2022. január 17. - Antal és Antónia napja
Hétfő
Min:1°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-1°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:0°
Kultúra, Oktatás

CSÚCSDÍSZ
2021-12-16 - A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány negyedik alkalommal hívta játékos borestre a városlakókat december 3-án este.
"Különben is az élet csupa vígság,
Útvesztőkből csillag vezet ki,
A pásztorok és bölcs királyok
Szinte futnak - egymást szeretni..."
Ady Endre: Békesség ünnepén
Két évtizeden át a Hamvas-borest a könyvtár névadója, Hamvas Béla emléke előtt tisztelgő irodalmi összejövetelt jelentett. Remek előadások, tartalmas beszélgetések, finom borok jellemezték.
2017-ben a könyvtár vezetése és a megújult alapítvány gondolt egy merészet, és gyökerestül megváltoztatta a december eleji rendezvény arculatát, hangulatát és célját.
Az alapítvány megtervezte az előadóterem felújítását, és a borest a helyiség korszerűsítését célzó jótékonysági rendezvénnyé vált. A támogatás a belépő- és tombolajegyek árából, a büfé eladásaiból adódik össze. Ezen felül 2017-ben és 2021-ben is a Puhi-Tárnok Út- és Hídépítő Kft. 100.000 forinttal támogatta az alapítványt. A belső üvegfalra belátást gátló minta került (2018), a Szaki Team elvégezte az előadóterem padlóburkolatának cseréjét (2019). 2021-ben megvalósult a terem kifestése és sötétítőfüggönyök vásárlása. A következő lépésben a helyiség utca felőli ablakaira és a stúdió üvegére is matrica kerül. A hosszú távú cél az előadóterem audió-videó rendszerének korszerű kialakítása. Az idei rendezvényen összesen 388.109 forinttal került közelebb az alapítvány a kitűzött céljaihoz.
Az est népszerűségének kulcsa, hogy a könyvtár bevonta a szervezésbe Cziffrik Katalint, aki évről évre nyomozós játékot írt az alkalomra. Idén az alapkoncepciót követve a munka dandárját két könyvtáros – Borza Krisztina és Kolláth Sári – végezte el. A vetélkedést mindig tombolahúzás követi, melyhez a nyeremények nagy részét magánemberek és Százhalombattán működő vagy a városhoz más módon kötődő vállalkozások biztosítják. Idén a fődíjat – 2 fő számára 3 éjszakás tartózkodást – a szovátai Hotel Szeifert ajánlotta fel.
A negyedik alkalomra sok visszatérő vendég jelentkezett, de akadtak új résztvevők is, akiket az est jó híre vonzott. A kezdetektől aktív részese a boresteknek az Óvárosi Papírkutyák csapata, akik idén is nagy létszámmal járultak hozzá – nem csak az alapítvány támogatásához, de – az emelkedett hangulathoz is. Részt vett több civil családi és baráti közösség, valamint munkahelyi kollektívák, mint például a SZISZKI és a Napsugár Óvoda. Idén ez utóbbiak nyerték meg a borest vándorkupáját, mivel ők nyomozták ki leggyorsabban, és helyezték fel a karácsonyfára az első díszt.
A Hamvas-borest egyik emelkedett pillanata, amikor a könyvtári kollektíva szavazata alapján egy kiemelt személy átveheti az Örökös olvasójegyet. A díjat az kaphatja, aki tevékenységével támogatja az intézményt, öregbíti jó hírét, aktívan részt vesz a könyvtár életében. Idén a választás Kovács "Kovi" Istvánra esett, aki 2019-ben, a könyvtár arcaként nyilatkozott, szerepelt plakátokon, előadást tartott, vezetett helytörténeti kirándulást, segítette a könyvtári programok szervezését, és nem utolsó sorban aktív olvasó is.
A következő borestre most egy évet várnunk kell, de a könyvtárban folyamatosan zajlanak a különböző előadások, közösségi programok, kiállítások, és érdemes figyelni Facebook-oldalukat is, ahol minden nap új tartalmakat, online programokat is kínálnak. Az alapítvány is folyamatosan várja a támogatásokat, felajánlásokat, hiszen a könyvtár ebből tudja megvalósítani a kötelező feladatain felüli ötleteit. Az előadóterem fejlesztésén túl támogat versenyeket, irodalmi programokat, kirándulásokat, kiállítások szervezését, táborok és klubok működtetését.
A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány adószáma:
18665013-1-13, amelyre az 1% felajánlásokat is várják.
Az alapítvány számlaszáma:
ERSTE Bank – Százhalombattai fiók - 11600006-00000000-60618926.
A 2021-es borestet tombolatárgyakkal támogatták:
Bábikné Gyovai Anita (rajz-kurzus, apró tárgyak)
Barátság Kulturális Központ
Batta Slam Poetry (SZIKE-Ifjúsági Műhely)
BioBubi - Betétdíjas tisztítószerek
Blúz on (női divat)
Borostyán virágüzlet (Ifjúság útja)
Bubamara Cukrászműhely
Dömötör Fanni, ékszerkészítő
Ebatta Pizzéria És Kultúrkocsma
Fazekas Levente, képzőművész
Gólyahír Virágüzlet
GoZooPet állateledel felszerelés
Halászcafé Pizzéria
Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombatta
Harcsa Csárda
HHTC SUPER Diszkont (3 helyen a városban!)
Hudák Pincészet, Érd
Jászi Péterné (kézzel készített ajándékok)
Kati Mami Sütödéje - Százhalombatta
Keleti Anikó, képzőművész
Laszlo Bandy, képzőművész
Lehoczki Zsuzsanna és Balpataki Katalin "Helló, Batta" könyv
Magyar Földrajzi Múzeum
"Matrica" Múzeum és Régészeti Park Százhalombatta
Mohácsi Kézműves Cukrászat
Nagy Jánosné Marcsi (Oriflame termékek)
Oázis Virág Rosa Rugosa
Serénykedő Kikapcsol-Lak
Sérültekért Alapítvány
SütiCAKE (Kerék Ildikó)
Szeifertné Tóth Erika (Avon termékek)
TESCO Áruház - Százhalombatta
Varga László, képzőművész
Varró Ágnes (textil tárgyak
Zokni Nyunya (Budai Tünde)
Fotók: Tóth Erzsébet
László Anikó


AKTUÁLIS
2022-01-06 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai  
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Az első baba
2022-01-13
Kovács Kitti Sára az idei év első százhalombattai babája; Kitti Sára 3340 grammal és 56 cm-el látta meg a napvilágot január 3-án 18 óra 30 perckor. Az újszülöttet és a szülőket, Mojzer Georgina Zsuzsannát és Kovács Kristófot Vezér Mihály polgármester köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban.

Bara környéki fák gallyazásáról II.
2022-01-12
Nemrég tettük közzé, hogy az ELMŰ a saját területén, az áramszolgáltatás biztonsága érdekében, törvényi kötelezettségét teljesítve veszélyes fákat gallyazott.

Örökös Zöld Óvoda lett a Százhalombattai Kipp- Kopp Óvoda
2022-01-12
Örömmel értesültem arról, hogy a Földművelési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Örökös Zöld Óvoda" pályázaton az óvoda elnyerte és jogosulttá vált az "Örökös Zöld Óvoda" cím használatára.

Mozgalmas december - polgárőr beszámoló
2022-01-11
A megszokott feladatokon kívül rengeteg tennivaló volt a decemberi hónapban. Sok volt a rendezvénybiztosítás, melyek eseménymentesen zajlottak le.

Legszebb dolog a barátság...
2022-01-10
Süsü énekel a legszebb emberi érzésről, a barátságról, Csukás István történetében. Mi pedig, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatának tanítói és diákjai, szintén barátsággal invitáltuk városunk általános iskoláinak harmadikos tanulóit egy komplex vetélkedőre 2021 őszén.

Tájékoztató a Bara parti fakivágásokról
2022-01-06
Sok tévhit kering a történtekkel kapcsolatban, amely tájékozatlanságból, rosszindulatból fakad.

A jövő hősei
2022-01-04
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnak évek óta kiemelt feladata - akkreditált kiváló tehetségpontként – egyben küldetése is a gyermekközpontúság mellett, annak részeként a környezeti nevelés.

Előzzük meg a petárdabaleseteket
2021-12-30
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. 

Árrobbanás a fővárosi agglomerációban: drágábbak a házak Százhalombattán, mint Budapesten?
2021-12-30
Tavaly novemberhez képest az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai egy év alatt országosan valamivel több, mint egyötödével nőttek. Megvizsgáltuk Százhalombatta és környékének, valamint a főváros agglomerációjában található települések árváltozásait, ugyancsak 2020 novemberéhez képest. Ön tudja, hogy a közelben mi drágább Budapestnél?

Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai a 2022. évben
2021-12-27
A SZÁKOM Kft. honlapján közzétette a 2022. évi szelektív hulladékgyűjtés időpontjait.

Csaló telefonívás egy bank nevében!
2021-12-27
"Egyik reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az OTP Bank nevében telefonáló egyik – férfi –csaló. Mivel a beszélgetés nagyon tanulságos volt, megosztjuk annak legfontosabb tapasztalatait.

Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program a MOL-nál
2021-12-27
A MOL Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A Program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

Tesla Megapack energiatárolót telepítenek Százhalombattán
2021-12-27
Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik.

Új számítógépek segítik a fogorvosok munkáját
2021-12-21
Négy korszerű, nagyobb kapacitású, összesen 1,7 millió forint értékű számítógép támogatja a százhalombattai fogászati alapellátást januártól. Az Önkormányzat a gépekhez monitorokat és nyomtatókat is vásárolt, valamint egy új programot is telepítettek az eszközökre, amelyek jelentősen meggyorsítják az adminisztrációs feladatokat.

"Téli Ünnepekre várva"- VII. Román Bál
2021-12-18
"Téli ünnepekre várva" "- VII. Román Bál címmel rendezték meg 2021. december 4-én a hetedik hagyományőrző román bált a Klub Sirályban a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelt Százhalombattaiak!
2021-12-18
Önkormányzatunk az utóbbi időben több megkeresést is kapott a MÁV és a VOLÁNBUSZ menetrendi csatlakozás problémáiról.

Áramszünet
2021-12-18
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta több utcájában január 13, 25 és 27-én.

Egyedülálló háziorvosi praxis program Százhalombattán
2021-12-17
Az Önkormányzat új, példa nélküli háziorvos utánpótlási, egyben mentorálási támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok a városban praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után. Első körben két praxis továbbörökítését jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Köszönet az áldozatos munkáért
2021-12-16
Pentz Istvánné, a százhalombattai Idősek Gondozóháza vezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet Százhalombattán. Az oklevelet és a virágcsokrot Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át.

Karácsonyi díszítés és ajándékozás
2021-12-16
Folytatva a hagyományt, Szalai Attila idén is feldíszített több köztéri fát Százhalombattán, az Olajmunkás úton, ahol a kutyafuttató kerítésére és a KRESZ táblákra is kerültek díszek. Az önkormányzati képviselő ajándékozást is szervezett.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.