2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:3°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Hirek

Mit rejt a föld - római emlékek feltérképezése Százhalombattán
2021-11-03 - A "Living Danube Limes" projekt 2020 júliusában vette kezdetét 10 Duna mentén fekvő ország partnerségével. Az együttműködés célja a történeti infrastruktúra védelme és a Duna-mentén található mintegy 2000 éves római örökség turisztikai potenciáljának fejlesztése.
A projekt különlegessége egy, a rómaiak által használt 4. századi dunai hajó teljes és hiteles rekonstrukciója, mely 2022. nyarán végigutazik a Dunán, érintve valamennyi jelentős, római múlttal rendelkező települést is. Emellett a projekt keretében számos, magas színvonalú kutatás folyik. Ennek egyik legfontosabb eleme a felszín alatt rejtőzködő emlékek feltérképezése. Ebből a célból, 2021. november 3. és 5. között a világhírű Ludwig Boltzmann Intézet munkatársai feltérképezték Százhalombatta rejtett római kori építészeti emlékeit.

A "Living Danube Limes" (Élő Dunai Limes) projekt összesen 46 partnert egyesít: a 19 megvalósító és 27 társult stratégiai partner között találjuk a régió vezető egyetemeit, és a témában komoly tapasztalattal rendelkező állami és magáncégeket. A BME részéről az Építészettörténi és Műemléki Tanszék vesz részt a projektben két társult partnerrel együtt: a Banner János Régészeti Alapítvány és a Magyar Urbanisztikai Társaság együttműködésével. A különféle szervezetek a régészet, az ókori történelem, a technológia, az építészet, virtuális rekonstrukció, múzeumi egyesülések, turizmus, kulturális örökségvédelem és az élő történelem területét felölelő egyedi kompetenciáikkal támogatják az együttműködést.

Az egykori, római kori határvonal, a dunai limes hálózati szerepe nemcsak a határvédelemben, hanem a kereskedelmi útvonalak szempontjából is alapvető volt. Felismerve ennek a hálózatnak a nemzetközi és határokon átnyúló identitásképző szerepét, a projekt arra törekszik, hogy hangsúlyozza a dunai limes kulturális, szimbolikus és turisztikai értékét. Mintegy 2000 év elteltével a római-kori örökség továbbra is mindennapjaink részét képezi, az ókori kultúra lenyomatai a Duna teljes hosszában jelen vannak a mai napig. A folyam mentén fekvő országok jelentős városai közül számos büszkélkedhet római múltjával, de számos kisebb település is lenyűgöző, római kori emléket mondhat magáénak. Ezek között azonban több olyan rom is van, amelyek feltárása még várat magára, így a maradványok sok esetben ki vannak téve a természet viszontagságainak, akár áradások fenyegetésének. Ha megőrzésükre nem fordítunk elég figyelmet és erőforrást, az a világ egyik legnagyobb történeti határrendszerét alkotó helyszínek végleges eltűnését is jelentheti.

A projekt célja, hogy minden kísérleti helyszín kiemelt, magas színvonalú élő történeti kezdeményezéssel gazdagodjon, amellyel szó szerint újból élettel telhet meg az egykori dunai limes vidéke. Mindezzel lehetőség adódik a területhez kapcsolódó ismeretanyag továbbítására.

Valamennyi, a projekthez kapcsolódó ország jelölt egy olyan helyszínt, amely fontos római kori örökséggel rendelkezik, és ahol a projektben részt vevő partnerek kutatást végezhetnek. Magyarország esetében ez a helyszín Százhalombatta. Az egykori ’Matrica’ segédcsapati tábor, illetve a hozzá kapcsolódó történeti emlékek: a római fürdő, illetve az egykori vicus területe révén Százhalombatta jelentős és gazdag római kori emlékekkel rendelkezik, mely a területén egykor keresztülfutó duna-menti útvonal, a limes –egyben ripa– és a hozzá kapcsolódó határvédelmi létesítmények révén a római történeti múlttal rendelkező települések nagy hálózatához kapcsolódik. Ezért a projekt során a Műegyetem oktatói és hallgatói, a társult stratégiai partnerek kollégái, valamint a nemzetközi együttműködés tagintézményei Százhalombatta római kori történetének építészettörténeti kutatásával szeretnének hozzájárulni a nemzetközi projekt szakmai adatgyűjtéséhez, megismertetve a helyszínt a résztvevő országok kutatóival és turisztikai szakembereivel.
Az együttműködés résztvevőinek fontos célja, hogy a jövő generáció, a BME-n tanuló építészhallgatók is betekintést nyerhessenek különböző tudományterületek (régészet, építészet, turizmus) munkájába, egyúttal egyetemi tanulmányaikat összetett történeti múlttal rendelkező helyszíneken történő tervezéssel összefüggésben végezhessék. Épp ezért a projekt tanulságait egyetemi tervezési feladat során adjuk át a hallgatók számára. Ezáltal az egyetemi hallgatók Százhalombatta múltjával és értékeivel is megismerkedhettek. Ebben a folyamatban a Műegyetem nagyon fontos segítséget kapott Százhalombatta Város Önkormányzatától, dr. Oláh M. Zoltán főépítész úrtól, és a Matrica Múzeum szakmai támogatását is élvezi, melyet a projekt szervezői ezúton is köszönnek.
A projekt következő fontos állomásaként a világhírű, osztrák Ludwig Boltzmann Intézet munkatársai magnetométeres felmérést végeznek Százhalombatta-Dunafüred területén, az egykori római tábor, és a környékén lévő fürdő, valamint vicus könnyen megközelíthető helyein. A felmérés távlati célja, hogy információt szolgáltasson az egykori castrum, limes és vicus területének történeti állapotáról, mely alapján később virtuális rekonstrukció készülhet.

A magnetométeres kutatás előnye, hogy teljes mértékben roncsolásmentes, vagyis nem tesz kárt a környezetben. A kutatók a mérőműszerekkel bejárva a vonatkozó területeket a talajban lévő történeti épületek nyomairól készítenek felvételeket. Reményeink szerint ezzel a kutatással is bővülhet tudásunk Százhalombatta egyedülálló történeti múltjáról. A nemzetközi együttműködés tagjai köszönik Százhalombatta Város Önkormányzata, a Matrica Múzeum és Régészeti Park, illetve Százhalombatta Város Intézményeinek és közösségének fontos támogatását.
AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.