2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:3°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Kultúra, Oktatás

Égi és földi utak találkozása
2021-11-11 - Városunk történetéről egy rendkívül felemelő színdarab születet, melynek 2021. október 23-án volt az ősbemutatója. A Nagy idők városa című történelmi eseményjátékot Fazekas István Jókai-díjas drámaíró írta, rendezője Bozsogi János. Sokak szerint egy csodálatos időutazásnak lehetett a részese az, aki látta.

Százhalombatta 1970. április 1-én városi rangot kapott. Fazekas István jubileumi színdarabjának a bemutatója a járvány miatt két alkalommal is elhalasztódott. Nemzeti ünnepünkön végre a nagyközönség is láthatta. Bozsogi János rendező lenyűgöző látvánnyal, vitte színpadra a művet. A díszlet és a dekoratív jelmezek a híres Makovecz-tanítványnak, Húros Annamáriának a munkái. Ifjú Csoóri Sándor kifejezetten a darabhoz írt zenét, koreográfusok: Fundák Kristóf, Fundák-Kasza Lili, Szelőczey Dóra és Szigetvári József. A főbb szerepekben Bordán Irén, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Brunner Márta, Jánosi Dávid, Szakács Tibor, Bánföldi Szilárd, Gyürki István, Ács Bálint és Incze Máté volt látható. Mellettük a színpadon voltak a Forrás táncosai, a Batta Balett balettosai és a Thália Tanoda gyermekszínészei is.

A Hírtükör munkatársai a monstre előadásról kérdezték a közreműködőket.

ifj. Csoóri Sándor Junior Prima díjas népzenész: "Az a fajta zenei metódus, amit én alkalmaztam, az elsősorban nem a zenéről szól, hanem arról, hogy a zenei megoldások szervesen illeszkedjenek a darab mondanivalójához, hogy segítsék, megtámogassák az egyes jeleneteket. Színpadi művekhez többször is szereztem már zenét – leginkább a Nemzeti Táncszínháznak –, ám azok a munkáim dominánsan a táncra irányítottak voltak. Itt egy kicsit másról volt szó, vigyáznom kellett, hogy a zene ne nyomjon el semmit, épp csak annyira legyen hangsúlyos, hogy a megértést, a színészi teljesítményt és a színpadi mozgást segítse. Ez a műfaj ezt követeli meg. Az inspirációt alapvetően a szerzőtől kaptam. Fazekas Istvánnal két évtizede jó barátságban vagyok, s amikor telefonon felkért erre a munkára, rögtön igent mondtam. Átküldte a kéziratot, elolvastam, aztán jelenetről-jelenetre átbeszéltük. Olyankor, amikor az alkotóval beszél a zenész, zeneileg más világok nyílnak ki, mert az íróból mindig elindul egy különös áramlat, s a zenésznek ezt az áramlást kell elkapnia, lényegében erre kell "ráülnie", s repülni vele. Párbeszédünkből fakadt, hogy közös lett a kifejezésmódunk. A visszatérő motívumokat úgy csináltam meg, hogy véletlenül se válhassanak sematikusakká, hanem valamilyen korhoz igazított variáció – vagy a dallamban, vagy a hangszerelésben – mindig legyen bennük. A jelenetek összekötése nagy feladat volt, hiszen van, amikor több száz évet is ugranunk kell, s a változás harmóniáját megtartani mindig nagy kihívás. Hála Istennek sikerült, s úgy vélem, érthető, Százhalombatta történetével komplementer viszonyban lévő zenét tudtam komponálni, mely annak, ami itt történt, s ami a színpadon is történik, egyenes közvetítése."  

Bordán Irén, a Magyar Érdemrend tisztkeresztjével kitüntetett színművésznő, aki az első felvonásban Mária Teréziát és a Vénasszonyt, a második felvonásban pedig Rózsa elvtársnőt alakította: "Nem gondoltam, hogy ennyi leállás után létrejöhet ez a produkció. Csodának tartom, hogy összejött, hiszen ennél a nekirugaszkodásunknál igazából már csak három teljes próbanap állt a rendelkezésünkre, s volt közben egy év pauza. Izgalom is akadt hát bőven, de az égiek velünk voltak, a premierre minden a helyére került, hiba nélkül működött mindenki. A másik csoda: a battai fiatalok. Elkápráztatóan jók voltak. Büszkék lehetnek rájuk az itt élők. Megható volt a lelkesedésük, felemelő a tudásuk. Minden előadás végén, a függöny mögött ott maradtak a színpadon, s eljártak egy rituálészerű táncot. Én csak gyönyörködtem bennük, aztán az utolsó előadás után a színfalak mögül beálltam közéjük. Mit mondjak? Elmondhatatlan élmény. A második előadás után látom, hogy Gyürki Pista leül egy székre a díszlet mögött. Te mit csinálsz itt? – kérdeztem tőle. Itt ülök, s hallgatom a fiatalokat – mondta mosolyogva. Nekem nagyon jól esett, hogy az utolsó előadás után az alpolgármester úr név szerint megemlített, s mondott néhány szót a munkásságomról, mindenki előtt úgy fogalmazva, hogy egy idol volt a nevem. De a nagy idők elmúlnak, s jönnek az új kihívások. Erről szól a darab is. Az első felvonásban Mária Teréziáról csak egy jelenet szól. Ebbe belesűríteni a karaktert, a történelmi háttért, az elképzelt atmoszférát szinte lehetetlen. Van egy történész barátnőm, dr. Rekettyés Mária egyetemi adjunktus, ezt a jelenetet még vele is átbeszéltem, mert az a szokásom, hogy alaposan utánanézek annak, amit játszom. Rózsa elvtársnő szerepét kifejezetten nekem írta a szerző. Kijött hozzám Szentendrére, s felkért a szerepre, mondván, hogy a megyei pártvezetés Százhalombattával való ellenséges attitűdjeit Rózsa elvtársnő alakjába sűrítené, akit nekem kéne játszani, ugyanis ez nagyjából az a figura lenne, aki megjelent már a Béresről szóló drámájában is, s én alakítottam. Persze örömmel vállaltam."

Gregor Bernadett, Jászai Mari-díjas színművésznő: "Az első felvonásban a keresztény lányt, a másodikban Zenálkó Etelt, Vathy Zsuzsát és Poroszlai Ildikót játszottam. Amikor megkaptam a szereposztást, csodálkoztam, hogy Vathy Zsuzsának mi köze lehet Százhalombattához, hiszen ő egy pesti írónő. A darabból tudtam meg, hogy a hatvanas évek végén még Lázár Ervin is gyakran megfordult Battán, ugyanis az ő felesége volt Vathy Zsuzsa, aki az olajfinomítóban dolgozott vegyészmérnökként. A szerepek tanulása közben derült ki, hogy a kisebbik fiam édesapja egy időben együtt dolgozott Poroszlai Ildikóval, ő sokat mesélt nekem a "mosolygós régésznőről", aki nyárfaegyenes jellemű volt, s keresztül vitte, hogy Százhalombattán Régészeti Park és múzeum legyen."  

Brunner Márta színművésznő, aki az első felvonásban a tanárnőt, a másodikban pedig Jutkát, a kantinos lányt alakította: "Boldog vagyok, hogy a részese lehettem egy ilyen szép múltidézésnek, hogy ennyi mindent megtudhattam a városról! Csodálatos volt, ahogyan egybeállt a darab, ahogyan a színészek játéka összefűződött a battai táncosokéval. Az egyik előadás után a városban sétáltam. Odajött hozzám egy idősebb hölgy, s megszólított, hogy már kétszer látta a darabot, mert annyira tetszik neki, majd hozzátette, ismerte Jutkát, akit én keltettem életre. Pont ilyen volt – mondta, aztán megölelt, s nekem ennél nagyobb dicséret nem is kell."  

Koncz Gábor, Kossuth-díjas színművész: "Forgatásokkal bejártam az országot 83 évem alatt, s ebben az én gyönyörű hazámban voltak városok, amik iránt elfogult voltam. Ahol születtem, ahol érettségiztem, ahová gyakorta hívtak fellépni ünnepeiken. Ilyen volt Százhalombatta is. Szinte nem is volt ünnep, hogy szabadtéri szobra előtt ne mondtam volna verset! Közben vittem a horgászbotomat, s a Benta télen is meleg vizében fogtam a halakat. Hát hogyne örültem volna a felkérésnek, hogy a Batta történetét – mondhatni: történelmét – feldolgozó Fazekas István darabjában én mondjam a krónikás szövegét! Örömmel tettem egy olyan fejlődő, modern szeretni való városért, aminek a vezetőéül a kreatív, kitűnő Vezér Mihályt választották. Nem mindegy, hogy a középpontba állított ember – akár országosan, vagy a rólunk szóló darabban – milyen szellemiségű."  

Fazekas István drámaíró: Hálás vagyok Vezér Mihálynak a megtisztelő felkérésért, a korrekt és szép együttműködésért. Tőle, Szekeres Józseftől, Szalai Mártától, a múzeum és a könyvtár dolgozóitól, a nyugdíjas olajmunkásoktól, a Csupics családtól, a városlakóktól rengeteg segítséget kaptam, köszönet érte! Köszönöm a színészek, a táncosok, a gyerekek és minden közreműködő munkáját: csodálatosak voltak!

AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.