2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:3°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Jegyzet

Főtér
2021-11-18 - Az út, az igazság és az élet - Fazekas István gondolatai.
Százhalombattán nemcsak gyermeknek, de felnőttnek is igen jó lenni. Kulturált, szép környezetben élhetünk, jó a közbiztonság, jól működik a szociális háló, az idősek is sportolhatnak, s kulturális életünk is viszonylag gazdagnak és színesnek mondható. Vannak tereink, ahol meditálhatunk magányosan, vagy beszélgethetünk másokkal, s akár ki is nyílhatnak egymás felé tartó gondolataink. Terek, ahol rácsodálkozhatunk a városra, vagy a fölöttünk kibukkanó felhő-mezőkre. Persze, ha a novemberi ég a szürkeségtől el kezd beszűkülni, tereink is szűkebbé válnak. Az ősz végi idő, minta egy kicsit elidegeníteni akarná az embert az embertől. Ezért is tartom szerencsésnek a Szigetvári Jóska által kezdeményezett adventi ünnepségsorozatot.
Az advent szó a latin advenio igéből származik, ami azt jelenti: eljön, közeledik, megérkezik. Ki is? Az, aki a bűntől halálba-roppant embert az igaz élet világosságába emeli. A novemberi ég bezárulása és sötétsége életünkre hengeríti a szabadulás gondolatát, az élet megújulásának a vágyát, s szinte önvédelmünkké válik a remény, benne a szív legtisztább érzésével: csakis a szeretet tarthatja meg a világot.
Néhány hete a mezőgyáni református lelkész a villámpostán egy pdf-csomagot küldött el nekem. Egy fiatalember kézzel írt versei voltak a csomagban, melyek halála pillanatáig ismeretlenül hevertek íróasztalának csukott fiókjában. Egy fiatal férfiról van szó – ez állt a mellékelt levélben –, aki betegsége fájdalmait nem bírta már mer elviselni, s végül homokos, szomorú vizes síkra ért. Gyenge János úgy halt meg, hogy nem tudta magáról, hogy mekkora költő, s a világ is csak most tudhatja majd meg róla. A mezőgyáni eklézsia egy kötetet kíván kiadni a verseiből. A gyülekezet és a fiú szülei engem kértek fel a könyv szerkesztésére és lektorálására. A munka rendkívül felemelő volt és heoretikus volt. Hamarosan Budapesten, s remélhetőleg városunkban is lesz majd a Mezőgyáni Ikarosz című verseskötetnek bemutatója. Ki is volt a szerzője valójában?
Gyenge János a "kozmosz" szívében élt, a "csillagok tövissel ékesített koronája alatt" írta a verseit, s akár, mint egy mesét, úgy is kezdhetnénk a költészetéről való tűnődést, hiszen világgá indult kis királyfiként került az édes anyanyelv tündöklő birodalmába, ahol reményt virágzó fegyvere lett a szó, hogy az életmámort és a megsemmisülés-vágyat is átitató sejtelmeivel kimondhassa a kimondhatatlant, elzenghesse nekünk a világegyetem titkai mögött megtalált ősharmóniák himnusz-töredékeit. Íme, egy költő, aki az önkeresés fénykavargásában fölemelni képes a liliom- és orgonaillatok tisztítótüzében újra nemessé formálódó ember-arcot, aki lét-eleven szívdobbanásokkal és nap-robbanásos gondolatisággal figyeli a teremtés kicsorduló csodáinak mindenen átívelő ér-rendszerét. Egy költő, aki pontosan ismeri a szenny megmásíthatatlan jelen idejét és a groteszk mindennapok báli mulatságát. Egy költő, aki közvetlen-egy volt a világgal – s talán ezért is tudott oly könyörtelen lenni önmagához.
Ha elmerengve és vigyázva olvassuk a verseit, könnyen megláthatjuk a lelkünk felé indázó költői nyelvezet kristálylombjai mögött felragyogó tekintetét, a jajszavakkal átitatott istenkeresés áhítat-világát. Gyenge Jánosnak igazi otthona az anyanyelve volt. Mondhatjuk így is: a nyelvben élt igazán. A fájdalom cseppkőbarlang patak-csobogásai, a szerelem-éhes árvaság sóhajai, az őrjöngések és a tétova bánatok zsoltárszavai így lesznek nála az életnek és az élni akarásnak fölbecsülhetetlen értékű, attraktív vallomásai. A mezőgyáni Ikarosz felrepült, s le már sohasem zuhanhat. Gyenge János az Atyához vágyódott hazamenni. Sorsa és munkássága arra figyelmeztet bennünket, hogy az életet szeretni kell. Arra figyelmeztetnek versei, hogy meg kell becsülnünk egymást, hogy vigyáznunk kell egymásra.
Hamarosan itt az advent. Közösen fogunk arra várakozni, aki maga a Remény, aki maga szeret. Aki azt mondotta magáról, hogy: "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam." Ne akarjunk másképp az Atyához menni, csakis Krisztus által!
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.