2022. május 24. - Eszter és Eliza napja
Kedd
Min:12°
Max:21°
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:13°
Max:16°
Hirek

Mit rejt a föld - római emlékek feltérképezése Százhalombattán
2021-11-03 - A "Living Danube Limes" projekt 2020 júliusában vette kezdetét 10 Duna mentén fekvő ország partnerségével. Az együttműködés célja a történeti infrastruktúra védelme és a Duna-mentén található mintegy 2000 éves római örökség turisztikai potenciáljának fejlesztése.
A projekt különlegessége egy, a rómaiak által használt 4. századi dunai hajó teljes és hiteles rekonstrukciója, mely 2022. nyarán végigutazik a Dunán, érintve valamennyi jelentős, római múlttal rendelkező települést is. Emellett a projekt keretében számos, magas színvonalú kutatás folyik. Ennek egyik legfontosabb eleme a felszín alatt rejtőzködő emlékek feltérképezése. Ebből a célból, 2021. november 3. és 5. között a világhírű Ludwig Boltzmann Intézet munkatársai feltérképezték Százhalombatta rejtett római kori építészeti emlékeit.

A "Living Danube Limes" (Élő Dunai Limes) projekt összesen 46 partnert egyesít: a 19 megvalósító és 27 társult stratégiai partner között találjuk a régió vezető egyetemeit, és a témában komoly tapasztalattal rendelkező állami és magáncégeket. A BME részéről az Építészettörténi és Műemléki Tanszék vesz részt a projektben két társult partnerrel együtt: a Banner János Régészeti Alapítvány és a Magyar Urbanisztikai Társaság együttműködésével. A különféle szervezetek a régészet, az ókori történelem, a technológia, az építészet, virtuális rekonstrukció, múzeumi egyesülések, turizmus, kulturális örökségvédelem és az élő történelem területét felölelő egyedi kompetenciáikkal támogatják az együttműködést.

Az egykori, római kori határvonal, a dunai limes hálózati szerepe nemcsak a határvédelemben, hanem a kereskedelmi útvonalak szempontjából is alapvető volt. Felismerve ennek a hálózatnak a nemzetközi és határokon átnyúló identitásképző szerepét, a projekt arra törekszik, hogy hangsúlyozza a dunai limes kulturális, szimbolikus és turisztikai értékét. Mintegy 2000 év elteltével a római-kori örökség továbbra is mindennapjaink részét képezi, az ókori kultúra lenyomatai a Duna teljes hosszában jelen vannak a mai napig. A folyam mentén fekvő országok jelentős városai közül számos büszkélkedhet római múltjával, de számos kisebb település is lenyűgöző, római kori emléket mondhat magáénak. Ezek között azonban több olyan rom is van, amelyek feltárása még várat magára, így a maradványok sok esetben ki vannak téve a természet viszontagságainak, akár áradások fenyegetésének. Ha megőrzésükre nem fordítunk elég figyelmet és erőforrást, az a világ egyik legnagyobb történeti határrendszerét alkotó helyszínek végleges eltűnését is jelentheti.

A projekt célja, hogy minden kísérleti helyszín kiemelt, magas színvonalú élő történeti kezdeményezéssel gazdagodjon, amellyel szó szerint újból élettel telhet meg az egykori dunai limes vidéke. Mindezzel lehetőség adódik a területhez kapcsolódó ismeretanyag továbbítására.

Valamennyi, a projekthez kapcsolódó ország jelölt egy olyan helyszínt, amely fontos római kori örökséggel rendelkezik, és ahol a projektben részt vevő partnerek kutatást végezhetnek. Magyarország esetében ez a helyszín Százhalombatta. Az egykori ’Matrica’ segédcsapati tábor, illetve a hozzá kapcsolódó történeti emlékek: a római fürdő, illetve az egykori vicus területe révén Százhalombatta jelentős és gazdag római kori emlékekkel rendelkezik, mely a területén egykor keresztülfutó duna-menti útvonal, a limes –egyben ripa– és a hozzá kapcsolódó határvédelmi létesítmények révén a római történeti múlttal rendelkező települések nagy hálózatához kapcsolódik. Ezért a projekt során a Műegyetem oktatói és hallgatói, a társult stratégiai partnerek kollégái, valamint a nemzetközi együttműködés tagintézményei Százhalombatta római kori történetének építészettörténeti kutatásával szeretnének hozzájárulni a nemzetközi projekt szakmai adatgyűjtéséhez, megismertetve a helyszínt a résztvevő országok kutatóival és turisztikai szakembereivel.
Az együttműködés résztvevőinek fontos célja, hogy a jövő generáció, a BME-n tanuló építészhallgatók is betekintést nyerhessenek különböző tudományterületek (régészet, építészet, turizmus) munkájába, egyúttal egyetemi tanulmányaikat összetett történeti múlttal rendelkező helyszíneken történő tervezéssel összefüggésben végezhessék. Épp ezért a projekt tanulságait egyetemi tervezési feladat során adjuk át a hallgatók számára. Ezáltal az egyetemi hallgatók Százhalombatta múltjával és értékeivel is megismerkedhettek. Ebben a folyamatban a Műegyetem nagyon fontos segítséget kapott Százhalombatta Város Önkormányzatától, dr. Oláh M. Zoltán főépítész úrtól, és a Matrica Múzeum szakmai támogatását is élvezi, melyet a projekt szervezői ezúton is köszönnek.
A projekt következő fontos állomásaként a világhírű, osztrák Ludwig Boltzmann Intézet munkatársai magnetométeres felmérést végeznek Százhalombatta-Dunafüred területén, az egykori római tábor, és a környékén lévő fürdő, valamint vicus könnyen megközelíthető helyein. A felmérés távlati célja, hogy információt szolgáltasson az egykori castrum, limes és vicus területének történeti állapotáról, mely alapján később virtuális rekonstrukció készülhet.

A magnetométeres kutatás előnye, hogy teljes mértékben roncsolásmentes, vagyis nem tesz kárt a környezetben. A kutatók a mérőműszerekkel bejárva a vonatkozó területeket a talajban lévő történeti épületek nyomairól készítenek felvételeket. Reményeink szerint ezzel a kutatással is bővülhet tudásunk Százhalombatta egyedülálló történeti múltjáról. A nemzetközi együttműködés tagjai köszönik Százhalombatta Város Önkormányzata, a Matrica Múzeum és Régészeti Park, illetve Százhalombatta Város Intézményeinek és közösségének fontos támogatását.
Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.