fogászati alapellátást januártól. Az Önkormányzat a gépekhez monitorokat és nyomtatókat is vásárolt, valamint egy új programot is telepítettek az eszközökre, amelyek jelentősen meggyorsítják az adminisztrációs feladatokat.

"Téli Ünnepekre várva"- VII. Román Bál
2021-12-18
"Téli ünnepekre várva" "- VII. Román Bál címmel rendezték meg 2021. december 4-én a hetedik hagyományőrző román bált a Klub Sirályban a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelt Százhalombattaiak!
2021-12-18
Önkormányzatunk az utóbbi időben több megkeresést is kapott a MÁV és a VOLÁNBUSZ menetrendi csatlakozás problémáiról.

Áramszünet
2021-12-18
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta több utcájában január 13, 25 és 27-én.

Egyedülálló háziorvosi praxis program Százhalombattán
2021-12-17
Az Önkormányzat új, példa nélküli háziorvos utánpótlási, egyben mentorálási támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok a városban praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után. Első körben két praxis továbbörökítését jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Köszönet az áldozatos munkáért
2021-12-16
Pentz Istvánné, a százhalombattai Idősek Gondozóháza vezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet Százhalombattán. Az oklevelet és a virágcsokrot Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át.

Karácsonyi díszítés és ajándékozás
2021-12-16
Folytatva a hagyományt, Szalai Attila idén is feldíszített több köztéri fát Százhalombattán, az Olajmunkás úton, ahol a kutyafuttató kerítésére és a KRESZ táblákra is kerültek díszek. Az önkormányzati képviselő ajándékozást is szervezett.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.