2022. május 24. - Eszter és Eliza napja
Kedd
Min:12°
Max:22°
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:13°
Max:16°
Jegyzet

Főtér
2021-11-11 - Az életet végig élnünk kötelesség - Fazekas István gondolatai
A legtöbb konfliktus oka nem az igazság feltárása, hanem az irigység. Az irigységnek vannak fokozatai, s egyes irigyek képesek az övön aluli ütések konfliktusművészetét olyan szintre emelni, hogy irigyünk sokszor úgy tűnik a külvilágnak, mintha a legnagyobb támogatónk lenne. Százhalombattán eddig még nem találkoztam irigy emberrel. Ám néhány nappal ezelőtt belebotlottam az egyikbe. Hogy honnét tévedt ide, nem tudom. Egy darabig csodálkoztam, de aztán úgy voltam vele, mégiscsak hasznos dolog az, ha bosszant a sikerünk egyeseket, mert bosszúságuk előbb-utóbb csak beláttatja velünk, hogy azért mégsem zabálhatjuk vadszamárként a babért. Ez nem is illő, no meg hát egészségtelen.
A művészet világában rengeteg az irigy, szinte Dunát lehetne velük rekeszteni. Már Martialis is erre panaszkodott, amikor megírta a Rumpitur invidia kezdetű epigrammáját, s Ady is sokszor szenvedett a hemzsegésüktől.  De hát az embernek – ahogy szegény tyukodi nagyanyám mondotta volt egykoron – inkább ezer irigye legyen, semmint egy sajnálkozója! Igazából az a fontos, hogy mi tudjuk mindig, mi is a dolgunk, s a dolgunkat megcsináljuk a lehető legpontosabban. Egy svájci adoma szerint, amikor Kálvin János a predesztinációs tanról prédikált a genfieknek, az egyik őszi délutánon, séta közben, megállította egy lusta, munkájával alig törődő, pöffeszkedő nyárspolgár, nekiszegezve a kérdést: "Miből tudhatom meg nyilvánvalóan, hogy az Úr kiválasztott-e engem az üdvösségre?" Kálvin – miután a férfit alaposan végigmérte – ezt felelte: "Abból, ha nem okoz fáradságot és lelki háborgást, hogy a munkádat mindig akkurátusan végezd."     
Négy évvel ezelőtt, a Reformáció 500 keretében Százhalombatta egy igen tekintélyes nemzetközi tudományos konferenciának adhatott otthont, melynek én voltam az egyik szervezője. Itt járt akkor a protestáns etika egyik világhírű képviselője, Bernhard Kaiser professzor úr is, aki Luther Márton kegyelemtanáról tartott előadást. Arról a kegyelemről, mely a szeretetet aktivizálja, s arról a hitről, mely a szeretetet felébreszti még a kőszívűekben is. Sajnálatos módon a mai európai ember a sült galambhoz lett szoktatva, s azt hiszi, a boldogság is sült galambként repülhet felé. Ha az európai embert összevetjük a Kelet nagy kultúrnépeivel, teljesen nyilvánvaló, hogy mi sokkal többet szenvedtünk amazoknál. Azt mondják, aki élt már japánok, vagy nem európaizált kínaiak között, annak rögtön az tűnik fel, hogy ők milyen derűsen élik hétköznapjaikat. Raoul Heinrich Francé szerint ez azért van így, mert Nyugaton az ifjúságot, Keleten azonban az öregkort becsülik a legtöbbre. A Kelet kultúrnépei megelégszenek azzal, ha megszerzik azt a tudást, ami a világrend elfogadásához elegendő, a Nyugat fiai azonban mindig többet akarnak elérni annál, mint amire igazából képesek. Nem elég nekik a kegyelem, el is fordultak Istentől, s most a Nyugat vergődik és hánykódik saját hálójában, mert nem képes igazából belátni, hogy hit nélkül az embernek soha sem lehet meg az, ami az élethez elégséges. Ahol Istent száműzik a társadalomból, ott nincs mit csodálkozni azon, ha istentelenné lesz még a viselkedés is.
Till Erikát, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetőjét személyesen nem ismerem, de barátaimtól tudom, hogy rengeteget tett már az itt élő és elmagányosodott öregekért. Különösen azokért, akiknek senkijük sincs már. Nemzeti ünnepünk napján a Szociális Munkáért Díjat vehette át. Fontos jól a tudatunkba vésni: öregeinkkel törődnünk kell! Nem hagyhatjuk őket magukra!
Halottak napja táján mindig elcsendesedem. Felidézem azokat, akik nincsenek már, s ahogy rájuk emlékezem, figyelmem egyre jobban az élők felé fordul, mert a halál engem elsőként is arra figyelmeztet, hogy az életet végig élnünk kötelesség. De jogunk van a szomorúsághoz is, mert úgy igaz, ahogyan azt Károli Péter Az halálról, feltámadásról című munkájában lejegyezte: "... az halottakon való mértékletes siralom nincsen sem Istennek, sem az ő igéjének ellene."
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.