2022. augusztus 10. - Lőrinc napja
Szerda
Min:19°
Max:29°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:19°
Max:22°
Vasárnap
Min:17°
Max:31°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Arisztotelész szerint a boldogság (eudaimonia) az élet igazi tartalma, mely csakis ott valósulhat meg, ahol az ember a saját egyéniségét ki tudja bontakoztatni. Nikomakhoszi etikájában kifejti, hogy az ember leginkább az értelem birtoklásával jellemezhető, ezért nyilvánvaló, hogy a boldogság alapvetően az értelmes tevékenységben lelhető fel. Mondhatjuk tehát, hogy "boldognak lenni" nem valami totál happy érzés elragadtatottságba átcsapó állapota, hanem kifejezetten emberi tett. Arisztotelész szerint az emberben megvan az a képesség, hogy felismerhesse a jót, éppen ezért képes arra is, hogy erényes legyen. A legfőbb erény pedig a helyes mérték: a természetes harmónia felismerése és kialakítása az életünkben.
A mérték és a mértékletesség kérdése mindig rendkívül fajsúlyos kérdés. S legtöbbször azt tapasztalhatjuk, hogy hibáink hátterében valóban ott húzódik, ott lappang a mérték félreértelmezése. A helyes mérték mindig érték is, a mértéktelenség sokszor az értékest is elsilányítja, leértékeli.
Az Újszövetség azt tanítja, hogy az Írás elegendő ahhoz, hogy az ember "minden jó cselekedetre felkészített" legyen. (2Tim 3,17) Isten ígéreteinek és parancsainak fényében megtartott önvizsgálatunk ugyanis, megmutatja a jót, vagyis azt, amit az embernek ténylegesen tennie kell. Az adventi időszak mindig kitűnő alkalom az elcsendesedésre, az önmagunkkal való szembenézésre, a másokkal való megbékélésre.
Régebben, impozáns könyvtárszobájában Matyi atyával beszélgettem sokat erről. Az adventi várakozás lényegéről. Arról, hogy az igazi várakozás sohasem lehet egyfajta passzív állapot, hiszen mindig késznek kell lennünk arra, hogy akit várunk, megérkezik. Az adventi fénybenézésünk aktivitást jelent, tetteket, amelyek előidézik a jót, amelyek másoknak is a jó, a helyes mérték felé mutatják az utat.  Az utóbbi években, az adventi időszakban elsősorban zsoltárokat fordítok. Egyrészt talán azért, mert jól tudom, a zsoltáros szerint a boldogság nem állapot, hanem életforma, másrészt pedig azért, mert a zsoltárok minden esetben költői szövegek is.
A magyar zsoltárfordítások már a középkorban elkezdődtek. (Valójában legrégebbi nyelvemlékeink is műfordítások, hiszen a Halotti Beszéd narratív része a 1Móz 3 prózai parafrázisa, az Ómagyar Mária-siralom pedig az egyik koraközépkori latin nyelvű Mária-himnusz magyar változata.) Nem készült ugyan el a középkorban a Zsoltárok teljes és szakszerű fordítása, azonban figyelemre méltó az a körülmény, hogy a magyar kódexirodalomban gyakran találkozhatunk a parafrázis különböző jelenségeivel. Ennek a gyakorlatnak nagyon fontos a későbbi zsoltárfordítások szempontjából a megléte, hiszen a parafrázis módozatai középkori vagy éppen ókereszténykori hagyományokat is őriznek, ugyanakkor a zsoltárokra vonatkozóan más bibliai vagy liturgikus szövegeket is felhasználtak a fordítások során. Ez lehet az oka az ezekben a forrásokban fellelhető intertextualitásoknak is. Kinizsi Pálné Magyar Benigna című imádságos könyvének zsoltárfordításai egyértelműen erről tanúskodnak. A parafrázisokra való "kitekintést" a reformáció és az ellenreformáció zsoltárfordítói is gyakorolták.  A parafrázisok sok esetben - a patrisztikus irodalomból ismert szabályokat követve - az egészen egyszerű alapértelmet is elspiritualizálták. Mindenképpen fontosnak tartom tehát a zsoltárok újrafordítását, s néhány éve hasonló okokból kezdtem el a középkori himnuszok újrafordítását is.
Százhalombattán a fordítói műhelymunkához (az aktív elcsendesedéshez) minden adott. A könyvtárunk ilyen értelemben is jól felszerelt, s élnek a városban olyan alkotótársak is, akikkel nyelvészeti kérdésekben gyakran lehet konzultálni. Legutóbb például ismételten a látszat és a valóság problémájába ütköztem az egyik görög szöveg magyarítása közben. Nyilván mindannyian ismerjük, miként vélekedett erről József Attila: "Te jól tudod, a költő sose lódit:/ az igazat mondd, ne csak a valódit,/ a fényt, amelytől világlik agyunk,/ hisz egymás nélkül sötétben vagyunk." S mit mondott Platón? "Ha majd az Igaz megjelenik a földön, akkor megostorozzák, megkínozzák, láncra verik, mindkét szemére megvakítják és végül, az összes kín után, keresztre szegezik, azért, hogy belássa, hogy nem helyes ebben a világnak igaznak lenni, csupán annak látszani." Adventi tűnődésre való gondolatok. Már csak azért is, mert a boldogság nem állapot, hanem életforma.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
2022-07-13 - A SZÁKOM Nonprofit Kft. rakodó, tehergépjármű vezető munkakörbe keres munkatársat. 
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Nem lesz tűzijáték
2022-08-06
Elmarad a tűzijáték Százhalombattán a Battai Napokon és a Summerfesten – tájékoztatott közösségi oldalán Vezér Mihály polgármester.

Közös imádkozás
2022-08-06
A KÉSZ Százhalombattai Csoportja közös imádsággal emlékezik Nagyboldogasszony Napján, Százhalombattán Dunafüreden a volt Báté falu templom emlékkeresztnél, augusztus 15-én 17 órától.  

Római hajó Százhalombattán
2022-08-05
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én. Látványos élményt ígér a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programok.

Művészet, tudomány és felsőoktatás
2022-08-04
"Művészet/Elmélet Konferencia" címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgáló konferencia egyik előadója a Százhalombattán élő Dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus volt.

Nincs bűnözési hullám
2022-08-04
Százhalombatta a legbiztonságosabb települések közé tartozik, nincs idegen lakosok általi megemelkedett bűnözés, egyedi eset volt a július végén történt bűncselekmény – hangzott el az augusztus 4-i sajtótájékoztatón. 

Battai sportlövő az Eb és a vb válogatott keretben
2022-08-01
Szemán Dávid a Százhalombattai Lövészklub versenyzője az Európa-bajnokságon 50m pisztoly, a világbajnokságon pedig 10m és 50m pisztoly versenyszámban indulhat a magyar válogatott színeiben.

Villanyoszlopnak ütközött egy autó
2022-08-01
Villanyoszlopnak ütközött, majd az út menti füves területre csapódott egy személygépkocsi július 31-re virradóra Százhalombattán, az Olajmunkás utcában.

Elfogták a játszótéri támadókat
2022-08-01
Két napon belül felkutatták és elfogták az érdi rendőrök azt a párost, amely egy százhalombattai játszótéren támadt áldozataikra. Gáz és riasztófegyver is előkerült a szóváltás és dulakodás közben, valamint egy mobiltelefon is eltűnt.

Kárpátaljai konfirmandusok a Reménység Szigetén
2022-07-29
Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Erdélyi Gyülekezet Karitatív és Kulturális központja folyamatosan fogadja a menekülteket a Reménység Szigetén, ugyanakkor a Kárpátalján otthon maradt kisebbségi magyarokat is rendszeresen támogatja. 

Szúnyoggyérítés
2022-07-29
Földi úton történő szúnyoggyérítést végez a BM Országos Katasztrófavédelm Százhalombattán augusztus 1-jén a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén augusztus 2-3-án kerül sor a gyérítésre.

Tűzgyújtási tilalom
2022-07-29
Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tüzesetek száma Pest megyében – hívja fel a figyelmet az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A virágos Százhalombattáért
2022-07-28
Lezárult a jelentkezés a "Tiszta udvar – Rendes Ház" versenyre.Örömmel tölt el, hogy némi kihagyás után a városlakók az idén ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre.

Házhoz megy a rendőrség
2022-07-27
Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, polgárőrök, a szociális gondozó központ munkatársa és az önkormányzat által delegált szakemberek ismét kitelepülnek a százhalombattai strandfürdőre, augusztus 6-án 10-14 óráig.

Három dobogós hely a modellvitorlás kupán
2022-07-27
Két ezüst-, egy bronzérem és több helyezés a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub mérlege a július 22.-24. között rendezett ölbői XXXIII. Köris Kupa regattán.

Római hajó Százhalombattán
2022-07-23
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Pályázati felhívás
2022-07-22
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet  pénzügyi-számviteli munkatárs munkakör betöltésére. 

Hőségriasztás
2022-07-20
Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Vigyázzon adataira - Internetes adathalászat, telefonos és facebook csalások
2022-07-18
Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18
Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.

Egy tucat érem
2022-07-18
Nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert a Százhalom Városi Úszó Klub Egyesület a XVII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen július 16-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.