2022. január 17. - Antal és Antónia napja
Hétfő
Min:1°
Max:6°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-1°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:0°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Arisztotelész szerint a boldogság (eudaimonia) az élet igazi tartalma, mely csakis ott valósulhat meg, ahol az ember a saját egyéniségét ki tudja bontakoztatni. Nikomakhoszi etikájában kifejti, hogy az ember leginkább az értelem birtoklásával jellemezhető, ezért nyilvánvaló, hogy a boldogság alapvetően az értelmes tevékenységben lelhető fel. Mondhatjuk tehát, hogy "boldognak lenni" nem valami totál happy érzés elragadtatottságba átcsapó állapota, hanem kifejezetten emberi tett. Arisztotelész szerint az emberben megvan az a képesség, hogy felismerhesse a jót, éppen ezért képes arra is, hogy erényes legyen. A legfőbb erény pedig a helyes mérték: a természetes harmónia felismerése és kialakítása az életünkben.
A mérték és a mértékletesség kérdése mindig rendkívül fajsúlyos kérdés. S legtöbbször azt tapasztalhatjuk, hogy hibáink hátterében valóban ott húzódik, ott lappang a mérték félreértelmezése. A helyes mérték mindig érték is, a mértéktelenség sokszor az értékest is elsilányítja, leértékeli.
Az Újszövetség azt tanítja, hogy az Írás elegendő ahhoz, hogy az ember "minden jó cselekedetre felkészített" legyen. (2Tim 3,17) Isten ígéreteinek és parancsainak fényében megtartott önvizsgálatunk ugyanis, megmutatja a jót, vagyis azt, amit az embernek ténylegesen tennie kell. Az adventi időszak mindig kitűnő alkalom az elcsendesedésre, az önmagunkkal való szembenézésre, a másokkal való megbékélésre.
Régebben, impozáns könyvtárszobájában Matyi atyával beszélgettem sokat erről. Az adventi várakozás lényegéről. Arról, hogy az igazi várakozás sohasem lehet egyfajta passzív állapot, hiszen mindig késznek kell lennünk arra, hogy akit várunk, megérkezik. Az adventi fénybenézésünk aktivitást jelent, tetteket, amelyek előidézik a jót, amelyek másoknak is a jó, a helyes mérték felé mutatják az utat.  Az utóbbi években, az adventi időszakban elsősorban zsoltárokat fordítok. Egyrészt talán azért, mert jól tudom, a zsoltáros szerint a boldogság nem állapot, hanem életforma, másrészt pedig azért, mert a zsoltárok minden esetben költői szövegek is.
A magyar zsoltárfordítások már a középkorban elkezdődtek. (Valójában legrégebbi nyelvemlékeink is műfordítások, hiszen a Halotti Beszéd narratív része a 1Móz 3 prózai parafrázisa, az Ómagyar Mária-siralom pedig az egyik koraközépkori latin nyelvű Mária-himnusz magyar változata.) Nem készült ugyan el a középkorban a Zsoltárok teljes és szakszerű fordítása, azonban figyelemre méltó az a körülmény, hogy a magyar kódexirodalomban gyakran találkozhatunk a parafrázis különböző jelenségeivel. Ennek a gyakorlatnak nagyon fontos a későbbi zsoltárfordítások szempontjából a megléte, hiszen a parafrázis módozatai középkori vagy éppen ókereszténykori hagyományokat is őriznek, ugyanakkor a zsoltárokra vonatkozóan más bibliai vagy liturgikus szövegeket is felhasználtak a fordítások során. Ez lehet az oka az ezekben a forrásokban fellelhető intertextualitásoknak is. Kinizsi Pálné Magyar Benigna című imádságos könyvének zsoltárfordításai egyértelműen erről tanúskodnak. A parafrázisokra való "kitekintést" a reformáció és az ellenreformáció zsoltárfordítói is gyakorolták.  A parafrázisok sok esetben - a patrisztikus irodalomból ismert szabályokat követve - az egészen egyszerű alapértelmet is elspiritualizálták. Mindenképpen fontosnak tartom tehát a zsoltárok újrafordítását, s néhány éve hasonló okokból kezdtem el a középkori himnuszok újrafordítását is.
Százhalombattán a fordítói műhelymunkához (az aktív elcsendesedéshez) minden adott. A könyvtárunk ilyen értelemben is jól felszerelt, s élnek a városban olyan alkotótársak is, akikkel nyelvészeti kérdésekben gyakran lehet konzultálni. Legutóbb például ismételten a látszat és a valóság problémájába ütköztem az egyik görög szöveg magyarítása közben. Nyilván mindannyian ismerjük, miként vélekedett erről József Attila: "Te jól tudod, a költő sose lódit:/ az igazat mondd, ne csak a valódit,/ a fényt, amelytől világlik agyunk,/ hisz egymás nélkül sötétben vagyunk." S mit mondott Platón? "Ha majd az Igaz megjelenik a földön, akkor megostorozzák, megkínozzák, láncra verik, mindkét szemére megvakítják és végül, az összes kín után, keresztre szegezik, azért, hogy belássa, hogy nem helyes ebben a világnak igaznak lenni, csupán annak látszani." Adventi tűnődésre való gondolatok. Már csak azért is, mert a boldogság nem állapot, hanem életforma.

AKTUÁLIS
2022-01-06 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai  
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Az első baba
2022-01-13
Kovács Kitti Sára az idei év első százhalombattai babája; Kitti Sára 3340 grammal és 56 cm-el látta meg a napvilágot január 3-án 18 óra 30 perckor. Az újszülöttet és a szülőket, Mojzer Georgina Zsuzsannát és Kovács Kristófot Vezér Mihály polgármester köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban.

Bara környéki fák gallyazásáról II.
2022-01-12
Nemrég tettük közzé, hogy az ELMŰ a saját területén, az áramszolgáltatás biztonsága érdekében, törvényi kötelezettségét teljesítve veszélyes fákat gallyazott.

Örökös Zöld Óvoda lett a Százhalombattai Kipp- Kopp Óvoda
2022-01-12
Örömmel értesültem arról, hogy a Földművelési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Örökös Zöld Óvoda" pályázaton az óvoda elnyerte és jogosulttá vált az "Örökös Zöld Óvoda" cím használatára.

Mozgalmas december - polgárőr beszámoló
2022-01-11
A megszokott feladatokon kívül rengeteg tennivaló volt a decemberi hónapban. Sok volt a rendezvénybiztosítás, melyek eseménymentesen zajlottak le.

Legszebb dolog a barátság...
2022-01-10
Süsü énekel a legszebb emberi érzésről, a barátságról, Csukás István történetében. Mi pedig, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatának tanítói és diákjai, szintén barátsággal invitáltuk városunk általános iskoláinak harmadikos tanulóit egy komplex vetélkedőre 2021 őszén.

Tájékoztató a Bara parti fakivágásokról
2022-01-06
Sok tévhit kering a történtekkel kapcsolatban, amely tájékozatlanságból, rosszindulatból fakad.

A jövő hősei
2022-01-04
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnak évek óta kiemelt feladata - akkreditált kiváló tehetségpontként – egyben küldetése is a gyermekközpontúság mellett, annak részeként a környezeti nevelés.

Előzzük meg a petárdabaleseteket
2021-12-30
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. 

Árrobbanás a fővárosi agglomerációban: drágábbak a házak Százhalombattán, mint Budapesten?
2021-12-30
Tavaly novemberhez képest az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai egy év alatt országosan valamivel több, mint egyötödével nőttek. Megvizsgáltuk Százhalombatta és környékének, valamint a főváros agglomerációjában található települések árváltozásait, ugyancsak 2020 novemberéhez képest. Ön tudja, hogy a közelben mi drágább Budapestnél?

Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai a 2022. évben
2021-12-27
A SZÁKOM Kft. honlapján közzétette a 2022. évi szelektív hulladékgyűjtés időpontjait.

Csaló telefonívás egy bank nevében!
2021-12-27
"Egyik reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az OTP Bank nevében telefonáló egyik – férfi –csaló. Mivel a beszélgetés nagyon tanulságos volt, megosztjuk annak legfontosabb tapasztalatait.

Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program a MOL-nál
2021-12-27
A MOL Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A Program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

Tesla Megapack energiatárolót telepítenek Százhalombattán
2021-12-27
Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik.

Új számítógépek segítik a fogorvosok munkáját
2021-12-21
Négy korszerű, nagyobb kapacitású, összesen 1,7 millió forint értékű számítógép támogatja a százhalombattai fogászati alapellátást januártól. Az Önkormányzat a gépekhez monitorokat és nyomtatókat is vásárolt, valamint egy új programot is telepítettek az eszközökre, amelyek jelentősen meggyorsítják az adminisztrációs feladatokat.

"Téli Ünnepekre várva"- VII. Román Bál
2021-12-18
"Téli ünnepekre várva" "- VII. Román Bál címmel rendezték meg 2021. december 4-én a hetedik hagyományőrző román bált a Klub Sirályban a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelt Százhalombattaiak!
2021-12-18
Önkormányzatunk az utóbbi időben több megkeresést is kapott a MÁV és a VOLÁNBUSZ menetrendi csatlakozás problémáiról.

Áramszünet
2021-12-18
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta több utcájában január 13, 25 és 27-én.

Egyedülálló háziorvosi praxis program Százhalombattán
2021-12-17
Az Önkormányzat új, példa nélküli háziorvos utánpótlási, egyben mentorálási támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok a városban praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után. Első körben két praxis továbbörökítését jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Köszönet az áldozatos munkáért
2021-12-16
Pentz Istvánné, a százhalombattai Idősek Gondozóháza vezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet Százhalombattán. Az oklevelet és a virágcsokrot Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át.

Karácsonyi díszítés és ajándékozás
2021-12-16
Folytatva a hagyományt, Szalai Attila idén is feldíszített több köztéri fát Százhalombattán, az Olajmunkás úton, ahol a kutyafuttató kerítésére és a KRESZ táblákra is kerültek díszek. Az önkormányzati képviselő ajándékozást is szervezett.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.