2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:3°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Jegyzet

Főtér
2021-11-11 - Az életet végig élnünk kötelesség - Fazekas István gondolatai
A legtöbb konfliktus oka nem az igazság feltárása, hanem az irigység. Az irigységnek vannak fokozatai, s egyes irigyek képesek az övön aluli ütések konfliktusművészetét olyan szintre emelni, hogy irigyünk sokszor úgy tűnik a külvilágnak, mintha a legnagyobb támogatónk lenne. Százhalombattán eddig még nem találkoztam irigy emberrel. Ám néhány nappal ezelőtt belebotlottam az egyikbe. Hogy honnét tévedt ide, nem tudom. Egy darabig csodálkoztam, de aztán úgy voltam vele, mégiscsak hasznos dolog az, ha bosszant a sikerünk egyeseket, mert bosszúságuk előbb-utóbb csak beláttatja velünk, hogy azért mégsem zabálhatjuk vadszamárként a babért. Ez nem is illő, no meg hát egészségtelen.
A művészet világában rengeteg az irigy, szinte Dunát lehetne velük rekeszteni. Már Martialis is erre panaszkodott, amikor megírta a Rumpitur invidia kezdetű epigrammáját, s Ady is sokszor szenvedett a hemzsegésüktől.  De hát az embernek – ahogy szegény tyukodi nagyanyám mondotta volt egykoron – inkább ezer irigye legyen, semmint egy sajnálkozója! Igazából az a fontos, hogy mi tudjuk mindig, mi is a dolgunk, s a dolgunkat megcsináljuk a lehető legpontosabban. Egy svájci adoma szerint, amikor Kálvin János a predesztinációs tanról prédikált a genfieknek, az egyik őszi délutánon, séta közben, megállította egy lusta, munkájával alig törődő, pöffeszkedő nyárspolgár, nekiszegezve a kérdést: "Miből tudhatom meg nyilvánvalóan, hogy az Úr kiválasztott-e engem az üdvösségre?" Kálvin – miután a férfit alaposan végigmérte – ezt felelte: "Abból, ha nem okoz fáradságot és lelki háborgást, hogy a munkádat mindig akkurátusan végezd."     
Négy évvel ezelőtt, a Reformáció 500 keretében Százhalombatta egy igen tekintélyes nemzetközi tudományos konferenciának adhatott otthont, melynek én voltam az egyik szervezője. Itt járt akkor a protestáns etika egyik világhírű képviselője, Bernhard Kaiser professzor úr is, aki Luther Márton kegyelemtanáról tartott előadást. Arról a kegyelemről, mely a szeretetet aktivizálja, s arról a hitről, mely a szeretetet felébreszti még a kőszívűekben is. Sajnálatos módon a mai európai ember a sült galambhoz lett szoktatva, s azt hiszi, a boldogság is sült galambként repülhet felé. Ha az európai embert összevetjük a Kelet nagy kultúrnépeivel, teljesen nyilvánvaló, hogy mi sokkal többet szenvedtünk amazoknál. Azt mondják, aki élt már japánok, vagy nem európaizált kínaiak között, annak rögtön az tűnik fel, hogy ők milyen derűsen élik hétköznapjaikat. Raoul Heinrich Francé szerint ez azért van így, mert Nyugaton az ifjúságot, Keleten azonban az öregkort becsülik a legtöbbre. A Kelet kultúrnépei megelégszenek azzal, ha megszerzik azt a tudást, ami a világrend elfogadásához elegendő, a Nyugat fiai azonban mindig többet akarnak elérni annál, mint amire igazából képesek. Nem elég nekik a kegyelem, el is fordultak Istentől, s most a Nyugat vergődik és hánykódik saját hálójában, mert nem képes igazából belátni, hogy hit nélkül az embernek soha sem lehet meg az, ami az élethez elégséges. Ahol Istent száműzik a társadalomból, ott nincs mit csodálkozni azon, ha istentelenné lesz még a viselkedés is.
Till Erikát, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetőjét személyesen nem ismerem, de barátaimtól tudom, hogy rengeteget tett már az itt élő és elmagányosodott öregekért. Különösen azokért, akiknek senkijük sincs már. Nemzeti ünnepünk napján a Szociális Munkáért Díjat vehette át. Fontos jól a tudatunkba vésni: öregeinkkel törődnünk kell! Nem hagyhatjuk őket magukra!
Halottak napja táján mindig elcsendesedem. Felidézem azokat, akik nincsenek már, s ahogy rájuk emlékezem, figyelmem egyre jobban az élők felé fordul, mert a halál engem elsőként is arra figyelmeztet, hogy az életet végig élnünk kötelesség. De jogunk van a szomorúsághoz is, mert úgy igaz, ahogyan azt Károli Péter Az halálról, feltámadásról című munkájában lejegyezte: "... az halottakon való mértékletes siralom nincsen sem Istennek, sem az ő igéjének ellene."
 
 

AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.