2022. augusztus 10. - Lőrinc napja
Szerda
Min:19°
Max:29°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:19°
Max:22°
Vasárnap
Min:17°
Max:31°
Kultúra, Oktatás

CSÚCSDÍSZ
2021-12-16 - A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány negyedik alkalommal hívta játékos borestre a városlakókat december 3-án este.
"Különben is az élet csupa vígság,
Útvesztőkből csillag vezet ki,
A pásztorok és bölcs királyok
Szinte futnak - egymást szeretni..."
Ady Endre: Békesség ünnepén
Két évtizeden át a Hamvas-borest a könyvtár névadója, Hamvas Béla emléke előtt tisztelgő irodalmi összejövetelt jelentett. Remek előadások, tartalmas beszélgetések, finom borok jellemezték.
2017-ben a könyvtár vezetése és a megújult alapítvány gondolt egy merészet, és gyökerestül megváltoztatta a december eleji rendezvény arculatát, hangulatát és célját.
Az alapítvány megtervezte az előadóterem felújítását, és a borest a helyiség korszerűsítését célzó jótékonysági rendezvénnyé vált. A támogatás a belépő- és tombolajegyek árából, a büfé eladásaiból adódik össze. Ezen felül 2017-ben és 2021-ben is a Puhi-Tárnok Út- és Hídépítő Kft. 100.000 forinttal támogatta az alapítványt. A belső üvegfalra belátást gátló minta került (2018), a Szaki Team elvégezte az előadóterem padlóburkolatának cseréjét (2019). 2021-ben megvalósult a terem kifestése és sötétítőfüggönyök vásárlása. A következő lépésben a helyiség utca felőli ablakaira és a stúdió üvegére is matrica kerül. A hosszú távú cél az előadóterem audió-videó rendszerének korszerű kialakítása. Az idei rendezvényen összesen 388.109 forinttal került közelebb az alapítvány a kitűzött céljaihoz.
Az est népszerűségének kulcsa, hogy a könyvtár bevonta a szervezésbe Cziffrik Katalint, aki évről évre nyomozós játékot írt az alkalomra. Idén az alapkoncepciót követve a munka dandárját két könyvtáros – Borza Krisztina és Kolláth Sári – végezte el. A vetélkedést mindig tombolahúzás követi, melyhez a nyeremények nagy részét magánemberek és Százhalombattán működő vagy a városhoz más módon kötődő vállalkozások biztosítják. Idén a fődíjat – 2 fő számára 3 éjszakás tartózkodást – a szovátai Hotel Szeifert ajánlotta fel.
A negyedik alkalomra sok visszatérő vendég jelentkezett, de akadtak új résztvevők is, akiket az est jó híre vonzott. A kezdetektől aktív részese a boresteknek az Óvárosi Papírkutyák csapata, akik idén is nagy létszámmal járultak hozzá – nem csak az alapítvány támogatásához, de – az emelkedett hangulathoz is. Részt vett több civil családi és baráti közösség, valamint munkahelyi kollektívák, mint például a SZISZKI és a Napsugár Óvoda. Idén ez utóbbiak nyerték meg a borest vándorkupáját, mivel ők nyomozták ki leggyorsabban, és helyezték fel a karácsonyfára az első díszt.
A Hamvas-borest egyik emelkedett pillanata, amikor a könyvtári kollektíva szavazata alapján egy kiemelt személy átveheti az Örökös olvasójegyet. A díjat az kaphatja, aki tevékenységével támogatja az intézményt, öregbíti jó hírét, aktívan részt vesz a könyvtár életében. Idén a választás Kovács "Kovi" Istvánra esett, aki 2019-ben, a könyvtár arcaként nyilatkozott, szerepelt plakátokon, előadást tartott, vezetett helytörténeti kirándulást, segítette a könyvtári programok szervezését, és nem utolsó sorban aktív olvasó is.
A következő borestre most egy évet várnunk kell, de a könyvtárban folyamatosan zajlanak a különböző előadások, közösségi programok, kiállítások, és érdemes figyelni Facebook-oldalukat is, ahol minden nap új tartalmakat, online programokat is kínálnak. Az alapítvány is folyamatosan várja a támogatásokat, felajánlásokat, hiszen a könyvtár ebből tudja megvalósítani a kötelező feladatain felüli ötleteit. Az előadóterem fejlesztésén túl támogat versenyeket, irodalmi programokat, kirándulásokat, kiállítások szervezését, táborok és klubok működtetését.
A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány adószáma:
18665013-1-13, amelyre az 1% felajánlásokat is várják.
Az alapítvány számlaszáma:
ERSTE Bank – Százhalombattai fiók - 11600006-00000000-60618926.
A 2021-es borestet tombolatárgyakkal támogatták:
Bábikné Gyovai Anita (rajz-kurzus, apró tárgyak)
Barátság Kulturális Központ
Batta Slam Poetry (SZIKE-Ifjúsági Műhely)
BioBubi - Betétdíjas tisztítószerek
Blúz on (női divat)
Borostyán virágüzlet (Ifjúság útja)
Bubamara Cukrászműhely
Dömötör Fanni, ékszerkészítő
Ebatta Pizzéria És Kultúrkocsma
Fazekas Levente, képzőművész
Gólyahír Virágüzlet
GoZooPet állateledel felszerelés
Halászcafé Pizzéria
Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombatta
Harcsa Csárda
HHTC SUPER Diszkont (3 helyen a városban!)
Hudák Pincészet, Érd
Jászi Péterné (kézzel készített ajándékok)
Kati Mami Sütödéje - Százhalombatta
Keleti Anikó, képzőművész
Laszlo Bandy, képzőművész
Lehoczki Zsuzsanna és Balpataki Katalin "Helló, Batta" könyv
Magyar Földrajzi Múzeum
"Matrica" Múzeum és Régészeti Park Százhalombatta
Mohácsi Kézműves Cukrászat
Nagy Jánosné Marcsi (Oriflame termékek)
Oázis Virág Rosa Rugosa
Serénykedő Kikapcsol-Lak
Sérültekért Alapítvány
SütiCAKE (Kerék Ildikó)
Szeifertné Tóth Erika (Avon termékek)
TESCO Áruház - Százhalombatta
Varga László, képzőművész
Varró Ágnes (textil tárgyak
Zokni Nyunya (Budai Tünde)
Fotók: Tóth Erzsébet
László Anikó


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
2022-07-13 - A SZÁKOM Nonprofit Kft. rakodó, tehergépjármű vezető munkakörbe keres munkatársat. 
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Nem lesz tűzijáték
2022-08-06
Elmarad a tűzijáték Százhalombattán a Battai Napokon és a Summerfesten – tájékoztatott közösségi oldalán Vezér Mihály polgármester.

Közös imádkozás
2022-08-06
A KÉSZ Százhalombattai Csoportja közös imádsággal emlékezik Nagyboldogasszony Napján, Százhalombattán Dunafüreden a volt Báté falu templom emlékkeresztnél, augusztus 15-én 17 órától.  

Római hajó Százhalombattán
2022-08-05
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én. Látványos élményt ígér a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programok.

Művészet, tudomány és felsőoktatás
2022-08-04
"Művészet/Elmélet Konferencia" címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgáló konferencia egyik előadója a Százhalombattán élő Dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus volt.

Nincs bűnözési hullám
2022-08-04
Százhalombatta a legbiztonságosabb települések közé tartozik, nincs idegen lakosok általi megemelkedett bűnözés, egyedi eset volt a július végén történt bűncselekmény – hangzott el az augusztus 4-i sajtótájékoztatón. 

Battai sportlövő az Eb és a vb válogatott keretben
2022-08-01
Szemán Dávid a Százhalombattai Lövészklub versenyzője az Európa-bajnokságon 50m pisztoly, a világbajnokságon pedig 10m és 50m pisztoly versenyszámban indulhat a magyar válogatott színeiben.

Villanyoszlopnak ütközött egy autó
2022-08-01
Villanyoszlopnak ütközött, majd az út menti füves területre csapódott egy személygépkocsi július 31-re virradóra Százhalombattán, az Olajmunkás utcában.

Elfogták a játszótéri támadókat
2022-08-01
Két napon belül felkutatták és elfogták az érdi rendőrök azt a párost, amely egy százhalombattai játszótéren támadt áldozataikra. Gáz és riasztófegyver is előkerült a szóváltás és dulakodás közben, valamint egy mobiltelefon is eltűnt.

Kárpátaljai konfirmandusok a Reménység Szigetén
2022-07-29
Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Erdélyi Gyülekezet Karitatív és Kulturális központja folyamatosan fogadja a menekülteket a Reménység Szigetén, ugyanakkor a Kárpátalján otthon maradt kisebbségi magyarokat is rendszeresen támogatja. 

Szúnyoggyérítés
2022-07-29
Földi úton történő szúnyoggyérítést végez a BM Országos Katasztrófavédelm Százhalombattán augusztus 1-jén a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén augusztus 2-3-án kerül sor a gyérítésre.

Tűzgyújtási tilalom
2022-07-29
Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tüzesetek száma Pest megyében – hívja fel a figyelmet az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A virágos Százhalombattáért
2022-07-28
Lezárult a jelentkezés a "Tiszta udvar – Rendes Ház" versenyre.Örömmel tölt el, hogy némi kihagyás után a városlakók az idén ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre.

Házhoz megy a rendőrség
2022-07-27
Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, polgárőrök, a szociális gondozó központ munkatársa és az önkormányzat által delegált szakemberek ismét kitelepülnek a százhalombattai strandfürdőre, augusztus 6-án 10-14 óráig.

Három dobogós hely a modellvitorlás kupán
2022-07-27
Két ezüst-, egy bronzérem és több helyezés a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub mérlege a július 22.-24. között rendezett ölbői XXXIII. Köris Kupa regattán.

Római hajó Százhalombattán
2022-07-23
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Pályázati felhívás
2022-07-22
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet  pénzügyi-számviteli munkatárs munkakör betöltésére. 

Hőségriasztás
2022-07-20
Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Vigyázzon adataira - Internetes adathalászat, telefonos és facebook csalások
2022-07-18
Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18
Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.

Egy tucat érem
2022-07-18
Nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert a Százhalom Városi Úszó Klub Egyesület a XVII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen július 16-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.